Een rustiek mozaïek van meer dan 2000 jaar oud ontdekt in Rome: "het herschrijft de kunstgeschiedenis"
Rome is per definitie de eeuwige stad, een plek die schatten uit het verleden blijft onthullen die eeuwen of millennia verborgen zijn gebleven. Een recente ontdekking nabij het Colosseum heeft een Romeinse domus aan het licht gebracht die dateert uit de late republiek. En aan de muren een rustiek mozaïek dat zijn gelijke niet kent in de geschiedenis van de Romeinse kunst van die periode. Laten we eens kijken waarom.
Een juweel uit de Romeinse tijd: de Domus van de Vicus Tuscus
Parco Archeologico del Colosseo
De Domus van de Vicus Tuscus is een Romeinse villa die dateert uit het einde van de 2e eeuw voor Christus, een periode voorafgaand aan die van de burgeroorlogen. De villa moet zeker toebehoord hebben aan een lid van de hoge aristocratie van de stad uit het tijdperk van de late republiek. De directeur van het Colosseum en Archeologisch Park Alfonsina Russo geeft als volgt commentaar op de ontdekking:
Dit is een belangrijk resultaat, dat de lange studie- en onderzoekswerkzaamheden terugbetaalt en dat deel uitmaakt van een van de prioritaire doelstellingen van het Park, namelijk die van kennis en de verspreiding ervan. De archeologische opgraving zal in de eerste maanden van 2024 worden afgerond en we zullen vervolgens intensief werken om deze plek, een van de meest suggestieve plekken van het oude Rome, zo snel mogelijk toegankelijk te maken.
De villa ligt namelijk tussen het Forum Romanum en de Palatijn, in het gebied waar de rijke burgers woonden. Toch heeft de Domus van Vicus Tuscus niet alleen de krantenkoppen gehaald vanwege de ongelooflijke archeologische schat die het vormt, maar ook vanwege zijn rustieke mozaïek.
Een rustiek mozaïek van ruim 2000 jaar geleden
Parco Archeologico del Colosseo
Het rustieke mozaïek in de Domus van de Vicus Tuscus is in veel opzichten uitzonderlijk. Gemaakt met verschillende soorten schelpen, Egyptisch blauwe tegels, glas, witte marmervlokken en andere stenen, onthult het een complexe en fascinerende iconografie. Als we ons al beperken tot de productietechniek, kunnen we een zeker meesterschap en een verscheidenheid aan gebruikte materialen opmerken. Vanuit het oogpunt van representatie zijn er echter stapels wapens met Keltische trompetten, boegschepen met drietanden, zee- en landlandschappen.
Alles lijkt te verwijzen naar de feestelijke wens van de eigenaar van het huis, een generaal die de Romeinse legers naar de overwinning had geleid. Naast de taferelen toont het mozaïek ook aedicula met daarop lunetten en timpaan. Elke kamer is versierd met bladeren en natuurlijke motieven, om uitdrukking te geven aan de smaak voor de Aziatische en Griekse wereld, die nog maar net volledig was veroverd. Ten slotte toont de grote lunet op de achtermuur een mysterieuze stad, verdedigd door muren en met uitzicht op de zee.
Het verhaal achter de Domus van de Vicus Tuscus
Parco Archeologico del Colosseo
De villa waarin deze mozaïeken werden gevonden, werd naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van de tweede eeuw gebouwd in opdracht van een rijke Romeinse burger. Zoals we hebben gezien wilde hij zijn militaire successen vieren en indirect de rijkdom die hij tot zijn beschikking had. Toch was dit vertoon niet voorbestemd om lang te duren. Korte tijd later werden het huis en zijn schatten begraven om plaats te maken voor een graanopslagplaats, een symbool van de transformatie van de Romeinse samenleving.
Misschien was de rijke burger op de verbodslijsten van Lucius Cornelius Sulla terechtgekomen, en van daaruit zou het eerste driemanschap zijn ontstaan, de samenzwering tegen Caesar en de langzame opkomst van Octavianus. Begraven onder de ruïnes van die graanschuur, heeft de Romeinse villa de eeuwen doorstaan en ons bereikt. En binnenkort mogen we de pracht en buitengewone mozaïeken bewonderen.