De transgender Romeinse keizer die een vrouw wilde zijn: Engels museum erkent het voornaamwoord "zij"
Een Romeinse keizer was volgens een Engels museum transgender: een term die in het heden werd bedacht, maar die bijna tweeduizend jaar geleden werkelijkheid zou zijn geweest. Laten we er meer over te weten komen.
Het gebruik van het voornaamwoord dat de genderidentiteit al in het oude Rome weerspiegelt
José Luiz/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0
De term "transgender" verwijst naar degenen wier genderidentiteit anders is dan die welke bij de geboorte werd toegekend. Met andere woorden, ze ervaren een verschil tussen het geslacht waarvan zij denken dat het van hen is en hun biologische geslacht. Veel transgenders ondergaan transitieprocessen om hun genderexpressie in lijn te brengen met hun genderidentiteit, waaronder hormoontherapieën, operaties en sociale veranderingen, inclusief de naam en het voornaamwoord waarmee ze naar zichzelf verwijzen.
Als het in het verleden niet mogelijk was om te kiezen voor een fysiek concrete verandering, is de discussie rond de verandering van het voornaamwoord in het heden misschien helemaal niets nieuws: volgens het North Hertfordshire Museum, Verenigd Koninkrijk, was de Romeinse keizer Marcus Aurelius Antoninus, beter bekend als Elagabalus, die regeerde van 218 tot 222, transgender. Om deze reden is het museum zelf van plan om naar de keizer te verwijzen met het voornaamwoord "zij". Tijdens exposities willen ze het namelijk hebben over de karakters met de voornaamwoorden die "de persoon in kwestie mogelijk voor zichzelf heeft gebruikt". En Elagabalus gaf beslist de voorkeur aan het voornaamwoord zij, omdat hij zichzelf in zijn jeugd als vrouw identificeerde, maar zonder een arts te kunnen vinden die hem dat in alle opzichten kon maken.
Elagabalus, de transgender-keizer
PHGCOM/Wikimedia commons - Public Domain
Het museum bewaart een munt die dateert uit de tijd van Elagabalus, 14 jaar keizer van Rome tot 222 na Christus, toen hij op 18-jarige leeftijd door toedoen van anderen om het leven kwam. Dit artefact werd tentoongesteld tijdens tentoonstellingen die het LGBTQ-thema behandelden. Keith Hoskins, liberaal-democratisch raadslid en uitvoerend lid voor kunst bij de North Herts Council, zei: “Heliogabalus gaf absoluut de voorkeur aan het voornaamwoord zij en als zodanig is dit iets waar we over nadenken als we hem in de hedendaagse tijd bespreken. We proberen net zo openstaand te zijn bij het identificeren van voornaamwoorden voor mensen uit het verleden als voor mensen in het heden. Het is gewoon netjes en respectvol. We weten dat Heliogabalus zich als vrouwelijk identificeerde en expliciet was over welke voornaamwoorden hij moest gebruiken, wat aantoont dat voornaamwoorden niets nieuws zijn.”
Niet alle historici zijn het echter eens over de vraag of de keizer vrouw genoemd wilde worden en over de interpretatie van de geraadpleegde klassieke teksten. De Grieks-Romeinse senator en historicus Cassius Dio, die tachtig delen publiceerde over de geschiedenis van het oude Rome, schreef dat Heliogabalus, zijn tijdgenoot, een minnaar aansprak door te zeggen: "Noem mij geen Heer, want ik ben een vrouw.” Desondanks zijn sommige experts van mening dat het een laster is, aangezien Dio de keizer opvolgde die Heliogabalus opvolgde, Severus Alexander, en misschien probeerde de moord op zijn voorganger te rechtvaardigen.
Volgens Andrew Wallace-Hadrill, hoogleraar klassiekers uit Cambridge, "hadden de Romeinen niet ons idee van “trans” als categorie. Ze gebruikten de benaming “vrouw” als een van de ergste beledigingen tegen mannen", waarmee hij ook het potentiële racistische element onderstreepte jegens de keizer, die van Syrische en niet van Romeinse afkomst was.
Wilde de Romeinse keizer Elagabalus echt een vrouw zijn?
ho visto nina volare from Italy - Napoli, museo archeologico/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0
Het museum overlegt regelmatig met de LGBTQ+ vereniging en Stonewall om ervoor te zorgen dat haar tentoonstellingen, toespraken en evenementen “zo actueel en inclusief mogelijk zijn”. Volgens Cassius Dio trouwde Elagabalus vijf keer, waarvan vier met vrouwen en één met de voormalige slaaf en wagendrager Hiercoles. Het was bij deze gelegenheid, zo schrijft de senator, dat “hij ten huwelijk werd gegeven en echtgenote, minnares en koningin werd genoemd”.
Maar Sushma Malik, hoogleraar klassieke talen aan de Universiteit van Cambridge, legde uit dat, hoewel de Romeinen wisten van genderfluïditeit, “de historici die we gebruiken om het leven van Elagabalus te proberen begrijpen uiterst vijandig tegenover hem stonden, en daarom kunnen hun woorden niet zomaar worden opgevat. We hebben geen direct bewijs van Elagabalus zelf voor zijn eigen woorden. Er zijn veel voorbeelden in de Romeinse literatuur uit die tijd waarin vervrouwelijkte taal en woorden werden gebruikt als een manier om een politieke figuur te bekritiseren of te ondermijnen. De verwijzingen naar Elagabalus die make-up en pruiken droeg en zijn lichaamshaar verwijderde, zijn mogelijk geschreven om de impopulaire keizer te ondermijnen.
We weten daarom niet zeker of de keizer transgender was of dat het een poging was om hem in diskrediet te brengen. Maar bij twijfel zal Marcus Aurelius Antoninus, zelfs als hij niet tot de moderne wereld behoort, het recht op inclusiviteit kunnen ontvangen waarvan hij tijdens zijn leven nauwelijks kon profiteren.