De eerste “gevoelige” robothond is ontworpen: hij zal astronauten gezelschap houden in de ruimte
Iedereen heeft behoefte aan knuffels en gezelschap, ook astronauten: en wie kan dat beter dan een hond? Dit is de eerste robothond die is ontworpen om ruimtereizigers te ondersteunen tijdens hun lange en vermoeiende missies.
Laika, de robothond die is ontworpen om astronauten te helpen
Pexels
Je hebt vast wel eens gehoord van pet therapy: het is een vorm van therapie waarbij het gezelschap van dieren betrokken is om het psychofysische welzijn van mensen te stimuleren. Wie kan ons beter troost en verlichting bieden dan een aanhankelijke hond tijdens momenten van grote stress? Maar als hier op aarde het gezelschap van een lieve hond geen contra-indicaties kent, veranderen de zaken in de ruimte drastisch: geen enkele astronaut kan zijn trouwe viervoeter meenemen op een missie.
Iemand heeft echter ook aan hen gedacht: waarom zouden we astronauten, die voor veeleisende uitdagingen staan om meer te leren over de ruimte om ons heen, het gezelschap van zo'n liefdevol wezen en de noodzakelijke steun ontzeggen? Dankzij de indrukwekkende evolutie van de robotica is het onmogelijke werkelijkheid geworden dankzij Laika, de robothond gemaakt door Jihee Kim. Het is een huisdier dat dankzij kunstmatige intelligentie de beste vriend van de mens simuleert, zij het zonder zachte vacht.
Laika de robothond zal ook medische hulp bieden aan astronauten
Freepik
Laika is ontworpen door de Hongik Universiteit, Zuid-Korea, met als doel het waardevolle gezelschap van ruimtereizigers te worden, dat hen de emotionele steun kan bieden die nodig is om buitenaardse missies te volbrengen. Dit is niet het eerste robotmodel dat met hondenkenmerken is gemaakt, maar de “exemplaren” die tot nu toe op de markt zijn gepresenteerd, zien er dreigender uit en missen de emotionele component waarmee Laika is uitgerust, waarvan het ontwerp lief en aanhankelijk lijkt.
De nieuwe robot is ontworpen om niet te worden gezien als een eenvoudige en koude machine, maar dankzij de componenten kan hij een diepgaande band opbouwen met de mens die hij begeleidt door meerdere rollen te vervullen: Laika is in feite niet beperkt tot het zijn van een goede vriend, maar kan zelfs de gezondheid van astronauten beoordelen en hulp bieden in noodsituaties. Een echte bondgenoot in de ruimte, die gezelschap, genegenheid en steun biedt en tegelijkertijd eenzaamheid en het missen van dierbaren verlicht. De toekomst in de ruimte zal daarom worden gekenmerkt door een nieuwe mens-robot-interactie, waardoor voor het eerst een echte emotionele band tussen de twee ontstaat. Er wordt verwacht dat Laika zal deelnemen aan NASA-ruimtemissies die gepland zijn tussen 2025 en 2030, waaronder Artemis en Moon to Mars.
Alle kenmerken van de robothond die astronauten emotionele steun zal bieden
Eun Young Kim/Facebook
Laika is gemaakt van zeer resistent titanium en ontworpen om niet beschadigd te raken in de ruimteomgeving. Het ontwerp is uitgerust met verschillende sensoren, waaronder thermische en dieptecamera's, SLAM-camera's en ultrasone sensoren. In microzwaartekracht zal de robot daarom kunnen bewegen door objecten, mensen en omliggende ruimtes te herkennen. Er zijn ECG-sensoren in zijn nek geplaatst en daardoor kan de kunsthond de fysieke toestand van de astronauten volgen en indien nodig ingrijpen. Bovendien bevordert zijn vermogen om houdingen en uitdrukkingen aan te nemen die typisch zijn voor een hond het creëren van een emotionele band, die astronauten op missie zouden kunnen missen.
De projectbegeleidster, Tate Eunyoung Kim, introduceerde Laika op haar sociale profiel door te schrijven: "Hallo, ik deel een van onze robotica ontwerpwerken in mijn ontwerpstudio, een afstudeerproject van Hongik University Industrial Design, 'Laika', een levensechte AI-robothond die fysieke en emotionele ondersteuning biedt aan ruimtereizigers." Op zijn rug heeft Laika een uitschuifbaar handvat waardoor hij gemakkelijk te vervoeren is tijdens de activiteiten van astronauten, maar evengoed geschikt is voor een thuisomgeving, omdat hij als robot extreem veelzijdig is. Ontwerper Jihee Kim heeft ook plannen om een augmented reality-bril, ook wel mixed reality genoemd, te integreren als een handig accessoire voor de interactie met Laika: door hem te dragen heb je toegang tot alle updates en live-informatie met betrekking tot de hondenactiviteit, waardoor de relatie met mensen wordt verrijkt.
In alle opzichten dus een mechanische metgezel, die een nieuwe grens op het gebied van de robotica opent: met Laika is kunstmatige intelligentie niet langer alleen maar een hulpmiddel, maar voegt het een emotionele kant toe aan de relatie met de mens, zowel in de ruimte als op aarde. Wat vind je van dit innovatieve project?