Supermarkten en voedselverspilling: een foto toont al het voedsel dat wordt weggegooid
Ondanks vele bewustmakingscampagnes is de kwestie van voedselverspilling relevanter dan ooit. Naast individuele gewoonten gebeurt een groot deel van verspilling echter ook in supermarkten, zoals blijkt uit een foto op het sociale netwerk Reddit. Dit veroorzaakte verontwaardiging, maar vestigde ook de aandacht op oplossingen om voedselverspilling terug te dringen. Is het echt mogelijk om dit te doen?
Voedselverspilling: de verantwoordelijkheden van supermarkten
Pexels
Het lijkt bijna paradoxaal, maar supermarkten spelen een belangrijke rol in het probleem van voedselverspilling. We zouden kunnen denken dat het zinloos zou zijn om voedsel te verspillen op een plek die alleen maar dient om voedsel te verkopen, maar de waarheid is anders. Veel supermarkten hebben te maken met grote hoeveelheden producten die bijna verlopen zijn of waarvan de verpakking beschadigd is. Dus wat moet je daarmee doen? De oplossing die als het meest gunstig wordt beschouwd, is ervan afkomen: die producten weggooien die niet kunnen worden verkocht.
Volgens een recent rapport wordt in Groot-Brittannië jaarlijks ongeveer 9,5 ton voedsel weggegooid, terwijl een derde van al het voedsel in de wereld verloren gaat. Dit aantal lijkt des te ernstiger als we nadenken over de mogelijkheden van hergebruik van producten die nog eetbaar zijn.
Een foto op Reddit laat zien wat er in supermarkten gebeurt met voedsel dat niet verkocht wordt
EnAyJay/Reddit
Het geval van Reddit, dat we in de inleiding noemden, past precies in een dergelijke context. Een gebruiker plaatste een foto die het lot van onverkocht voedsel laat zien: een grote hoeveelheid brood is bestemd voor de vuilnisbak. Misschien is het product bijna verlopen, of is het zelfs al verlopen, maar de foto blijft een getuigenis van de enorme voedselverspilling door supermarkten. De reactie van gebruikers was unaniem in het veroordelen van de winkel: elk weggegooid voedingsproduct is een voedingsproduct dat niet wordt gedoneerd aan iemand die het nodig heeft.
De Reddit-gebruiker die de foto deelde, bevestigde dat die supermarkt vaak korting geeft op voedsel dat bijna verlopen is. Maar de praktijk was in dit geval niet genoeg. Het moet ook gezegd worden dat de obsessie met de houdbaarheidsdatum misschien wel een moderne trend is. De Europese Unie heeft zelf besloten om de uitdrukking “vaak nog goed te gebruiken” toe te voegen aan de formulering “ten minste houdbaar tot”. In het eerste geval is het raadzaam om de omstandigheden van het voedsel te controleren, in het tweede geval is de houdbaarheidsdatum bijna beslissend.
Alternatieven voor verspilling: initiatieven en apps
Pexels
Hoewel oplossingen zoals korting de voedselverspilling kunnen verminderen, verhindert een bepaald bedrijfsbeleid de verkoop van artikelen waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Er zijn supermarktketens die voedsel doneren dat veilig is om te consumeren, maar waarvan de verkoop niet gegarandeerd is. Bovendien worden apps als Too Good To Go en Olio steeds vaker toegepast. Met de eerste kun je tegen gereduceerde prijzen het nog goede voedsel kopen dat bars en restaurants aan het eind van de dag zouden moeten weggooien. Met de tweede kun je voedsel en voorwerpen die je niet meer gebruikt, delen met je buren.
Er zijn oplossingen, zoals we hebben gezien, maar het probleem van voedselverspilling vereist een concrete visie en acties, zowel op bedrijfs- als individueel niveau. De verontwaardiging online is slechts de eerste stap, maar deze moet worden gevolgd door echte betrokkenheid en collectieve inspanning. Op deze manier wordt het mogelijk om een probleem om te zetten in een kans.