Laatste dagen van het jaar stress? De oplossing komt uit Denemarken met deze effectieve methode

Janine image
door Janine

01 Januari 2024

Laatste dagen van het jaar stress? De oplossing komt uit Denemarken met deze effectieve methode

De laatste dagen van het jaar zouden gepaard moeten gaan met prettige gevoelens, zoals geluk en enthousiasme, maar vaak gebeurt het tegenovergestelde. Uit Denemarken komt een effectieve methode om de stress van deze periode tegen te gaan.

Eindejaarsfeesten, minder stress en meer geluk

Eindejaarsfeesten, minder stress en meer geluk

Pexels

De feestdagen die samenvallen met de laatste periode van het jaar zijn voor velen van ons synoniem met vaak onbeheersbare stress: de haast naar geschenken, verplichtingen om te vervullen en werktaken stapelen zich op, waardoor een soort van “overthinking” ontstaat, onze geest “in tilt” gaat: de prefrontale cortex van onze hersenen kan, wanneer deze overbelast wordt door overmatige prikkels, op de lange termijn tot geheugenproblemen leiden. Een toestand die daarom absoluut vermeden en bedwongen moet worden, maar hoe? Er komt een oplossing uit Denemarken: de Denen hebben geleerd om met stress en de periode voorafgaand aan Kerstmis en Nieuwjaar om te gaan met een eenvoudige maar effectieve aanpak, die helpt om beter met de feestdagen om te gaan.

We zouden deze dagen allemaal moeten leven in het teken van rust en ontspanning, maar toch lijkt het elk jaar steeds moeilijker en vermoeiender te worden, juist vanwege de stress van het organiseren en de tegenstrijdige gevoelens die we ervaren. Dus hoe doe je dat? Hier is de Deense methode waar we allemaal inspiratie uit moeten halen.

De Deense methode om met eindejaarsstress om te gaan

De Deense methode om met eindejaarsstress om te gaan

Pexels

Het gaat om "overskud", een Deens woord dat in verschillende contexten wordt gebruikt en dat “overschot” betekent. Het kan verwijzen naar de arbeids- en economische sfeer, waarin het verdienste aangeeft, maar ook naar een precieze psychofysische toestand, verwijzend naar de energie en kracht om bepaalde situaties het hoofd te bieden. In feite zeggen de Denen gewoonlijk: "Ik heb niet genoeg overskud" wanneer ze hun interesse in deelname aan een bepaalde activiteit willen uiten, maar zonder dat ze daartoe in staat zijn. Uiteraard horen daar ook de feestdagen bij. Uitgerust zijn met overskud is in Denemarken een benijdenswaardige kwaliteit, die complimenten en bewondering opwekt: het is in feite een manier om het leven en stressvolle situaties met meer rust, balans en voldoening tegemoet te treden.

Een grotere dosis energie dus, waar iedereen iets aan heeft. Maar hoe kan het worden opgeslagen zonder dat je “in tilt” raakt? De feestdagen vergen meer inspanning dan normaal en niet iedereen heeft de energie die nodig is om met elke taak om te gaan. De oplossing die de Denen ons leren is heel eenvoudig: als ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg kracht hebben om een ​​taak aan te kunnen, communiceren ze dat eenvoudigweg met het woord “overskud”, zonder verder iets uit te leggen. De gesprekspartner zal de boodschap meteen begrijpen: “Ik zou heel graag mee willen doen, maar het lukt momenteel niet.” Met deze methode kun je je geestelijke gezondheid respecteren, zonder jezelf te dwingen enige uitnodiging en sociaal engagement te accepteren, om je energie op te laden voor de dagen en verplichtingen die je niet kunt vermijden, maar ook voor de dingen die je graag zou willen doen terwijl je je in topvorm voelt.

Leer de stress van de feestdagen met zorgeloosheid te accepteren en ermee om te gaan

Leer de stress van de feestdagen met zorgeloosheid te accepteren en ermee om te gaan

Freepik

En dat niet alleen: er is nog een Deens woord dat helpt bij het omgaan met de typische stress van Kerst. Het bestaat uit slechts drie letters en wordt geschreven als "pyt" en uitgesproken als "pid", maar de betekenis ervan is veel breder. Als een Deen deze term gebruikt, krijgt hij filosofisch te maken met een onvoorziene of last-minute tegenslag die onvermijdelijke stress kan veroorzaken: "kan gebeuren, niks aan te doen”, is het onderliggende concept, dat helpt ongemakken te accepteren zonder overmatige frustratie of woede te ervaren. Als je bijvoorbeeld te laat komt voor een belangrijke afspraak of als het cadeau dat je koste wat kost voor iemand wilde kopen uitverkocht is, helpt “pyt” je om je erbij neer te leggen zonder een onoverkomelijk drama te veroorzaken: “pyt, ik zoek wel iets anders moois”, bijvoorbeeld. Een manier om het positieve aspect te vinden van dingen die negatief lijken en een manier om te zeggen: ja, het ging niet zoals we wilden, maar het kan ook een voordeel zijn en ons naar iets beters leiden, waarom niet?

Niet alles kan altijd gaan zoals we hebben voorspeld en gepland, dus accepteren dat er iets mis kan gaan of dat je moet stoppen om "je batterijen op te laden" is de eerste stap om vrediger in deze tijd van het jaar te leven. Stress hoort bij het leven, maar je moet weten hoe je deze kunt verzachten en zorgelozer kunt verwelkomen voor je geestelijk welzijn, waarbij je het juiste gewicht toekent aan kleine dagelijkse ongemakken die gemakkelijk te overwinnen zijn. Bovendien weten we al wat ons aan het einde van het jaar te wachten staat en dit geeft ons een voordeel: bereid je alvast voor! Om beter met deze periode om te gaan, kun je enkele praktische en effectieve adviezen volgen.

Bereid je alvast voor op de stress van de eindejaarsfestiviteiten

Probeer deze remedies om te voorkomen dat je overweldigd wordt door stress door de feestdagen:

Bewustzijn: accepteer dat iedereen anders is en vaak een ander standpunt zal hebben dan jij. Genereer geen spanning door conflicten aan te wakkeren en vergeet snel.

Ontspanningstechnieken: neem even de tijd om meditatie, yoga of andere methoden te beoefenen die je lichaam en geest helpen ontspannen.

Houd afstand: neem op momenten van bijzondere spanning afstand van de situatie die deze veroorzaakt en neem een ​​korte pauze van de situatie om kalm te worden.

Ga naar buiten: als het mooi weer is, profiteer dan van het daglicht voor een verkwikkende wandeling. Je welzijn is een prioriteit en de rest kan wachten.

Selecteren: kies zorgvuldig de evenementen die je echt wilt bijwonen, zonder onnodige moeite te doen om overal aanwezig te zijn. Dat zou contraproductief zijn. Als jij degene bent die de feesten organiseert, stel dan ook grenzen zodat je niet te moe wordt.

Concentreer je ten slotte op de ware betekenis van de feestdagen, die zich omhult in een oprechte en spontane uitwisseling van ervaringen en genegenheid, in plaats van op de materiële aspecten. Hoe beleef jij deze tijd van het jaar?