Vrouw vindt tijdens een ochtendwandeling een fossiele voetafdruk uit het Krijt: de ongelooflijke ontdekking
Grote ontdekkingen gebeuren vaak bij toeval, maar ze kunnen een enorme impact hebben op onderzoek en kennis. Een perfect voorbeeld is de recente ontdekking van een 140 miljoen jaar oude voetafdruk van een dinosaurus, die puur bij toeval plaatsvond op Brownsea Island, in Engeland. Laten we eens kijken wat er is gebeurd en wat er is gevonden tijdens een rustige ochtendrun.
De fossiele voetafdruk van een dinosaurus die 140 miljoen jaar geleden leefde, is ontdekt
DinoTeam/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED
Sophie Giles is parkwachter van de National Trust op Brownsea Island in Zuid-Engeland. Tijdens een ochtendwandeling komt de vrouw een vreemde groef in een rots tegen, die zal worden geïdentificeerd als de fossiele voetafdruk van een dinosaurus. Concreet zou het een gigantische iguanodon zijn, een imposante herbivoor van drie meter hoog, tien meter lang en tot wel vijf ton zwaar.
Deze dinosaurus zwierf over de aarde tussen het einde van het Jura en het begin van het Krijt en is een embleem van de buitengewone diversiteit van het leven dat kenmerkend is voor het dinosaurustijdperk. Zoals we zullen zien, zijn op Brownsea Island wel vaker vrij oude fossiele overblijfselen gevonden. Toch is de plaat met de fossiele voetafdruk van de iguanodon afkomstig van Purbeck, een ander eiland in Zuid-Engeland. Toen het in de jaren ’70 naar Brownsea werd gebracht, had niemand ooit de ontdekking opgemerkt, die nu louter toevallig plaatsvond.
De ontdekking van de fossiele voetafdruk tijdens een ochtendrun
The National Trust Brownsea Island/Facebook
Het verhaal van deze ontdekking begint met Sophie Giles, parkwachter van de National Trust die in de vroege ochtend in de lichte regen ging hardlopen. Als ze een plek oversteekt waar ze bijna elke dag loopt, ziet ze dat er wat water is opgehoopt op wat lijkt op een voetafdruk. Het is dan ook dankzij de regen dat Sophie deze onverwachte ontdekking doet: wie weet hoe vaak ze daar langs was gekomen en die steen had gezien, zonder het ooit te beseffen. De stenen plaat, geïmporteerd uit het eiland Purbeck, werd in Brownsea gebruikt voor het plaveien van het pad. Elke dag onder voetsporen van mensen, maar nooit herkend als de fossiele voetafdruk van een dinosaurus. En pas na enige tijd, dankzij de toevallige ontdekking, beseffen we de waarde van deze vondst. Sophie zelf zegt:
Ik was aan het rennen en ik passeer deze plek bijna elke dag. Het regende en het water had zich in deze voetafdruk opgehoopt en was plotseling zichtbaar. Ik heb het waarschijnlijk al vaker gezien, maar het is me nooit opgevallen.
Een dinosaurus van 140 miljoen jaar geleden, en niet alleen: de ontdekkingen in Brownsea
Pexels
Hoewel het gesteente met de afdruk van de iguanodon in werkelijkheid niet uit Brownsea komt, is het Engelse eiland zeker geen onbekende op het gebied van fossielen. Brownsea staat bekend om zijn rotsen uit het Jura en de Krijtperiode en beschikt over een overvloed aan oude dierlijke fossielen, waaronder voetafdrukken. En hetzelfde kan gezegd worden voor het nabijgelegen eiland Purbeck, waar de 140 miljoen jaar oude voetafdruk vandaan komt.
De National Trust, verantwoordelijk voor het natuurreservaat op Brownsea, zoekt samenwerking om de ontdekking beter te begrijpen. Op dit moment heeft de curator van het Dinosaur Isle Museum op het Isle of Wight, dr. Martin Munt, alleen het drietenige karakter van de voetafdruk bevestigd. Het behoort vrijwel zeker tot een iguanodon, maar het is nog te vroeg om dat met zekerheid te zeggen. We zullen moeten wachten op nieuwe onderzoeken wanneer Brownsea Island in maart weer opengaat voor het publiek. En deze keer zal het onderzoek niet langer toevallig zijn.