Hoe tweetaligheid onze persoonlijkheid kan vormen

Janine image
door Janine

13 December 2023

Hoe tweetaligheid onze persoonlijkheid kan vormen

Tweetaligheid, oftewel het vermogen om twee talen vloeiend te spreken en te begrijpen, heeft onderzoekers en psychologen altijd geïntrigeerd. Naast de praktische voordelen, zoals verbeterde cognitieve vaardigheden of grotere carrièremogelijkheden, geloven velen van hen dat tweetaligheid een diepgaande invloed kan hebben op de persoonlijkheid van een individu.

De Franse psycholoog en psychoanalyticus Mardi Noir heeft dit onderwerp diepgaand onderzocht.

“Waarom voel ik me een totaal ander persoon als ik mijn tweede taal spreek?”

Dit is de vraag die een lezer, K., zichzelf stelt. Haar moedertaal is Frans, maar gedurende haar leven leerde ze Sloveens, de taal van haar vader die vóór haar geboorte overleed. Waarom besloot ze Sloveens te leren? Voornamelijk uit nieuwsgierigheid, om in contact te komen met dat deel van haar dat onbekend en ogenschijnlijk ver weg was, maar dat haar tegelijkertijd altijd heeft geïntrigeerd. Wat haar verbaast is hoe haar persoonlijkheid verandert als ze Sloveens spreekt; het lijkt erop dat haar ware essentie naar boven komt, ze voelt zich socialer en kan zichzelf laten gelden. Wat is de reden voor dit alles? Is het mogelijk dat de taal die we spreken onze persoonlijkheid vormt en ons in staat stelt ons anders uit te drukken?

Hoe kan dit fenomeen verklaard worden?

Het antwoord van de psycholoog Mardi Noir concentreert zich niet alleen op het feit dat het Sloveens, de tweede taal die de lezer spreekt, haar in staat stelt haar gedachten lichter en socialer te uiten dan het Frans, wat noodzakelijkerwijs verband houdt met haar dagelijks leven, maar ook op het feit dat het mogelijk is om ons los te maken van de visie van taal als louter een communicatiemiddel en het gebruik ervan uit te breiden tot een herontdekking van onszelf en onze geschiedenis. In dit geval laat het Sloveens de lezer toe om zo dicht mogelijk bij de figuur van haar vader en de cultuur te komen die ze nooit heeft gekend, maar ook om haar eigen subjectiviteit en singulariteit te verkennen met behulp van een nieuw en nog te ontdekken middel.

Tweetaligheid als verrijking van het individu

Het jongleren met de complexiteit van twee talen en culturen kan een uitdaging zijn, maar het bevordert ook de veerkracht. Tweetalige individuen ontwikkelen vaak vasthoudendheid om taalkundige obstakels en culturele misverstanden te overwinnen. Deze veerkracht kan leiden tot een robuustere en vastberadener persoonlijkheid. Het vermogen om uitdagingen het hoofd te bieden en zich aan verschillende situaties aan te passen, wordt een onderscheidend kenmerk van het karakter van het tweetalige individu. Hoewel de invloed van tweetaligheid op de persoonlijkheid van individu tot individu verschilt, kunnen we het erover eens zijn dat het deze verrijkt. Tweetaligheid is daarom in staat persoonlijkheden vorm te geven en cognitieve behendigheid, culturele gevoeligheid en aanpassingsvermogen te bevorderen.