Waarom lijkt de terugreis altijd korter? Een onderzoek heeft het antwoord gevonden

Janine image
door Janine

28 December 2023

Waarom lijkt de terugreis altijd korter? Een onderzoek heeft het antwoord gevonden

Elke keer dat we op reis gaan, gebeurt er iets vreemds, maar niet zozeer op de vakantiedagen als wel op de reis zelf. De terugreis naar huis lijkt altijd korter dan de heenreis. Het is iets wat iedereen minstens één keer in zijn leven gevoeld moet hebben, maar die we niet kunnen verklaren. Laten we eens kijken wat de redenen voor dit vreemde fenomeen zijn, dankzij de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek.

De terugreis lijkt altijd korter: een studie wil begrijpen waarom

De terugreis lijkt altijd korter: een studie wil begrijpen waarom

Pexels

Het eerste dat je moet weten over waarom de reis naar huis altijd korter lijkt, is dat het geen op zichzelf staand fenomeen is. We hebben het allemaal minstens één keer in ons leven meegemaakt, zozeer zelfs dat het ook wel het terugweg-effect wordt genoemd. De eerste verklaring die in je opkomt om deze situatie te begrijpen, kan betrekking hebben op de bekendheid met de route. We weten immers vaak de weg niet van en naar een vakantie, waardoor de terugreis korter lijkt. Maar is dat echt alles?

Volgens Niels Van de Ven, universitair hoofddocent marketing aan de Universiteit van Tilburg, kan het niet allemaal aan bekendheid liggen. In een onderzoek onderzocht Van de Ven 69 deelnemers op een busreis en 97 studenten op de fiets. Beide groepen meldden dat de terugreis korter leek, ondanks dezelfde afstand en een bekende route. Misschien heeft het terugweg-effect dus niet zozeer te maken met bekendheid. Of niet alleen dat.

Kennis versus verwachting, heenreis versus terugreis

Kennis versus verwachting, heenreis versus terugreis

Pexels

In de loop van zijn experimenten begon Niels Van de Ven te denken dat kennis van de route niet zoveel invloed heeft op het terugweg-effect. Integendeel, het zou gaan om optimistische verwachtingen voor de heenreis: als de heenreis langer duurde dan verwacht, lijkt de terugreis in vergelijking veel gemakkelijker. En vooral korter.

Bovendien onthouden onze hersenen volgens de Nederlandse onderzoeker de reis vervormd en dragen ze zo bij aan het terugweg-effect. Dit effect treedt op bij alle soorten verplaatsingen, zowel met de fiets als met de auto, maar vervaagt voor alle mensen die dagelijks dezelfde weg afleggen. In de praktijk zal een roadtrip een heel andere duur lijken te hebben tussen de heen- en terugreis, terwijl het verschil voor de klassieke woon-werkroute kleiner zal zijn.

Waarom lijkt de terugreis altijd korter?

Waarom lijkt de terugreis altijd korter?

Pexels

Waarom lijkt, aan de hand van wat we tot nu toe hebben gezegd, de terugreis dan altijd korter? Kennis van de route heeft invloed, maar niet zoveel als je zou denken, terwijl de hoofdrol wordt gespeeld door onze verwachtingen. Wanneer we een reis maken, krijgen we een bepaalde verwachting over de duur ervan, vaak korter, en voelen we daarom een ​​zekere teleurstelling als onze verwachting niet wordt gerespecteerd. Aan de andere kant “herkalibreert” onze geest de verwachtingen voor de terugkeer, waardoor een effect van beknoptheid ontstaat dat in werkelijkheid niet gebeurt.

Concluderend is het terugweg-effect een van de vele manieren waarop onze hersenen ons laten zien dat de werkelijkheid niet altijd “objectief” is. Integendeel, wat we zien en ervaren dankzij onze gevoelens is altijd een onderhandeling tussen verschillende aspecten van onze persoonlijkheid en de wereld om ons heen. Als de terugreis in de praktijk altijd korter lijkt, ligt dat misschien niet echt aan de reis zelf.