Oogcontact met anderen is zeldzamer dan we denken: dat stelt een onderzoek

Janine image
door Janine

03 December 2023

Oogcontact met anderen is zeldzamer dan we denken: dat stelt een onderzoek

Oogcontact bij het spreken met iemand gaat verder dan louter communicatie en is een krachtig sociaal gedragssignaal. Dit werd benadrukt door een recent onderzoek uitgevoerd door Canadese onderzoekers, die tot een verrassende conclusie kwamen. Anderen in de ogen kijken tijdens het spreken is zeldzamer dan het lijkt, maar het dient om daaropvolgend sociaal gedrag te “voorspellen”. Laten we eens kijken waarom.

De dynamiek van oogcontact in sociale interacties: de studie

De dynamiek van oogcontact in sociale interacties: de studie

Freepik

Het onderzoek van Florence Mayrand en haar team was verdeeld in twee fasen, beide met als doel de dynamiek van oogcontact in sociale interacties te analyseren. In het eerste deel voerden koppels onbekenden face-to-face gesprekken, in een context die doet denken aan situaties uit het echte leven. De proefpersonen droegen elk een eye tracking bril, terwijl een camera aan de voorzijde hun gezichtsveld registreerde. Op deze manier konden de onderzoekers observeren wanneer de ogen op de mond of ogen van de gesprekspartner rustten, om zo de complexiteit van de visuele patronen te verifiëren.

Het tweede deel van het experiment concentreerde zich op reacties op oogcontact tussen onbekenden. In dit geval wilden de onderzoekers de presentatie van beelden van het gezicht van de partner analyseren, kijkend in verschillende richtingen, om zo de reacties van de proefpersonen te bestuderen. De methodologie stelde ons in staat de aard van oogcontact in de sociale dynamiek diepgaander te evalueren.

Oogcontact zeldzamer dan we denken: de resultaten

Oogcontact zeldzamer dan we denken: de resultaten

Freepik

De onderzoeksresultaten brachten een verrassende discrepantie aan het licht met de algemene verwachtingen over het belang van oogcontact. In de praktijk was direct oogcontact veel zeldzamer tijdens sociale interacties: deelnemers keken vaak weg en concentreerden zich vaker op de gebieden rond mond en ogen. Om enkele cijfers te geven: slechts 3,5% van de tijd keken de twee proefpersonen naar elkaar, een zeer laag percentage vergeleken met de verwachtingen. Dit zijn de woorden van Mayrand:

We ontdekten dat deelnemers slechts ongeveer 12% van hun gesprekstijd in de modus interactieve blik doorbrachten, wat betekent dat ze slechts 12% van de interactieduur gelijktijdig naar elkaars gezicht keken.

Onderzoekers hebben echter benadrukt hoe direct oogcontact, hoewel zeldzaam, het daaropvolgende sociale gedrag kan “voorspellen”. Als koppels elkaar in de ogen keken tijdens de eerste fase van het experiment, was het namelijk waarschijnlijker dat een van de deelnemers de blik van de ander zou volgen in de tweede fase van het experiment. Direct oogcontact is dus zeldzaam, maar heeft een aanzienlijke impact op de daaropvolgende sociale dynamiek.

De universele taal van de ogen: waarom direct oogcontact belangrijk is

De universele taal van de ogen: waarom direct oogcontact belangrijk is

Freepik

Zoals we in de voorgaande paragrafen hebben gezien, speelt oogcontact een rol in menselijke interacties die verder gaat dan louter verbale communicatie. De tijd die wordt besteed aan het elkaar in de ogen kijken, blijkt een cruciale indicator voor de sociale interactie in zijn geheel. In dit opzicht is een studie uit 2018, gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bijzonder interessant. Volgens onderzoekers heeft oogcontact positieve effecten op de affectieve reacties van waarnemers en is het daarom een ​​belangrijke regulator van de emotionele dynamiek. In de praktijk gaat oogcontact verder dan woorden en kan het automatische affectieve reacties oproepen in interacties met een andere persoon. Oogcontact, een fundamenteel element in ons sociale arsenaal, draagt ​​bij aan ons vermogen om te communiceren, zelfs als het minder vaak gebeurt dan we denken.