Record Bitcoin: één enkele transactie verbruikt 16.000 liter water
De virtuele munt Bitcoin, in het verleden al bekend om zijn hoge elektriciteitsverbruik, staat vandaag weer in de schijnwerpers en breekt een nieuw record: het verbruik van 16.000 liter water voor één enkele handeling die binnen de blockchain plaatsvond.
Het onderzoek dat is gepubliceerd in Cell Reports Sustainability
Pexels
Op 29 november 2023 publiceerde onderzoeker Alex De Vries een studie genaamd “Bitcoin’s groeiende watervoetafdruk” in Cell Reports Sustainability, waarin het resulterende waterverbruik diepgaand werd geanalyseerd op Bitcoin-operaties die binnen het relevante netwerk werden uitgevoerd, ook wel blockchain genoemd.
Op basis van wat uit het onderzoek naar voren komt, bedroeg het waterverbruik in verband met Bitcoin-extracties in 2021 1,572 miljard liter, terwijl er voor elke afzonderlijke transactie precies 16.279 liter water werd verbruikt. Ook wordt aangenomen dat deze waarde in 2023 zelfs boven de 22.000 liter zou kunnen uitkomen. Dit is min of meer het equivalent van een klein zwembad en dit gegeven is absoluut indrukwekkend.
Om een nog gedetailleerder idee van deze entiteit te krijgen, bedenk dan dat het een waarde is die zes miljoen keer hoger is dan die gekoppeld aan het gebruik van een gewone creditcard.
Er kan ook rekening worden gehouden met de watervoetafdruk van voedingsmiddelen, zodat er nog een vergelijkingsparameter ontstaat. Voor de productie van rundvlees wordt bijvoorbeeld gemiddeld 15.415 l/kg verbruikt, terwijl voor sla 5.520 l/kg wordt verbruikt.
Wat een wasmachine betreft, wordt er per wasbeurt gemiddeld zo'n 40-50 liter verbruikt, een hoeveelheid die dus verwaarloosbaar is vergeleken met die van Bitcoin.
Waarom heeft Bitcoin zoveel water nodig?
Pexels
Het water wordt gebruikt om de gas- en kolencentrales te koelen die een groot deel van de energie produceren die supercomputers gebruiken om Bitcoin te minen. Verder gaan er door verdamping verschillende hoeveelheden water verloren en wordt een deel ervan ook gebruikt om de computers zelf te koelen die de mijnbouwactiviteiten uitvoeren.
Volgens wat De Vries zei, zou Bitcoin alleen niet zo’n grote hoeveelheid waterbronnen moeten verbruiken, maar kwam het probleem voort uit mijnbouwactiviteiten, in het bijzonder uit het validatiemechanisme dat ‘proof of work’ wordt genoemd. Het is de competitie die tussen de verschillende mijnwerkers tot stand komt, waarbij degene die een verzoek kan verwerken voordat de anderen als beloning de mogelijkheid krijgen om een deel van de digitale munt te verwerven.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van deze “dorst” naar water?
Pexels
Binnen het onderzoek waarschuwt onderzoeker Alex De Vries zelf dat als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen en er geen limieten worden ingevoerd, deze activiteit een beslist negatieve impact kan hebben op de watervoorziening van gezinnen. Dit zal zelfs nog ernstiger zijn voor de landen die al moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van water, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
Deze alarmerende gegevens vormen daarom een aanvulling op de gegevens uit eerder onderzoek van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. In dit rapport werd namelijk geanalyseerd dat Bitcoin-transacties tot 150 terawattuur per jaar verbruiken, het equivalent van voldoende energie om het hele land Argentinië van januari tot december van stroom te voorzien.