Waarom droegen mensen vroeger pruiken?
In de 15e eeuw was het niet ongebruikelijk dat mannen pruiken droegen. Dit accessoire werd niet alleen gedicteerd door de mode van het moment, maar werd ook gebruikt om de kaalheid te verbergen die het gevolg was van een geslachtsziekte die zich in die tijd snel verspreidde, namelijk syfilis.
Wat hebben pruiken met syfilis te maken?
Pixabay
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Het is een van de bekendste en meest historische seksueel overdraagbare aandoeningen. Het wordt voornamelijk via seksueel contact verspreid, maar kan ook tijdens de zwangerschap of geboorte van een besmette moeder op haar baby worden overgedragen, waardoor zogenaamde aangeboren syfilis ontstaat.
De eerste bekende documentatie over syfilis dateert uit de 15e eeuw, toen het werd waargenomen onder de soldaten die betrokken waren bij de Slag bij Fornovo. Tijdens dit gevecht, die plaatsvond op 6 juli 1495, stonden de resterende troepen van Karel VIII tegenover Spaanse legers en een alliantie van Italiaanse staten. Na deze strijd begon syfilis zich snel over het hele schiereiland te verspreiden.
Antibiotica bestonden toen nog niet en de ziekte verslechterde met alle gevolgen van dien: open wonden, ernstige huiduitslag, blindheid, dementie en haaruitval.
De kaalheid als gevolg van deze ziekte was een sterke factor van schaamte voor mannen van die tijd, aangezien lang haar de mode van die periode vertegenwoordigde. Vandaar de enorme vraag naar pruiken om de duidelijke tekenen van syfilis te verbergen.
Hoe werden pruiken vóór de 15e eeuw gebruikt?
Pexels
Oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Grieken en Romeinen maakten al veelvuldig gebruik van pruiken en haarstukjes, vooral als symbool van sociale status.
Daarnaast speelden pruiken ook een belangrijke rol op het gebied van vermaak. In het Latijnse theater werd bijvoorbeeld een pruik met drie verschillende kleuren – wit, zwart en rood – gebruikt om de verschillende fasen van het menselijk leven weer te geven.
Tijdens de 17e en 18e eeuw bereikten pruiken in Europa hun hoogtepunt van populariteit tijdens de barok- en rococoperiode, twee stijlen die werden gekenmerkt door een luxe en theatraliteit die perfect samengingen met de pracht van deze accessoires.
Bovendien werd, zoals we hierboven hebben gezien, het gebruik van pruiken verder aangemoedigd door de verspreiding van syfilis. In 1620 begon koning Lodewijk XIII, getroffen door vroegtijdige kaalheid als gevolg van deze ziekte, ze in Frankrijk veelvuldig te gebruiken en hij was een van de initiatiefnemers van deze nieuwe mode.
Droegen de vrouwen ook pruiken?
Thomas Hawk/Flickr - CC BY-NC 2.0
Vrouwen die tot de adel en de aristocratie behoorden, begonnen later, in de 18e eeuw, het gebruik van pruiken over te nemen. Ze gaven zich echter over aan opmerkelijke creatieve expressie en ijdelheid: elke dagelijkse gebeurtenis, drama, boek, wetenschappelijke ontdekking of politiek feit werd een bron van inspiratie voor het creëren van nieuwe, uitgebreide pruiken.
Een interessant feit betreft de poeders die gebruikt werden om de pruiken te bestrooien, waardoor een tijdelijke kleuring mogelijk was: terwijl mannen de voorkeur gaven aan witte of grijze tinten, kozen vrouwen voor fellere kleuren zoals lichtblauw, lila en roze.
Wellcome Collection- CC BY 4.0
Gezien het uitgebreide vakmanschap dat nodig is om ze te maken, zijn pruiken vaak duur, het gebeurde dan ook regelmatig dat pruiken op straat gestolen werden.
Deze trend eindigde echter met de Franse Revolutie. Pruiken werden in feite een symbool van luxe, uiterlijk vertoon en aristocratische macht, en werden daarom verworpen ten gunste van een meer sobere stijl, in lijn met revolutionaire idealen.