Postduiven werden voor recordbedragen geveild: een traditie die vandaag de dag nog steeds voortleeft
Dankzij koperen kabels, radioverbindingen en glasvezel kunnen we bijna ogenblikkelijk van het ene deel van de planeet naar het andere communiceren. Toch worden postduiven vandaag de dag nog steeds gefokt en gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Onlangs werd er een beurs over deze prachtige vogels gehouden in Dortmund, in Duitsland, met een veiling die verbazingwekkende prijzen opleverde.
Het belang van postduiven in de 21e eeuw
Pexels
Postduiven waren een van de eerste communicatiemiddelen over grote afstanden, zozeer zelfs dat het gebruik ervan minstens 3000 jaar teruggaat. Door de eeuwen heen hebben ze een bevoorrechte plaats verworven in de militaire communicatie, zodanig dat ze nuttig waren in de twee wereldoorlogen. Een interessante episode betreft de duif Patty, die in 1944 essentiële informatie over de landing in Normandië naar de geallieerden bracht en zichzelf redde van Duitse haviken die als tegenmaatregel werden gebruikt.
Tegenwoordig worden postduiven niet meer gebruikt voor communicatiedoeleinden, laat staan voor oorlogsdoeleinden. Toch zijn er nog steeds veel fokkers over de hele wereld die deze vogels gebruiken voor:
- postduivenwedstrijden, waarbij verschillende vogels wedijveren om eerder thuis te zijn dan de anderen;
- wetenschappelijk onderzoek naar het oriëntatiesysteem van de vogels, zoals magnetische waarneming;
- bewaking, indien uitgerust met camera's;
- het vervoeren van kleine voorwerpen, zoals medicijnen en documenten.
Postduivententoonstelling in Dortmund: de Duitse kampioen geveild
Pexels
Nu de fokkerij in crisis verkeert, maar nog steeds wijdverspreid is, is het normaal dat postduiven ook de hoofdrolspelers zijn op sommige tentoonstellingen over de hele wereld. De belangrijkste in Europa wordt gehouden in Dortmund, in Duitsland, met meer dan duizend tentoongestelde duiven en elk jaar meer dan honderd exposanten. Aan het einde van de tentoonstelling wordt een grote veiling gehouden waar de postduiven worden getaxeerd en verkocht aan de hoogste bieder, waarbij de prijzen vaak alle verwachtingen overtreffen.
In december 2023 werd er bijvoorbeeld een Duits exemplaar verkocht voor 5900 euro, een recordbedrag voor de tentoonstelling in Dortmund. Met de opbrengst werden onderzoeksprojecten gefinancierd en werd het fokken van postduiven in Duitsland ondersteund.
Postduif verkocht voor $1,9 miljoen op veiling
Pexels
Hoewel het een verrassende verkoop was, behoort het record voor de verkoop van een postduif toe aan een vrouwtje met de naam New Kim. New Kim werd voor $1,9 miljoen geveild en is een twee jaar oude duif die na het winnen van verschillende prijzen in België met pensioen is gegaan. Als je bedenkt dat de veiling een hele stal postduiven omvatte met een totale waarde van iets minder dan $6 miljoen, wordt het record van New Kim duidelijk. Het was mogelijk om in de buurt van $ 2 miljoen te komen door de strijd tussen de twee hoogste bieders.
Kortom, het lijdt geen twijfel dat postduiven vandaag de dag niet veel meer zijn dan een niche, zij het een hele dure. Desondanks kan men niet anders dan hun charme en het enthousiasme dat ze bij sommige mensen opwekken erkennen. Ze vertegenwoordigen immers een van de eerste communicatiemiddelen en zijn nog steeds een van de interessantste fenomenen in de natuur.