We weten nu waar de krater ligt van de meteoriet die 800.000 jaar geleden de aarde trof

Janine image
door Janine

22 December 2023

We weten nu waar de krater ligt van de meteoriet die 800.000 jaar geleden de aarde trof

Ongeveer 790.000 jaar geleden veroorzaakte de inslag van een meteoor op aarde een explosie die zo krachtig was dat er een enorme hoeveelheid rotsachtig puin werd verspreid dat ongeveer 10% van het gehele oppervlak van de planeet bedekte.

Dit puin, ook bekend als tektieten, zijn glasachtige fragmenten die zijn gevormd na het smelten van het aardgesteente als gevolg van een botsing met het ruimtelichaam. Al meer dan een eeuw lang hebben wetenschappers gewerkt aan het lokaliseren van de locatie van deze grote impact.

Hoe werd het onderzoek van de krater uitgevoerd?

Hoe werd het onderzoek van de krater uitgevoerd?

Pexels

Verschillende geologen, waaronder Kerry Sieh, leider van het laatste uitgevoerde onderzoek, hebben verschillende delen van onze planeet verkend met als doel de krater te vinden die bijna 800.000 jaar geleden werd gevormd door de inslag van deze meteoriet.

Het puin werd in feite gevonden in een zeer uitgestrekt gebied dat zich uitstrekt van Indochina tot Antarctica.

Ondanks een grotere concentratie van deze fragmenten in het gebied van Indochina, maakte hun enorme verspreiding het onderzoek jarenlang complex, waardoor het moeilijk werd om de exacte locatie van de inslag te bepalen.

Na veel hypotheses te hebben uitgesloten, vond het onderzoeksteam uiteindelijk overeenkomsten in een gebied in het zuidelijke deel van Laos.

Laos is de plek van het veelgezochte inslagpunt

Laos is de plek van het veelgezochte inslagpunt

Pexels

In het Aziatische gebied van het Bolaven Plateau is een enorme uitgestrektheid van gestolde lavavelden geïdentificeerd met een oppervlakte van ongeveer 5000 vierkante kilometer. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de lava in deze regio dateert uit een periode tussen de 51.000 en 780.000 jaar geleden, een tijdsperiode die precies overeenkomt met het tijdstip waarop de inslag met de veel bestudeerde meteoriet plaatsvond.

Verder onderzoek heeft ook de aanwezigheid van een gebied met een lagere dichtheid aan het licht gebracht, waaronder een elliptische krater van ongeveer 17 kilometer lang en ongeveer 13 kilometer breed zich zou kunnen verschuilen.

Om deze ontdekking definitief te bevestigen, zijn er echter verdere opgravingen in het gebied gepland, met als doel meer gesteenten te vinden die de aanwezigheid van vervormingen als gevolg van de inslag kunnen aantonen.

Hoeveel meteorieten vallen er jaarlijks op de aarde?

Hoeveel meteorieten vallen er jaarlijks op de aarde?

Pexels

Meteorieten zijn stukjes hemellichamen, zoals kometen of asteroïden, die, terwijl ze door de atmosfeer van de aarde gaan, erin slagen het aardoppervlak te bereiken zonder volledig uiteen te vallen.

Er wordt geschat dat elke dag ongeveer 100 ton van deze ruimtelichamen de atmosfeer van de aarde binnendringen. Jaarlijks bereiken er echter slechts ongeveer 500 van hen daadwerkelijk de grond.

Hiervan wordt slechts een handvol, ongeveer 5 of 6, daadwerkelijk teruggevonden. Dit komt omdat de meeste meteorieten, vaak erg klein, verloren gaan op ontoegankelijke plaatsen, zoals oceanen of woestijngebieden.

Om nog een interessant feit toe te voegen: de grootste meteoriet die ooit op aarde is ontdekt, staat bekend als "Hoba". Dit enorme blok ijzer, dat zo'n 80.000 jaar geleden in Namibië viel, werd in 1920 ontdekt: het is ongeveer 2,7 meter lang en breed, 0,9 meter dik en weegt 60 ton!