Overdreven veel trainen heeft een nieuw potentieel neveneffect waarvan we niet eerder wisten dat het bestond

Janine image
door Janine

23 November 2023

Overdreven veel trainen heeft een nieuw potentieel neveneffect waarvan we niet eerder wisten dat het bestond

Sporten is goed voor je, maar overdrijf het niet: uit onderzoek is een mogelijke contra-indicatie voor overmatige lichaamsbeweging gebleken waar niemand van op de hoogte was. Dit is waar het om gaat.

Sporten ja, maar zonder te overdrijven: de gunstige effecten van matige activiteit

Sporten ja, maar zonder te overdrijven: de gunstige effecten van matige activiteit

Pixabay

Sporten is goed voor je, dat is bekend: we weten allemaal dat een zittende levensstijl veel contra-indicaties kent, te beginnen bij de gezondheid van het hart, tot mentaal welzijn en fysieke fitheid. Lichamelijke activiteit zou deel moeten uitmaken van ons dagelijks leven, waarbij we een deel van onze dag moeten besteden aan aërobe of anaërobe beweging, die naast het bevorderen van het cardiorespiratoire systeem, ons helpt het lichaam te versterken en een goed humeur te krijgen, aangezien lichamelijke oefening serotonine en dopamine vrijgeeft, de “gelukshormonen”.

Er zijn echter verschillende soorten trainingen, variërend van licht en gemiddeld tot een intenser niveau. Er zijn mensen die houden van snelwandelen of stevig hardlopen, pilates of cardiofitness, fietsen of zwemmen, gewichtheffen of tennis, skiën of volleybal. Kortom, de keuze is werkelijk enorm en ieder van ons kiest voor de sport die hij het liefst doet en graag beoefent, passend bij onze fysieke omstandigheden, dagelijkse verplichtingen en persoonlijke behoeften. Hoewel regelmatig bewegen absoluut wordt aanbevolen, heeft een onderzoek de aandacht gevestigd op de mogelijke contra-indicatie van sommige soorten training, die negatieve effecten op ons lichaam kunnen hebben.

Overtraining kan het immuunsysteem onderdrukken: onderzoek

Overtraining kan het immuunsysteem onderdrukken: onderzoek

Pixabay

Onderzoek heeft uitgewezen dat intense fysieke activiteit ons immuunsysteem kan aantasten, waardoor we een groter risico lopen op infecties. Het team onder leiding van Ernesto S. Nakayasu, bioloog aan het Pacific Northwest National Laboratory, VS, betrok een groep brandweerlieden bij zijn onderzoek, waarbij meer dan 4.700 vloeistofmoleculen werden onderzocht na zware lichamelijke inspanning. De resultaten hebben belangrijke twijfels doen rijzen: blijkbaar hebben de verzamelde gegevens gesuggereerd dat proefpersonen die intensieve fysieke activiteiten uitvoeren, ook als gevolg van het werk, direct na de trainingssessie meer blootgesteld zouden kunnen zijn aan het optreden van virale luchtweginfecties, als gevolg van een lager immuunsysteem. 

In het onderzoek werden elf brandweerlieden geobserveerd, zowel voor als na een experiment van 45 minuten, waarbij de brandweerlieden oefeningen met hoge intensiteit uitvoerden, waarbij de activiteiten werden gesimuleerd die zij tijdens het werk uitvoeren. Vervolgens onderzochten de onderzoekers de urine, het speeksel en het bloedplasma van de deelnemers, zowel vóór de training als in de minuten erna. Het doel was om te detecteren wat er met het lichaam gebeurt aan het einde van overmatige training en preventief op te treden tegen degenen die risicovolle beroepen uitoefenen, zoals soldaten, atleten en reddingswerkers in noodsituaties. Het team ontdekte tijdens hun analyse mogelijke tekenen van onderdrukking van het immuunsysteem.

Lopen degenen die fysiek veeleisende beroepen hebben gevaar?

Lopen degenen die fysiek veeleisende beroepen hebben gevaar?

Pxhere

De niveaus van urine, plasma en speeksel hebben veranderingen ondergaan als gevolg van overmatige inspanning, waarbij variaties in de percentages zuurstof en lichaamsenergie worden gemeld, in combinatie met de vermindering van de moleculen die betrokken zijn bij ontstekingen en met de toename van een stof genaamd opiorfine, een chemische verbinding aanwezig in menselijk speeksel. Hoewel de kortetermijneffecten van deze veranderingen op het immuunsysteem nog niet duidelijk zijn, theoretiseerde het team dat opiorfine, dat perifere bloedvaten kan verwijden, zou kunnen leiden tot een grotere bloedtoevoer naar de spieren en, als gevolg daarvan, tot meer zuurstof en voedingsstoffen tijdens activiteit. Bovendien suggereren de veranderingen die in het microbioom van de mondholte worden gedetecteerd, immuunsuppressie, waarvan wordt verondersteld dat ze verband houden met de toename van antimicrobiële peptiden als gevolg van de immuundeficiëntie.

Het onderzoek betrof in ieder geval een zeer beperkte steekproef die uitsluitend bestond uit gezonde brandweerlieden, die vaak worden blootgesteld aan giftige stoffen en verontreinigende stoffen die worden veroorzaakt door de branden die zij moeten beheersen. Om deze reden zal verder onderzoek nodig zijn, waarbij op grote schaal andere professionals zullen worden betrokken, maar de vergelijking van de verkregen gegevens met eerder onderzoek heeft de mogelijke synergie tussen intensieve fysieke training en een verhoogd risico op luchtweginfecties bevestigd. Een hypothese die zorgen baart onder degenen die fysiek veeleisende banen uitvoeren.

Als uiteindelijk algemeen is aangetoond dat een matig niveau van fitness op de lange termijn talloze voordelen voor het immuunsysteem met zich meebrengt, kan hetzelfde waarschijnlijk niet worden gezegd van extreme en intensieve oefeningen onmiddellijk na voltooiing ervan, hoewel verder onderzoek nodig is om daar zeker van te zijn. Welke sport beoefen jij? Heb je een beroep waarbij je overdag veel beweegt?