Baby’s zijn al bij hun geboorte geneigd om hun moedertaal te leren: de studie

Janine image
door Janine

06 December 2023

Baby’s zijn al bij hun geboorte geneigd om hun moedertaal te leren: de studie

Wanneer beginnen we met het leren van onze moedertaal? Volgens onderzoek gebeurt dit ruim vóór de geboorte, dus al in de baarmoeder. Laten we eens kijken hoe.

Baby's in de baarmoeder en blootstelling aan externe prikkels

Baby's in de baarmoeder en blootstelling aan externe prikkels

Pixabay

De taal die we spreken, wordt ons geleerd door onze ouders en de mensen met wie we omgaan, op basis van het land waarin we zijn geboren. Natuurlijk zullen we op het moment dat we beginnen te spreken woorden uitspreken die we hebben geleerd door te luisteren naar anderen die in een bepaalde taal communiceren, maar blijkbaar zijn onze hersenen op het moment dat we ter wereld komen al “ingesteld” op die specifieke taal. Volgens een recent onderzoek gebeurt het leren van de moedertaal al in de baarmoeder: vanaf het moment dat je geboren wordt, breng je een hoop informatie met je mee die je tijdens de negen maanden van de zwangerschap hebt verworven. Naarmate de baby zich in de baarmoeder van de moeder ontwikkelt, begint hij een band met de moeder te vormen, die een aantal fysieke, emotionele en psychologische aspecten met zich meebrengt. Dit is een complex en uniek fenomeen, waarbij het kind kan reageren op geluidsprikkels, waaronder de stem van de moeder, die op haar beurt de aanwezigheid van het kind kan waarnemen door zijn bewegingen.

Volgens sommige deskundigen kunnen emotionele gebeurtenissen of ervaringen tijdens de zwangerschap gevolgen hebben voor de baby. Een moeder die momenten van stress ervaart, kan bijvoorbeeld via hormonen en andere mechanismen bepaalde emotionele reacties op de foetus overbrengen. En hoe zit het met de taal? Wetenschappers wisten al dat je het in het eerste jaar na de geboorte extreem snel kunt leren, maar ze hebben zich lang afgevraagd over de kwestie met betrekking tot de vorige fase: dit onderzoek heeft nu ontdekt of de hersenen van kinderen in staat zijn het te assimileren door blootstelling terwijl ze zich in de baarmoeder van de moeder bevinden.

Pasgeborenen zijn al bij hun geboorte “afgestemd” op hun moedertaal

Pasgeborenen zijn al bij hun geboorte “afgestemd” op hun moedertaal

Pexels

Volgens het onderzoek zijn pasgeboren baby's al “afgestemd” op de taal waaraan ze tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld. Hun hersengolven leken in lijn te zijn met de taal van hun moeder. Benedetta Mariani, studente aan het Neuroscience Center van de Universiteit van Padua, Italië, ontdekte samen met haar collega's dat pasgeborenen die waren blootgesteld aan de moedertaal van hun moeder, op de lange termijn vatbaar waren voor het leren van woorden en taal. “Deze bevindingen bieden het meest overtuigende bewijs tot nu toe dat taalervaring al vóór de geboorte de functionele organisatie van de hersenen van baby’s bepaalt”, luidt het onderzoek.

Om het onderzoek uit te voeren, betrok het team drieëndertig Franse vrouwen die aan het bevallen waren, gevolgd door de kraamafdeling van het ziekenhuis Robert Debré in Parijs, Frankrijk. Met behulp van encefalografie (EEG) volgden ze de hersengolven van de baby's van één tot vijf dagen na de bevalling. “Baby's verwerven taal met opmerkelijk gemak vergeleken met volwassenen, maar de neurale basis van hun opmerkelijke plasticiteit van de hersenen voor taal blijft slecht begrepen. Door een schaalanalyse van neurale oscillaties toe te passen om deze vraag te beantwoorden, laten we de vroege opkomst van hersenspecialisatie voor de moedertaal zien."

Hoewel kinderen in het eerste levensjaar elke taal kunnen leren op basis van externe prikkels, zijn ze bij de geboorte nog steeds vatbaar voor het leren van de taal van hun moeder. De prenatale ervaring beïnvloedt daarom de toekomstige taalontwikkeling: tussen de vijf en zeven maanden van de zwangerschap begint het kind geluiden van buitenaf te horen. En dat niet alleen: luisteren naar muziek en melodie kan bijdragen aan toekomstige muzikale vaardigheden.

Taal leren in de baarmoeder: het experiment van de studie

Taal leren in de baarmoeder: het experiment van de studie

Freepik

Judit Gervain, onderzoeker en professor aan de afdeling Sociale en Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Padua, legde uit: "Bij volwassenen weten we dat een reeks neurale oscillaties of hersengolven een rol spelen bij het begrijpen van spraak en taal. Golven die op verschillende frequenties oscilleren, komen overeen met de ritmes van verschillende spraakeenheden, zoals de lettergreep of individuele spraakklanken." Deze zelfde hersenstructuur, complexer bij volwassenen, werd tijdens het onderzoek ook bij pasgeborenen gezocht om te begrijpen of deze in een of andere vorm aanwezig was op het moment van de geboorte.

Volgens de resultaten is er bewijs naar voren gekomen dat blootstelling aan moedertaal in de baarmoeder de neurale activiteit van kinderen kan vormen en bijgevolg het leren van die taal kan beïnvloeden zodra ze geboren zijn. Tijdens het experiment lieten de auteurs van het onderzoek de kinderen luisteren naar het sprookje "Goudlokje en de Drie Beren" in het Frans, dat van hun moeders, maar ook in het Engels en Spaans. Door tien elektroden op de hoofden van de kinderen aan te brengen terwijl ze sliepen, in overeenstemming met de gebieden die verband houden met auditieve waarneming, ontdekten ze dat wanneer de kinderen naar het verhaal in het Frans luisterden na de andere twee talen, ze een toename ontdekten in temporele correlaties over lange afstand, gedefinieerd als LRTC, in hersenoscillaties. Met behulp van de DFA-methode, of detrended fluctuation analyses, ontdekten ze dat LRTC's een toename in de theta-band rapporteerden, die gekoppeld is aan syllabische spraakeenheden. Blootstelling aan de Engelse en Spaanse taal veroorzaakte niet hetzelfde effect.

"Deze bevindingen komen overeen met observaties van verhoogde potentie in elektrofysiologische activatie van de hersenen van pasgeborenen na taalstimulatie en suggereren dat de prenatale periode de basis legt voor verdere taalontwikkeling", concludeerden de onderzoekers. Het onderzoek maakt deel uit van een groter project van Jervain, die verklaarde: "We bestuderen en volgen kinderen van verschillende leeftijden om te zien of en hoe deze neurale mechanismen de latere taalontwikkeling ondersteunen."

Wat vind je van deze ontdekking?