Rendieren kunnen eten terwijl ze slapen: de ontdekking van de wetenschap

Janine image
door Janine

30 December 2023

Rendieren kunnen eten terwijl ze slapen: de ontdekking van de wetenschap

Rendieren worden beschouwd als “magische dieren” en worden doorgaans geassocieerd met de kerstperiode. Een nieuwe studie heeft een ander verrassend kenmerk van deze fantastische dieren aan het licht gebracht. Laten we uitzoeken wat precies.

Rendieren, de helpers van de Kerstman met multitasking-eigenschappen

Rendieren, de helpers van de Kerstman met multitasking-eigenschappen

Pexels

Rendieren behoren tot de familie van hertachtigen en de bekendste soort is de kariboe. Deze zoogdieren vertegenwoordigen in de collectieve verbeelding de helpers van de Kerstman die in de nacht van 25 december de zware slee vol geschenken over de hele wereld door de lucht slepen. Geassocieerd met de meest magische tijd van het jaar, leven ze in de Arctische gebieden van de aarde, inclusief Europa, Noord-Amerika en Noord-Azië. Deze grote en resistente dieren zijn gewend aan het leven in de sneeuw, dankzij hun vacht die hen thermische isolatie biedt.

Ze zijn voornamelijk herbivoor en voeden zich met bladeren, licheen, scheuten en mossen, die ze verkrijgen door in de sneeuw te graven. Een onderzoek heeft iets heel interessants en merkwaardigs aan het licht gebracht met betrekking tot hun dieet: blijkbaar werken ze niet alleen met Kerstmis, waardoor ze zorgen voor de bezorging van cadeautjes aan alle kinderen in de wereld, maar kunnen ze ook eten terwijl ze slapen. Dat klopt: deze multitaskende dieren kunnen zichzelf zelfs in hun slaap voeden, blijkt uit het onderzoek waar we het zo over gaan hebben. Tijdens de zomer, wanneer de zon altijd hoog aan de hemel staat, voeden rendieren zich wanneer ze willen, maar besteden ze veel tijd aan het herkauwen en kauwen van hun voedsel om het gemakkelijker verteerbaar te maken. Dit proces duurt enkele uren, en als ze niet in staat zouden zijn om beide tegelijk te doen, zou dit hen van hun slaap kunnen beroven.

Rendieren kunnen tegelijkertijd eten en slapen

Rendieren kunnen tegelijkertijd eten en slapen

Current Biology

Dit is echter helemaal niet het geval, leggen Sara Meier, chronobioloog, en Melanie Furrer, neurowetenschapper, beiden van de Universiteit van Zürich, Zwitserland, uit. Samen met andere onderzoekers probeerden ze te begrijpen of rendieren echt in staat zijn om deze twee functies, slapen en eten, tegelijkertijd uit te voeren. Om dit te kunnen, gebruikten ze vier vrouwelijke exemplaren van de Rangifer tarandus tarandus, oftewel Euraziatische toendra-rendieren, door op sommige plaatsen elektroden op hun geschoren huid aan te brengen. Nadat ze snoepjes korstmos hadden gegeven, die door deze soort zeer gewaardeerd werden, probeerden de wetenschappers hersengolven te identificeren die typisch zijn voor de niet-REM-slaap, en dus geen diepe slaap: het onderzoek was succesvol, omdat, terwijl de rendieren op het voedsel kauwden, de golven verschenen.

De bewegingen die tijdens het herkauwen werden geproduceerd, belemmerden echter het vermogen om te begrijpen of het in feite dezelfde hersengolven waren die tijdens rust optreden. Furrer legde uit: "We konden niet in detail treden door alleen maar naar de hersengolven te kijken, omdat het kauwen het een beetje verstoort." Desondanks bevestigden andere elementen de hypothese dat de rendieren sliepen tijdens het kauwen: de dieren hielden bijvoorbeeld hun ogen gesloten en leken in een staat van extreme kalmte. "Ze bevonden zich in een zeer ontspannen toestand, die deed denken aan de lichaamshouding van de niet-REM-slaap", voegde Furrer eraan toe. Bovendien was het erg moeilijk om ze tijdens het eten te storen en af ​​te leiden van waar ze mee bezig waren.

Hoe kunnen rendieren kauwen terwijl ze slapen?

Hoe kunnen rendieren kauwen terwijl ze slapen?

Pexels

Al deze factoren leiden tot overtuigend bewijs dat deze dieren in staat zijn om te slapen terwijl ze herkauwen, een aspect dat door beide hersenhelften wordt gedemonstreerd en gerapporteerd. Hoe ze dit kunnen blijft een mysterie, maar het begrijpen ervan zou de weg kunnen effenen voor oplossingen voor menselijke slaapstoornissen zoals nachtelijk wandelen. Gabi Wagner, neurowetenschapper aan het Norwegian Bioeconomy Research Institute in Tromsø en co-auteur van het onderzoek, zei dat rendieren “tijd en ruimte nodig hebben om stil te zijn en rust te hebben, om te herkauwen. Deze studie toont voor het eerst aan dat het hebben van voldoende rust om ongestoord te herkauwen een zeer reële fysiologische vereiste is om aan de slaapbehoeften te voldoen."

"Circadiaanse ritmes worden gesynchroniseerd door de licht-donkercyclus, maar blijven bestaan ​​onder constante omstandigheden. Verrassend genoeg is het gedrag van Arctische rendieren aritmisch tijdens de zonnewendes", luidt het onderzoek. "We hebben de slaap bestudeerd met behulp van niet-invasieve EEG bij vier Euraziatische toendra-rendieren in Tromsø, Noorwegen, tijdens de herfstnacht en beide zonnewendes. Zoals verwacht liepen de slaap-waakritmes parallel met de verdeling van de dagelijkse activiteit en veroorzaakte slaapgebrek een homeostatische herstel in alle seizoenen. Deze slaapreacties waren echter kleiner in de zomer en de herfst dan in de winter. Verrassend genoeg namen de SWA (langzame hersengolven) niet alleen af ​​tijdens de NREM-slaap, maar ook tijdens het herkauwen. Uit kwantitatieve modellen bleek dat de slaapdruk in beide gedragstoestanden met vergelijkbare snelheden afnam. "Ten slotte brachten de rendieren minder tijd door in de NREM-slaap naarmate ze meer herkauwden. Deze bevindingen suggereren dat ze kunnen slapen tijdens het herkauwen. Het vermogen om de behoefte aan slaap tijdens het herkauwen te verminderen – ongestoorde fasen voor zowel slaapherstel als spijsvertering – zou een vrijwel constante voeding tijdens de Arctische zomer mogelijk kunnen maken."

Daarom is het passend om te zeggen dat rendieren echt magische dieren zijn met vele vaardigheden: dit is ongetwijfeld erg nuttig voor hen, met al het werk dat ze moeten doen als december aanbreekt, nietwaar?