Waar dient de kleine teen eigenlijk voor? Nee, niet alleen om tegen het meubilair te stoten
Het menselijk lichaam is het product van miljoenen jaren evolutie, een ingewikkelde puzzel van aanpassingen die ons in staat stellen dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder er zelfs maar over na te denken. Toch zijn er delen van het lichaam die nutteloos lijken, zoals de kleine teen. In dit artikel zullen we zien of de kleinste teen echt zo nutteloos is als hij lijkt, en welke delen van het lichaam we zonder kunnen.
Waarom hebben tenen nagels?
Pexels
Voordat we begrijpen waar de kleine teen voor is, moeten we eerst eens goed naar onze onderste ledematen kijken. Ze lijken ons normaal, en we hebben ze tenslotte altijd zo gezien: maar waarom hebben onze tenen nagels? Blijkbaar hebben ze geen nut, in tegenstelling tot vingernagels die heel nuttig zijn in ons dagelijks leven. En toch zijn ze er.
Ook al gebruiken we tegenwoordig geen teennagels, vroeger had dit kleine deel van het lichaam een beschermende functie. Als we naar de natuurlijke wereld kijken, gebruiken primaten hun tenen alsof het handen zijn, voor delicate taken zoals het verwijderen van parasieten en het grijpen van bomen. Natuurlijk hebben mensen deze optie niet langer, maar teennagels voegen een beetje extra bescherming aan de tenen toe. Vergeleken met de delen van het lichaam die we binnenkort zullen zien, hebben deze laatste in ieder geval nut.
Waar dient de kleine teen voor?
Pexels
De kleine teen, de laatste teen van onze onderste ledematen, zo klein dat we denken dat die geen nut heeft. Vaak verwaarloosd en onderschat, speelt de kleine teen feitelijk een cruciale rol in onze mobiliteit. En nee, het is niet om ons te laten gillen van de pijn als we met blote voeten tegen een meubelstuk botsen.
In werkelijkheid speelt het gewricht van de pink een zeer belangrijke rol. Volgens podoloog Bruce Pinker beweegt de voet tijdens de normale loopbiomechanica lateraal. De kleine teen dient om deze beweging in evenwicht te brengen en ons in evenwicht te houden. In feite zouden we de kleine teen kunnen beschouwen als een van de drie hoekpunten van de driehoek gevormd door de grote teen, de hiel en, inderdaad, de kleine teen. Een driehoek waardoor mensen rechtop kunnen lopen: vanuit dit oogpunt heeft de kleine teen bijgedragen aan onze evolutie.
De delen van het lichaam die niet langer nuttig zijn
Pexels
We hebben een nuttigheid gevonden voor zowel teennagels als de kleine teen. Toch zijn er sommige delen van het menselijk lichaam die tegenwoordig nutteloos zijn. Misschien hadden ze in het verleden een doel, maar met verleden bedoelen we miljoenen jaren geleden, toen Homo Sapiens nog niet bestond. Dit zijn de belangrijkste:
- Verstandskies. Als ze groeien, kunnen ze pijn doen en daarom moeten ze uit onze mond worden verwijderd. Maar ooit, toen we te maken hadden met rauw voedsel of voedsel dat veel moeilijker te kauwen was, waren ze erg nuttig.
- Derde ooglid, of beter gezegd pica semilunaris. Het residu is te zien in de binnenhoek van het oog, in de vorm van een kleine halve maan. Het lijkt het residu van het derde ooglid te zijn, een knipvlies dat bij reptielen, vogels en haaien het oog van buitenaf beschermt.
- Haar. Dat klopt, tegenwoordig hebben we ze niet echt meer nodig, behalve om esthetische redenen in de vorm van haren of baarden. Maar haar vervult geen enkele evolutionaire functie meer, in een wereld waarin de mens zichzelf met artefacten tegen de kou beschermt. Laten we dat echter niet aan de fabrikanten van ontharingsstrips vertellen.
Elk deel van ons lichaam, zelfs als het geen functie meer vervult, heeft nog steeds een verhaal te vertellen. Zoals we hebben gezien, lijkt de kleine teen misschien nutteloos voor ons, maar toch heeft hij veel meer nut dan we zouden verwachten. En de volgende keer dat we ons evenwicht verliezen, weten wie we de schuld kunnen geven.
Image credit preview: Pexels