Daarom blijven we wakker als we proberen te slapen, zelfs als we moe zijn
We hebben ons allemaal wel eens moe en slaperig gevoeld gedurende de dag, ons klaargemaakt om naar bed te gaan, onder de dekens gekropen en... we konden niet in slaap vallen. Vaak zitten we zelfs vol energie, in een paradoxale situatie die leidt tot slapeloze nachten en vermoeide dagen. Maar hoe is dit mogelijk? En kan het worden opgelost?
Ons gedrag verklaart waarom we wakker blijven als we proberen te slapen
Pexels
Er zijn verschillende redenen waarom we wakker blijven als we proberen te slapen, zoals we hieronder zullen zien. Allereerst moeten we enkele waarschijnlijke oorzaken overwegen die afhankelijk zijn van ons gedrag, zoals:
- Geconditioneerde arousal. Een van de redenen waarom we wakker blijven terwijl we willen slapen, heeft te maken met het gebruik dat we maken van onze tijd in bed. Door het te associëren met activiteiten zoals tv kijken, een smartphone gebruiken, werken, kunnen de hersenen het interpreteren als een plaats van activiteit en niet van rust. Dit fenomeen wordt geconditioneerde arousal genoemd en vereist voortdurend werken aan onze gewoonten, zodat we bed associëren met slaap en niet met wakker zijn.
- Cafeïne en slaap. We weten allemaal dat koffie ons wakker houdt, hoewel we eigenlijk zouden moeten zeggen dat koffie ons belet om te slapen. Volgens een onderzoek uit 2013 is 400 milligram cafeïne zes uur voor het slapengaan genoeg om de slaaptijd met een uur te verkorten.
- Technologie gebruiken in bed. Proberen in slaap te vallen onmiddellijk na het gebruik van je smartphone is helaas een gevestigde praktijk. Het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan wordt echter in verband gebracht met een verminderde slaapkwaliteit. En met het gemak waarmee je in slaap valt.
Medische oorzaken waarom we wakker blijven terwijl we willen slapen
Freepik
Naast oorzaken die te maken hebben met ons gedrag en onze gewoonten, zijn er ook oorzaken die te maken hebben met medische aandoeningen. Als we wakker blijven terwijl we willen slapen, kan dat komen door psychische problemen, zoals angst en depressie. Overdag kunnen deze ongemakken vermoeidheid veroorzaken, maar 's nachts veroorzaken ze het tegenovergestelde effect. In deze gevallen is het belangrijk om een professional te raadplegen en te proberen het probleem bij de wortel aan te pakken.
Maar slaapstoornissen kunnen ook ons vermogen om in slaap te vallen beïnvloeden, zelfs na een vermoeiende dag. Slapeloosheid, het rustelozebenensyndroom en slaapapneu zijn slechts enkele aandoeningen die de slaap kunnen verstoren. Ook hier is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een grondig onderzoek.
Strategieën om in slaap te vallen als we naar bed gaan
Freepik
Om in slaap te vallen als we naar bed gaan, kunnen we dus gewoonten en geconditioneerde arousal beheersen of een beroep doen op professionals. Naast deze oplossingen zijn er ook verschillende strategieën om een herstellende slaap te garanderen:
vermijd cafeïne en zwaar voedsel, om het niveau van opwinding laag te houden en een betere spijsvertering te hebben;
creëer een comfortabele omgeving, vooral door de temperatuur zo mogelijk aan te passen;
doe ontspannende activiteiten voor het slapen gaan, zoals het lezen van een boek of het oefenen van ademhalings- en ontspanningstechnieken;
drink een ontspannende kruidenthee of overweeg het gebruik van melatonine supplementen.
Als je deze strategieën toepast, creëer je een slaapvriendelijke omgeving en val je beter in slaap als je naar bed gaat. Het creëren van een routine om te volgen is een deel van de oplossing, zonder professionele hulp te vergeten voor het geval doe-het-zelf oplossingen geen effect hebben.