Oude Egyptische schat gevonden in Schotland die aanvankelijk werd aangezien voor een aardappel
Het is 1952 en een student van een school in Fife, Schotland, is zojuist voor straf aardappelen gaan rooien. Hij begint te graven, maar beseft al snel dat hij iets anders heeft gevonden. Dit zijn geen aardappelen, maar een artefact uit het oude Egypte. In Schotland. Hoe is het mogelijk? Een ontdekking heeft zojuist de reden voor dit specifieke verhaal onthuld.
Het oude Egypte in Schotland: de ontdekking van archeologische vondsten
National Museums Scotland
Het verhaal van oud-Egyptische vondsten in Schotland begint in 1952, maar eindigt hier zeker niet. De eerste vondst van de student die aardappelen moest rooien werd geschiedenis, maar anderen volgden. Het ondenkbare manifesteert zich 30 jaar later op de binnenplaats van Melville House, een historisch gebouw in het Schotse Fife. Als in 1952 het hoofd van een zandstenen beeld uit de 12e dynastie werd ontdekt, ongeveer 4000 jaar geleden, was het in 1966 de beurt aan een votief bronzen beeldje van een Apisstier. De vondst komt tevoorschijn tijdens een les lichamelijke opvoeding: een leerling brengt het beeldje naar de leraar McNie, die zoiets al eens heeft gezien. McNie is namelijk de jongen waar het hele verhaal in 1952 mee begon, met de eerste ontdekking. En de ontdekkingen volgen elkaar op, die leiden tot een totaal van 18 Egyptische archeologische vondsten die in Schotland zijn ontdekt.
Op zoek naar de waarheid over Egyptische vondsten
National Museums Scotland
In 1984, 32 jaar later, is Dr. Elizabeth Goring curator van het Museum voor Mediterrane Archeologie. Op een dag komt ze een Egyptisch bronzen beeldje tegen dat sinds de jaren ’60 verloren is gegaan: gevonden in Melville House, vindt ze het voor de tweede keer, deze keer definitief. Deze keer echter van iemand die de zaak tot op de bodem kon uitzoeken.
De ontdekking van Goring bevestigt het bestaan van een collectie in Melville House, maar hoe deze Egyptische vondsten daar terecht zijn gekomen blijft een mysterie. Het is noodzakelijk om niet alleen de geschiedenis van de schatten uit het oude Egypte verder te onderzoeken en te reconstrueren, maar ook de gebeurtenissen die deze villa sinds de bouw ervan hebben beïnvloed.
Waarom zijn er Egyptische vondsten in Schotland? De ontdekking in de ontdekking
Hilary Green / Mellville House / CC BY-SA 2.0
Melville House, gebouwd in 1697, wordt vanaf 1856 onderdeel van de geschiedenis van Egyptische vondsten. Precies in dat jaar bezocht Alexander Leslie-Melville, Lord Balgonie en erfgenaam van het landgoed, Egypte en keerde het jaar daarop terug naar Schotland. Alexander was ernstig ziek en stierf in 1857, een vroegtijdige dood die mogelijk een negatieve band tussen zijn familieleden met de Egyptische voorwerpen, de “souvenirs” van zijn reis, heeft veroorzaakt. De vijandigheid kan in feite hebben geleid tot hun begrafenis op het terrein van Melville House, maar sommigen leggen de gebeurtenissen liever uit als een “vloek van de mummie”.
Hoewel we met relatieve zekerheid kunnen aannemen wat er is gebeurd, blijft het mysterie rond de vondsten van Melville House bestaan. Tegenwoordig is het zandstenen hoofd die het onderwerp was van de eerste ontdekking te zien in het National Museum of Scotland, en het verhaal dat tot de ontdekking leidde wordt nu onthuld. Op de een of andere manier bestaat er een verband tussen het oude Egypte en Schotland: ooit diep begraven, is het dankzij dertig jaar ontdekkingen weer naar de oppervlakte gekomen. En dankzij een jongen die voor straf aardappelen moest rooien.