Herinneren eekhoorns zich waar ze hun eten hebben begraven of vergeten ze het voor altijd?
Het geheugen van dieren functioneert ongeveer hetzelfde als dat van mensen, maar met enkele verschillen door variaties in de hersenstructuren en evolutionaire behoeften van elke individuele soort. Vooral eekhoorns zijn in dit opzicht een formidabele diersoort.
Hoe werkt het geheugen van dieren?
Pixabay
Dieren hebben, net als mensen, een kortetermijngeheugen waarmee ze informatie gedurende een korte periode kunnen onthouden. Dit type geheugen is nuttig voor alledaagse activiteiten zoals het zoeken naar voedsel of oriëntatie in de omgeving.
Veel dieren hebben ook een langetermijngeheugen, waarmee ze informatie kunnen onthouden die belangrijk is voor hun overleving, zoals de plek van voedselbronnen, migratieroutes of jachttechnieken.
Het formidabele geheugen van eekhoorns
Pexels
Eekhoorns vertonen tijdens de herfstperiode een buitengewoon vermogen om wintervoorraden aan te leggen, waarbij ze wel 3000 noten verstoppen.
In tegenstelling tot andere dieren die voorraden aanleggen, verdelen eekhoorns hun voorraden echter over verschillende schuilplaatsen om het risico te minimaliseren dat ze hun hele voorraad kwijtraken doordat andere dieren de belangrijkste schuilplaats ontdekken.
Hoewel men zou kunnen denken dat eekhoorns achtereenvolgens op hun reukzin vertrouwen om noten te vinden, gebruiken ze in werkelijkheid vooral hun ruimtelijk geheugen.
In een onderzoek observeerden wetenschappers eekhoorns terwijl ze noten uit de buurt van hun schuilplaats haalden. Het resultaat was verrassend: in 86% van de gevallen vonden de eekhoorns hun noten terug, zelfs als de noten die de onderzoekers hadden neergelegd op korte afstand van elkaar lagen (2, 5, 10 of 20 centimeter).
Welke andere dieren hebben een groot geheugen?
Pixabay
De beroemde uitdrukking “olifantengeheugen” is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat deze majestueuze zoogdieren hun uitzonderlijke geheugen gebruiken voor het voortbestaan van de soort.
Olifanten, vooral oudere vrouwtjes, spelen een cruciale rol bij de migratie van groepen, ze onthouden de beste routes en de veiligste plekken om droogtes en potentiële gevaren te vermijden.
Zoals we hebben gezien, zijn olifanten niet de enige dieren met een ongeëvenaard geheugen. Er is aangetoond dat ook tuimelaars een van de meest bijzondere geheugens in het dierenrijk hebben. Deze fascinerende zeezoogdieren zijn in feite in staat om de kenmerkende fluitjes, vergelijkbaar met de namen, van hun metgezellen te onthouden, zelfs na twintig jaar van scheiding.
Zoals we hebben gezien, zijn olifanten niet de enige dieren met een ongeëvenaard geheugen. Er is aangetoond dat ook tuimelaars een van de meest bijzondere geheugens in het dierenrijk hebben. Deze fascinerende zeezoogdieren zijn in feite in staat om de kenmerkende piepgeluiden van hun metgezellen te onthouden, zelfs na twintig jaar van scheiding.
Uit een onderzoek van Testuro Matsuzaka van de Universiteit van Kyoto bleek ook dat chimpansees in staat zijn om complexe cijferreeksen in korte tijd te onthouden. Dit kortetermijngeheugen stelt hen in staat om snel beslissingen te nemen en meerdere activiteiten tegelijkertijd uit te voeren, zoals het zoeken naar voedsel en het scannen van de omgeving op potentiële gevaren.
Tot slot is het geheugen van dieren een zeer belangrijke eigenschap die zich op verschillende manieren manifesteert, afhankelijk van de evolutionaire en omgevingsbehoeften van elke soort. Van de olifant die migratieroutes onthoudt, tot de dolfijn die de geluiden van zijn soortgenoten niet vergeet, tot de chimpansee die snel nummerreeksen onthoudt, de natuur blijft ons verrassen met haar wonderbaarlijke aanpassingstechnieken en overlevingsstrategieën.