De domesticatie van dieren heeft een enorme impact gehad op onze gezondheid

Janine image
door Janine

12 December 2023

De domesticatie van dieren heeft een enorme impact gehad op onze gezondheid

De relatie tussen mens en dier heeft een zeer oude oorsprong en volgens een onderzoek heeft domesticatie geen voordelen voor onze gezondheid opgeleverd. Dit is wanneer en waarom.

Wanneer begon de domesticatie van dieren?

Wanneer begon de domesticatie van dieren?

Pexels

De domesticatie van dieren is een proces dat duizenden jaren geleden begon, tijdens het Neolithicum, tussen 10.000 en 3.000/2.000 jaar voor Christus, afhankelijk van de geografische regio’s. Dit is de laatste periode die het stenen tijdperk vormt en waarin menselijke gemeenschappen overgingen van de activiteit van nomadische jagers en verzamelaars naar die van boeren die zich op een vaste plek vestigden. De eerste gedomesticeerde dieren waren varkens, runderen, schapen en geiten, maar ook honden: degenen die de beste vrienden van de mens zouden worden, waren waarschijnlijk de eersten, zo blijkt uit archeologisch bewijsmateriaal, dat al getuigt van de nauwe band tussen mensen en honden tussen 20.000 en 40.000 jaar geleden.

Dit proces verliep geleidelijk en zorgde ervoor dat de mens dieren selecteerde en fokte op basis van kenmerken als volgzaamheid, aanpassingsvermogen en bruikbaarheid vanuit het oogpunt van het leveren van melk, vlees, wol of werk in de landbouw. Dit alles leidde vervolgens tot wat als gedomesticeerde soorten worden beschouwd. Naast de bekende voordelen van het domesticeren van dieren zijn er ook nadelen die een negatieve invloed hebben gehad op de menselijke gezondheid: door dieren overgedragen ziekten en de overmatige verspreiding van ziekteverwekkers zijn toegenomen. Een wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk gemaakt wat de gevolgen waren.

Oorsprong van ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen: de studie

Oorsprong van ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen: de studie

Freepik

We weten dat er een aantal ziekten zijn die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen en er is onderzoek gedaan om dit fenomeen te onderzoeken. Landbouw- en veedieren hebben ervoor gezorgd dat de menselijke beschaving is geworden wat ze nu is, en zonder hen zou ze waarschijnlijk niet langer bestaan. Tegelijkertijd zouden talloze ziekten in de menselijke geschiedenis echter niet de overhand hebben gekregen. De domesticatie van dieren en het fokken van vee, zo ontdekten de onderzoekers, vielen samen met het ontstaan ​​van dierziekten zoals Yersinia pestis en LBRF, oftewel de pest en recidiverende koorts overgedragen door luizen. Archeologen hebben lang geloofd dat de verspreiding van infecties die van dieren op mensen werden overgedragen exponentieel toenam, net toen de eerste pastorale groepen zich ongeveer 12.000 jaar geleden in Eurazië begonnen te vestigen.

Het internationale team onder leiding van Martin Sikora, een geogeneticus aan de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken, analyseerde 405 miljard gesequenced DNA verkregen uit 1.313 menselijke resten. Op deze manier was het mogelijk om de genen van zeer oude microben te identificeren, waardoor de chronologische geschiedenis van het ontstaan ​​en de verspreiding van ziekten bij de mens werd nagebootst. "Infectieziekten hebben door de geschiedenis heen verwoestende gevolgen gehad voor de menselijke bevolking. De oorsprong en dynamiek van menselijke ziekteverwekkers uit het verleden blijven echter slecht begrepen", luidt de studie. “Om de eerste spatiotemporele kaart van diverse oude menselijke micro-organismen en parasieten te maken, hebben we sequentiegegevens van 1.313 oude menselijke overblijfselen uit 35.000 jaar Euraziatische geschiedenis geanalyseerd op oud DNA dat voortkomt uit bacteriën, virussen en parasieten.”

Ziekten die al 6500 jaar van dieren op mensen worden overgedragen

Ziekten die al 6500 jaar van dieren op mensen worden overgedragen

Pexels

De analyse toonde de wijdverspreide aanwezigheid van oud microbieel DNA in menselijke resten aan, waarbij meer dan 2.400 individuele soorten werden geïdentificeerd in 896 onderzochte monsters. "We rapporteren een breed scala aan ziekteverwekkers die voor het eerst zijn gedetecteerd in oude menselijke resten, waaronder door voedsel overgedragen ziekteverwekkers Yersinia enterocolitica en Shigella spp., van dieren afkomstige Leptospira interrogans en de malaria-veroorzakende parasiet Plasmodium vivax. Onze bevindingen breiden het spatiotemporele bereik uit van eerder beschreven oude ziekteverwekkers zoals Yersinia pestis, het etiologisch agens van de pest, het hepatitis B-virus, en Borrelia recurrentis, de oorzaak van door luizen overgedragen recidiverende koorts.’ Voor de LRBF identificeerden de onderzoekers eenendertig gevallen in heel Eurazië, vergeleken met het eerder bekende middeleeuwse genoom dat vijfduizend jaar beslaat. Door oude microbiële soorten te groeperen op basis van hun type overdracht, ontdekten ze dat “zoönotische pathogenen, die tijdens het tijdsbestek van dit onderzoek van levende dieren op mensen worden overgedragen of die van gast op mens zijn overgegaan, pas ongeveer 6.500 jaar geleden zijn gedetecteerd. De incidentie van zoönotische pathogenen nam ongeveer 1000 jaar later in onze monsters toe voordat het ongeveer 5000 jaar geleden de hoogste detectiepercentages bereikte en werd geassocieerd met een component van menselijke genetische afkomst die kenmerkend is voor pastorale populaties van de Euraziatische steppe.

Hoewel veel van de microben die mensen aanvallen in de loop van de tijd constant zijn gebleken, zijn zoönotische ziekten, die van dieren op mensen worden overgedragen, pas 6500 jaar geleden verschenen en hebben ze een constante groei laten zien. Dieren zijn echter niet de enigen die verantwoordelijk zijn: slechte hygiëne en de toegenomen aanwezigheid van insecten en knaagdieren hebben bijgedragen aan de verspreiding van epidemieën. Tot op heden is meer dan 60% van de ziekten die mensen infecteren zoönotisch, maar het onderzoek toont voor het eerst aan dat de incidentie is toegenomen met de komst van de landbouw. Het is waarschijnlijk dat de eerste herders, die gedurende langere perioden in contact kwamen met dieren, een immuniteit tegen deze ziekten ontwikkelden, deze vervolgens tijdens migraties verspreidden en epidemische golven veroorzaakten. De pestbacterie, waarvan werd aangenomen dat deze rond 540 na Christus voor het eerst in het Romeinse Rijk verscheen, was daarom al duizenden jaren geleden aanwezig, zij het in een zwakkere vorm, om in de middeleeuwen een plaag te worden.