Dit vervelende bot was tijdens de evolutie uit het menselijk lichaam verdwenen, maar nu is het terug: waarom?
Hoeveel botten heeft het menselijk lichaam in totaal? Het antwoord is 206, maar het lijken er steeds vaker 208 te worden. Een studie legt uit waarom en wat de mogelijke oorzaken zijn.
De grote terugkeer van de fabella, een bot dat verdween tijdens de menselijke evolutie
Journal of Anatomy
Ons skelet bestaat uit veel botten, 206 om precies te zijn, veel daarvan “dubbel” en met een symmetrische vorm, aangezien het menselijk lichaam vier ledematen heeft. Het lijkt er echter op dat sommigen van ons er twee meer hebben. Wetenschappers hebben namelijk een toenemende trend vastgesteld: de terugkeer van twee kleine sesambeentjes in een pees aan de buitenzijde van de knie, die tijdens de menselijke evolutie waren verdwenen: dit is de fabella, die in de vorige eeuw opnieuw in ons skelet is verschenen en in verband wordt gebracht met enkele pijnlijke knieklachten.
Wetenschappers van het Imperial College in Londen, Engeland, hebben ontdekt dat hoewel dit bot ooit zeer zeldzaam was, het weer aanwezig is bij veel mensen. Het team richtte zich op gegevens van 21.000 knieonderzoeken over een periode van anderhalve eeuw en vond een interessant detail: in de periode van 1918 tot 2018 nam de aanwezigheid van de fabella in het menselijk lichaam met meer dan drie keer toe vergeleken met het verleden. Het aantal onderzochte knieën bedroeg 21.676, afkomstig uit zevenentwintig verschillende landen, te beginnen in 1875. In dat jaar had, volgens de resultaten uit een analyse van de verzamelde documenten, 17,9% van de bevolking de fabella.
De fabella is de afgelopen honderd jaar in opkomst: waar dient het voor?
Journal of Anatomy
Op basis van deze gegevens ontwikkelden de wetenschappers een statistisch model om de incidentie in een bepaald land en de onderzoeksmethode, zoals MRI of röntgen, te observeren. Door hun analyse van de verzamelde documentatie voort te zetten, ontdekten ze dat deze botten in 1918 werden gevonden in 11,2 procent van alle menselijke skeletten ter wereld, terwijl honderd jaar later, in 2018, dit percentage is gestegen tot 39 procent, een 3,5-voudige toename ten opzichte van een eeuw eerder. Dr. Michael Berthaume van de afdeling Bio-engineering van het Imperial College en hoofdauteur van het onderzoek zei: "We weten niet wat de functie van de fabella is: niemand heeft het ooit onderzocht! Het kan zich gedragen als andere sesambeentjes om wrijving binnen de pezen te verminderen, spierkrachten om te buigen of, zoals in het geval van de knieschijf, de mechanische kracht van die spier te vergroten. Of het doet helemaal niets."
De fabella bevindt zich, om precies te zijn, in de laterale gastrocnemius pees, oftewel in het achterste buitenste buiggedeelte van de knie. Volgens Berthaume kan het hebben ervan synoniem zijn met bepaalde problemen: mensen die lijden aan artrose in de knie hebben ongeveer twee keer zoveel kans om dit botje te hebben, hoewel het niet bevestigd is dat het direct verantwoordelijk is voor deze aandoening en hoe het deze kan veroorzaken. De aanwezigheid van de fabella kan echter pijn en ongemak veroorzaken en chirurgische ingrepen waarbij de knie wordt vervangen in gevaar brengen. Daarom zou deze verhoogde incidentie volgens onderzoekers van invloed kunnen zijn op de huidige behandelmethoden voor kniepijn.
De fabella veroorzaakt pijn en knieklachten: waarom is het teruggekeerd?
Journal of Anatomy
"Ons wordt geleerd dat het menselijk skelet 206 botten bevat, maar onze studie betwist dit. De fabella is een bot dat geen duidelijke functie heeft en bij sommigen pijn en ongemak veroorzaakt en misschien verwijderd moet worden als het problemen veroorzaakt," legt Berthaume uit. "Misschien staat het binnenkort bekend als de appendix van het skelet." Ooit vervulden deze kleine botjes waarschijnlijk de functie van de knieschijf, maar met de evolutie verdwenen ze uit het skelet van primaten en mensen. "Toen we evolueerden tot mensapen en mensen, verloren we blijkbaar de noodzaak voor de fabella. Nu veroorzaakt het alleen maar problemen, maar de interessante vraag is waarom het weer terug is gekomen.”
Volgens de onderzoeker zou de oorzaak in de voeding kunnen liggen: "We hebben over de hele wereld bewijs gevonden van een heropleving van de fabella en een van de weinige veranderingen in het milieu die de meeste landen heeft beïnvloed, is een betere voeding.” Volgens Berthaume is de gemiddelde mens tegenwoordig beter gevoed dan vroeger, wat leidt tot langere en zwaardere lichamen. "Dit komt door langere scheenbeenderen en grotere kuitspieren, veranderingen die steeds meer druk op de knie uitoefenen. Dit kan verklaren waarom de fabella nu vaker voorkomt dan vroeger."
Er zijn geen andere sesambeentjes, waarvan bekend is dat ze zich ontwikkelen door mechanische krachten, gevonden die toenemen in het menselijk lichaam. Niet iedereen van ons heeft echter fabellae en de aanwezigheid ervan zou bepaald kunnen worden door een genetische component die de vorming ervan predisponeert, die vervolgens wordt geconditioneerd door een belangrijkere mechanische kracht. Het volgende doel van de wetenschappers is het begrijpen van het verschil tussen geslachten, leeftijden en oorsprong wat betreft de prevalentie van fabella en hoe de terugkeer ervan in het menselijk lichaam is veranderd ten opzichte van het verleden. Een klein oerbotje dus, terug in de schijnwerpers: had je er ooit van gehoord?