Je naam gedrukt en de ruimte in gelanceerd richting Jupiter: dit is de merkwaardige campagne van NASA die op het punt staat te eindigen
Naast satellieten, het ISS en sondes vliegen er nog verschillende andere aardse objecten in de ruimte. Ergens in het zonnestelsel is er de Tesla die in 2018 vertrok, terwijl over een paar maanden jouw naam aan de beurt is, gedrukt met een bundel elektronen op een kleine microchip. Dat klopt, NASA heeft de mogelijkheid gegeven om je naam op te nemen onder de objecten van de ruimtemissie Europa Clipper, die tot taak heeft Europa, de mysterieuze maan van Jupiter, te verkennen. Laten we eens kijken wat het precies is en hoe je mee kunt doen!
Namen die in de ruimte reizen: bestemming Europa, Jupiter, zonnestelsel
Zoals in het verleden al gebeurde, bijvoorbeeld tijdens Mars 2020, bood NASA liefhebbers van de astronomie de mogelijkheid om deel te nemen aan het volgende ruimteavontuur. Door “virtueel” mee te doen, zoals je je kunt voorstellen, door je naam te sturen naar de actie Message in a bottle. Op dit moment zijn er meer dan 700.000 namen geregistreerd, en de deadline om de jouwe te versturen staat voor de deur.
Zodra de verzameling klaar is, op 31 december 2023, zullen de technici van het Microdevices Laboratory van JPL NASA ze graveren. Dat doen ze op een siliciummicrochip ter grootte van een dubbeltje, maar het printen gebeurt met behulp van een elektronenbundel. Om je een idee te geven over welke afmetingen we het hebben, welnu, elke regel tekst zal een duizendste van de breedte van een mensenhaar zijn. Bovendien zal de microchip met de namen worden bevestigd aan een metalen plaatje waarin het originele gedicht "In Praise of Mystery" is gegraveerd, dat voor de gelegenheid door Ada Limon is geschreven.
Hoe je je naam kunt versturen die in de ruimte richting Jupiter zal reizen
NASA
Deelnemen aan het project Message in a bottle van Europa Clipper is heel eenvoudig. Zoals in andere situaties is gebeurd, heeft NASA een webpagina gemaakt die speciaal is bedoeld voor het verzenden van je naam. Van de ruim 700.000 huidige deelnemers komen de meesten uit de Verenigde Staten, gevolgd door India en Iran. Naast dat je weet dat jouw naam door het zonnestelsel zal reizen naar een bestemming die nog nooit eerder is ontdekt, kunnen deelnemers ook een gepersonaliseerd souvenir van de ervaring maken en downloaden. Dit is, zoals normaal is, een manier om zowel het initiatief als de reis te communiceren en bekend te maken. Toch betreft deze vorm van promotie een van de belangrijkste doelstellingen van de menselijke verkenning van het zonnestelsel. Europa is namelijk een uiterst fascinerende maan: het heeft een dunne atmosfeer, een ijsoppervlak, een kern van ijzer en nikkel en een ondergrondse oceaan.
De missie Europa Clipper: gaan waar nog nooit iemand is geweest
NASA
Europa Clipper is een ongekend ruimteavontuur, en we hebben al gezien waarom. Maar dat is nog niet alles. Na de lancering zal de sonde 2,6 miljard kilometer moeten afleggen naar de ijskoude maan van Jupiter. De sonde zal daarom de taak hebben om herhaaldelijk over Europa te vliegen en cruciale gegevens te verzamelen voor de analyse van de satelliet. De sonde is inclusief zonnepanelen 30 meter breed en weegt 6 ton. Hiervan bestaat bijna de helft uit drijfgas.
Zoals gebruikelijk in deze gevallen, zal de sonde na het verlaten van de aarde richting Mars vliegen, vervolgens de aarde opnieuw benaderen en weer weggaan, dit keer voorbij de belangrijkste asteroïdengordel en richting Jupiter. De wetenschappelijke instrumenten aan boord zullen worden gebruikt om gas en stof te analyseren en het ijskoude oppervlak van Europa te bestuderen en wat eronder ligt. Kortom: Europa Clipper is een avontuur dat weinig precedenten kent en de weg vrijmaakt voor toekomstige verkenningen. Er ontbreekt niets, misschien slechts één naam: de jouwe.