2.400 jaar oude steen gevonden in Italië: het zou de oudste sterrenkaart ooit ontdekt kunnen zijn

Janine image
door Janine

01 Januari 2024

2.400 jaar oude steen gevonden in Italië: het zou de oudste sterrenkaart ooit ontdekt kunnen zijn

We bevinden ons in Rupinpiccolo, een dorp in de provincie Triëst, in Italië. In een castelliere in het gebied, een verdedigingswerk dat minstens 2500 jaar oud is, is de oudste sterrenkaart gevonden die ooit is ontdekt. Laten we eens kijken naar de details van deze vondst.

Oudste sterrenkaart ter wereld gevonden

Oudste sterrenkaart ter wereld gevonden

Società friulana di archeologia

De aanwezigheid van Castelliere di Rupinpiccolo is vrij goed bekend en bestudeerd door archeologen in de provincie Triëst. Binnenin het bouwwerk werden echter twee ronde stenen gevonden die in eerste instantie - precies - stenen leken te zijn. Op dat moment besloot archeoloog Federico Bernardini van de Ca' Foscari Universiteit in Venetië contact op te nemen met astronoom Paolo Molaro van het Nationaal Instituut voor Astrofysica. Volgens hen zijn de stenen die in de castelliere zijn gevonden niet zomaar ronde stenen, maar het oudste voorbeeld van een sterrenkaart die ooit is ontdekt.

Zo begon een diepgaande studie van de twee Karststenen. Eén in het bijzonder heeft 29 gravures, 24 aan de ene kant en 5 aan de andere kant, en ze lijken door één hand te zijn gemaakt. Wetenschappelijke analyses wijzen op het gebruik van een hamer en een rudimentaire metalen beitel. De ontdekking van een bronzen wapen dat overeenkomt met de gravures in de Elleri Castelliere, vlakbij Rupinpiccolo, is in dit opzicht ook interessant. Maar waarom spreken we van een sterrenkaart?

In het teken Schorpioen, 2500 jaar geleden

In het teken Schorpioen, 2500 jaar geleden

INAF / Bernardini et al., Documenta Praehistorica

Laten we bij het begin beginnen: het is duidelijk hoe de 29 tekens die in de steen zijn gegraveerd, door de mens zijn gemaakt. Bovendien moet de gravure minstens 2400 jaar geleden hebben plaatsgevonden, in 400 voor Christus, toen het Castelliere di Rupinpiccolo nog steeds werd gebruikt door de bevolking van die tijd. Dat gezegd hebbende, kunnen alle tekens op de steen over de sterren van het sterrenbeeld Schorpioen, Orion en de Pleiaden heen worden gelegd. Alle tekens, behalve één. De vijf tekens op de achterkant kunnen in plaats daarvan op Cassiopeia worden geplaatst.

Volgens Bernardini en Molaro, in hun studie gepubliceerd in Astronomische Nachrichten, is één ster in het bijzonder vandaag de dag niet meer zichtbaar vanaf de Castelliere. Het gaat om Sargas, ook bekend als Theta Scorpii, die echter minstens 2400 jaar geleden nog boven de horizon stond. Kortom, de steen die in de Karst is gevonden is misschien wel de oudste sterrenkaart die ooit is ontdekt.

Zelfs een supernova op de sterrenkaart

Zelfs een supernova op de sterrenkaart

Pexels

Op één na, zeiden we, komen alle tekens overeen met sterrenbeelden die minstens 2400 jaar geleden zichtbaar waren aan de hemel vanaf het kasteel van Rupinpiccolo. En dat ene teken? Volgens de archeoloog en astronoom zou daar ook een verklaring voor kunnen zijn. Het zou namelijk een supernova kunnen zijn of een “transiënt”, een astronomisch object dat verschijnt en verdwijnt aan de nachtelijke hemel. Kortom, het zou ook een zwart gat kunnen zijn, waarvan de accretieschijf een plaats op de sterrenkaart zou hebben verdiend.

Concluderend zou de steen van Rupinpiccolo een object van onschatbare waarde kunnen zijn voor het begrijpen van de astronomie in protohistorisch Europa en daarbuiten. Het is misschien wel de oudste sterrenkaart die ooit is ontdekt, dat opvalt door de nauwkeurigheid waarmee hij 2400 jaar geleden de nachtelijke hemel “schilderde”.