Google schrijft een grondwet voor robots om ze te beschermen tegen mensen: het is gebaseerd op de wetten van Asimov
Het is een vreemde wereld waarin we leven, zwevend tussen een verleden dat nog al te aanwezig is en een toekomst die aan de deur klopt. Terwijl er kwesties zijn die al eeuwen open liggen, zoals de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, leven er al robots onder ons. Om deze reden heeft Google een robotgrondwet opgesteld, gebaseerd op de drie wetten van Asimov.
Google en de grondwet voor robots
Google Deepmind
Google Deepmind is de divisie van het bedrijf Mountain View dat zich bezighoudt met robotica en kunstmatige intelligentie. Onlangs heeft het een robotgrondwet opgesteld, met als doel intelligente machines te begeleiden bij het uitvoeren van hun taken en gedrag. Alleen al het noemen van een “robotgrondwet” roept natuurlijk meteen scenario's op uit Terminator of I, Robot. Maar schijn bedriegt vaak.
Volgens het onderzoeksteam van Google Deepmind zijn het robots die meer bescherming tegen mensen nodig hebben. Mensen kunnen hen namelijk taken toevertrouwen die onmogelijk uit te voeren of potentieel schadelijk zijn: robots moeten kunnen onderscheiden wat ze wel en niet kunnen doen. Daarom zijn er regels die interactie met breekbare of scherpe voorwerpen moeten voorkomen, maar ook regels die grenzen stellen aan de lading die een robot kan dragen.
De regels van robotica volgens Google, met het oog op Asimov
Pexels
Als we naar de details kijken, zien we dat de robotconstructie van Google Deepmind uit drie verschillende sets regels bestaat. Er zijn de fundamentele regels, die zijn geïnspireerd op Isaac Asimovs wetten van de robotica. Een robot mag geen mens kwaad doen (I), hij moet de bevelen van een mens opvolgen zolang dit niet in strijd is met de eerste wet (II), hij moet zijn eigen bestaan in stand houden zolang dit niet in strijd is met de eerste of tweede wet (III).
Het team van Google Deepmind heeft de tweede en derde wet echter enigszins omgekeerd. Zoals we al zeiden, is het grootste risico op dit moment namelijk dat opdrachten van mensen een risico vormen voor robots. Naast de fundamentele regels bevat de robotgrondwet daarom ook veiligheidsregels en regels voor belichaming. De eerste verbieden robots activiteiten uit te voeren waarbij mensen, dieren of levende wezens betrokken zijn. De tweede stellen fysieke grenzen.
Is dit de toekomst van robotica?
Google Deepmind
Er wordt uiteraard veel gepraat over de robotgrondwet bedacht door Google Deepmind, omdat het ons een blik gunt op een toekomst die tot nu toe alleen in films en boeken voorkwam. Het is echter maar één stukje in een veel groter mozaïek dat de toekomst van robotica en de mensheid vormgeeft. Google Deepmind zelf heeft in feite veel meer innovaties geïntroduceerd dan alleen maar een grondwet. Concreet hebben we het over:
- AutoRT, een systeem voor het verzamelen van trainingsgegevens voor robots, dat wil zeggen gegevens die een echte ervaring kunnen vormen;
- SARA-RT, een acroniem voor Self-Adaptive Robust Attention for Robotic Transformers, met als doel de robots van de toekomst sneller en slanker te maken;
- RT-Trajectory, een systeem dat de visuele waarneming van robots verbetert, waardoor ze machines veel nauwkeuriger kunnen besturen.
Zoals je ziet is het plaatje al wat complexer en daarom is er een goede Robot Constitution nodig, maar het roept ook meer vragen op. Het autonoom maken van robots is prima, maar er moet worden besloten in hoeverre menselijk toezicht essentieel is; tegelijkertijd worden ethische kwesties steeds urgenter. Een robotgrondwet lijkt dus een goed startpunt voor een coëxistentie die in de toekomst steeds dieper zal worden. In de hoop dat het lezen of zien van bepaalde verhalen ons een betere weg voorwaarts kan wijzen.