Ook papieren rietjes zijn geen goed alternatief voor die van plastic
Zijn papieren rietjes echt goed voor het milieu? Hoewel ze misschien een ecologisch en beter alternatief voor plastic lijken, heeft onderzoek aangetoond dat dit niet echt het geval is. Laten we er meer over te weten komen.
Papieren rietjes bevatten vervuilende stoffen
Pexels
In een wereld die steeds meer vervuild raakt door chemische producten en menselijke activiteiten, hebben veel bedrijven zich geconcentreerd op de productie van ecologische, recyclebare en biologisch afbreekbare producten. Hiertoe behoren ook papieren rietjes, gemaakt als alternatief voor de meer gebruikelijke plastic rietjes. Na het drinken van een frisdrank gooien we daarom zonder wroeging het ecologische rietje weg, in de veronderstelling dat we het milieu op geen enkele manier zullen schaden. Maar is dat ook werkelijk zo? Onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Antwerpen, in België, heeft aangetoond dat de waarheid anders is: deze ogenschijnlijk ecologische versies bevatten feitelijk synthetische chemische stoffen die PFAS worden genoemd, of poly- en perfluoralkylstoffen. Het bijzondere aan deze verbindingen is dat ze permanent zijn, wat betekent dat ze niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd en meerdere eeuwen in het milieu kunnen blijven. Dit betekent dat als ze worden aangetroffen in producten die als biologisch afbreekbaar worden beschouwd, hun aanwezigheid ze allesbehalve biologisch afbreekbaar maakt.
Tijdens het onderzoek onderzochten de onderzoekers negenendertig rietjes van verschillende merken in materialen als papier, plastic, bamboe, roestvrij staal en glas. De resultaten toonden aan dat PFAS aanwezig waren in bijna alle materialen, inclusief materialen die als ecologisch duurzaam worden beschouwd. De enige uitzondering betreft staal, waar deze stoffen niet zijn aangetroffen.
Het effect van PFAS in papieren rietjes op de gezondheid
Pexels
Dit betekent dat zelfs rietjes die van papier zijn gemaakt, niet zo milieuvriendelijk zijn, juist vanwege de PFAS die ze bevatten. Maar welk effect hebben deze verbindingen op de gezondheid? De gevolgen van blootstelling aan verlaagde niveaus zijn niet volledig bekend, een verdere reden waarom de auteurs van het onderzoek besloten te zoeken naar een veiliger alternatief: deze chemische substanties kunnen niet alleen langdurig in het milieu blijven, maar ook door dieren worden ingenomen en zich ophopen in het menselijk lichaam, wat op termijn tot mogelijke gezondheidsrisico's zou kunnen leiden.
Waarom worden PFAS gebruikt in papieren rietjes? Net als bij bamboerietjes, die dus plantaardig zijn, worden deze verbindingen gebruikt om de functionaliteit van het rietje te verbeteren en de producten beter bestand te maken tegen water: een oplossing die milieuvriendelijk lijkt, maar in werkelijkheid de vervuiling onbewust dreigt te vergroten. Met behulp van hoge-resolutie massaspectrometrie onderzochten de onderzoekers negenendertig rietjes die afkomstig waren uit verschillende Belgische winkels, restaurants en supermarkten. Recycling, verbranding en verwijdering waren ook nutteloos: de “eeuwige” chemicaliën werden niet verwijderd. Van de twintig papieren rietjes testten 18 merken “positief” op PFAS, een totaal van 90%. Deze verbindingen waren ook aanwezig in drie van de vier plastic rietjes, vier van de vijf bamboerietjes en twee van de vijf glazen rietjes.
PFAS, niet alleen in papieren rietjes
Freepik
Van de achttien gedetecteerde PFAS was de meest voorkomende PFOA, oftewel perfluoroctaanzuur, dat in 2020 op wereldschaal werd verboden. “Veel voedselcontactmaterialen (FCM’s) en herbruikbare kunststoffen in de voedingsindustrie bevatten poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS), een groep synthetische verontreinigende stoffen waarvan bekend is dat ze potentieel schadelijk zijn voor dieren in het wild, de mens en het milieu”, lezen we in het onderzoek. “Papier en andere plantaardige materialen worden in commerciële omgevingen vaak gebruikt om plastic te vervangen. Dit geldt ook voor rietjes, die steeds vaker op plantaardige en zogenaamd milieuvriendelijke basis worden gebruikt om de vervuiling door plastic te verminderen. Om deze materialen waterafstotend te maken, worden tijdens de productie PFAS toegevoegd. In het huidige onderzoek hebben we gerichte en verdachte screeningsbenaderingen gecombineerd om een breed scala aan PFAS te evalueren. Ze blijken in vrijwel alle soorten rietjes aanwezig te zijn, behalve in roestvrijstalen rietjes. PFAS worden het vaakst aangetroffen in plantaardige materialen, zoals papier en bamboe. Zowel tussen de materiaalsoorten als tussen de continenten van herkomst hebben we niet veel verschillen waargenomen. De aanwezigheid van PFAS in plantaardige rietjes toont aan dat ze niet noodzakelijkerwijs biologisch afbreekbaar zijn en dat het gebruik van dergelijke rietjes mogelijk bijdraagt aan de blootstelling van mens en milieu aan PFAS."
Volgens de auteurs zouden deze stoffen ook in rietjes terecht kunnen komen door bodemverontreiniging, dus ze stellen voor om verder te onderzoeken hoe PFAS de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Voorafgaand aan dit onderzoek werden in een ander Amerikaans onderzoek 21 PFAS aangetroffen in papieren en bamboe rietjes. Gezien de geringe hoeveelheid en het beperkte gebruik van papieren rietjes is eenmalig gebruik op zich niet gevaarlijk, maar accumulatie in de loop van de tijd zou een aanzienlijk risico kunnen vormen. Het gebruik van stalen rietjes wordt aangeraden, die het beste lijken vanuit ecologisch en gezondheidsoogpunt. PFAS's komen echter niet alleen voor in rietjes, maar ook in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, potten en pannen, verf, voedselverpakkingen, voedselverwerkingsgereedschappen, waterbestendige tapijten en textiel en nog veel meer. Bovendien zal de markt voor papieren rietjes volgens Transparency Market Research in 2031 een omvang hebben van 5,2 miljard dollar: zal er rekening worden gehouden met het gepresenteerde onderzoek of zal de productie ongestoord blijven toenemen?