Cybertruck, de pick-up van Tesla die de autosector heeft veroverd: dit zijn alle kenmerken
Ben je bekend met Tesla's beroemdste futuristische voertuig? We hebben het over Cybertruck en alle fans van de sector zijn enthousiast over de ongelooflijke functies, evenals het beslist innovatieve en aantrekkelijke ontwerp. Laten we alle kenmerken in detail ontdekken.
Cybertruck van Tesla, de pick-up met een ongeëvenaard design
Lcaa9/Wikimedia commons - C BY-SA 4.0
Autoliefhebbers, maar niet alleen zij, kunnen niet anders dan bewondering hebben voor deze elektrische pick-up, Cybertruck, die een revolutie teweeg heeft gebracht in de autowereld. Dit juweeltje behoort toe aan Tesla, de Amerikaanse multinational van Elon Musk, gevestigd in Austin, Texas, die actief is in de auto-industrie en de schone energiesector en elektrische voertuigen ontwerpt en produceert, evenals energieopslagapparaten, zonnepanelen en nog veel meer. Maar wat zijn de redenen voor het succes van dit voertuig en zijn buitengewone technische kenmerken?
Laten we beginnen met het ontwerp: met een zeer indrukwekkend en beslist elegant aspect garandeert de structuur duurzaamheid en weerstand. In een steeds competitiever wordende sector viel deze elektrische pick-up op door zijn uniekheid: extern is hij geïnspireerd door de film "Blade Runner", met een innovatieve trapeziumvorm en een "ultra bestendig" exoskelet van roestvrijstalen legering, waardoor deuken, schade en corrosie op de lange termijn worden beperkt. De reparaties zijn snel en eenvoudig”, meldt de website van Tesla.
Laten we verder gaan met de technische kenmerken: wist je dat de basisvariant met achterwielaandrijving ongeveer 400 km kan afleggen, terwijl de vierwielaangedreven varianten van deze pick-up een capaciteit hebben van 547 km en 514 km? Dit is mogelijk dankzij een optionele range extender, die een derde van de vloeroppervlakte van de Cybertruck in beslag neemt.
Cybertruck van Tesla, ongelooflijke weerstand en snelheid
Tesla
Zoals Elon Musk zei, is hij ontworpen om zeer lange reizen te maken of om zware voorwerpen steile bergwegen op te dragen, met een maximaal laadvermogen van 1.134 kg en 1.897 liter afsluitbare opslagruimte. Het sleepvermogen is een indrukwekkende 10.000 pond, "het equivalent van een gemiddelde Afrikaanse olifant. Het supersterke composietbed vereist geen voering en is groot genoeg voor bouwmaterialen van 4'X8'." Het topmodel Cyberbeast is in staat om in slechts 2,6 seconden van 0 naar 100 km per uur te accelereren, waarbij hij in dit opzicht een groot aantal sportwagens verslaat en “stabiliteit behoudt bij hoge snelheden. Met steer-by-wire en achterwielbesturing krijg je het weggedrag van een sportwagen en een betere draaicirkel dan de meeste sedans", aldus de technische specificaties van Tesla.
Bovendien is Armor Glass "bestand tegen de impact van een honkbal met een snelheid van 110 km per uur of hagel van klasse 4. Akoestisch glas helpt het interieur net zo stil te maken als de buitenruimte." De vloerlengte bedraagt 1,8 meter, waarbij de overtollige opbergruimte zich onder de vloer bevindt, met een tonneau cover die zich tot aan de achterklep aanpast aan de hoekige vorm van het voertuig. Aan de voorzijde is extra opbergruimte aanwezig.
Met de Cybertruck pick-up van Tesla kun je overal naartoe
mrlewaynee/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0
In het bed en de cabine bevinden zich stopcontacten van 120 en 240 volt om instrumenten te bedienen, elektrische voertuigen op te laden of een huis te verlichten met maximaal 11,5 kilowatt vermogen. "Hij is duurzaam en robuust genoeg om overal naartoe te gaan en kan alles aan met elektronische adaptieve luchtvering met 305 mm veerweg en 432 mm speling", legt Tesla's website uit. Met één keer opladen is het mogelijk om tot 547 km af te leggen en tot 235 km autonomie te herstellen met vijftien minuten superchargen.
Ook de externe panelen zijn zo resistent dat ze ironisch genoeg worden gedefinieerd als “kogelvrij”, zoals Musk verklaarde en beweerde dat Tesla “de beste apocalyptische technologie” heeft ontwikkeld. Ook de voorruit drukt zijn stempel op de markt voor lichte voertuigen, misschien wel de grootste: alleen de enkele ruitenwisser is 1,2 meter lang en verticaal geplaatst, ten gunste van een netter ontwerp dan de klassieke dubbele, horizontale ruitenwissers.
Ook aan de voorkant van het voertuig verlicht de Light Bar de weg tot een afstand van 480 meter. Binnenin biedt Cybertruck een groot 18,5-inch oneindig touchscreen aan de voorkant en een 9,4-inch touchscreen aan de achterkant, dat een compleet nieuwe gebruikersinterface biedt.
Cybertruck van Tesla , details en kosten
Tesla
Het stuur-by-wire-systeem maakt geen gebruik van een directe fysieke verbinding tussen het stuur en de wielen: de input van het stuur gebruikt de software om de stuurmotor te laten draaien, om zo de snelheid te kalibreren en handmatige manoeuvres te elimineren. Boven 60 km/u bewegen de achterwielen één of twee graden in dezelfde richting als de voorwielen tijdens handelingen zoals het wisselen van rijstrook. “Bij lage snelheden draaien de achterwielen in de tegenovergestelde richting van de voorwielen, waardoor krappere manoeuvres op de bouwplaats, op parkeerterreinen enz. mogelijk zijn. Bij hoge snelheden draaien de voorwielen en achterwielen synchroon, waardoor je van rijstrook kunt wisselen", legde Tesla uit.
Om zowel de kosten als het gewicht te verlagen, besloot het bedrijf om over te schakelen van het 12-voltsysteem van de andere geproduceerde voertuigen naar het 48-voltsysteem van de Cybertruck, waardoor dunnere kabels en lichtere onderdelen worden gebruikt. De pick-up is ook uitgerust met een achteruitrijcamera die is aangesloten op het centrale 18-inch infotainmentscherm, waarmee je kunt controleren wat er achter het voertuig gebeurt. Tot slot kan de elektrische bodembedekking tot 136 kg dragen en bevindt de transmissieregelaar zich boven de achteruitkijkspiegel.
Kortom, een echte kogel op de weg met een fascinerend design en verrassende mogelijkheden. Maar wat zijn de kosten ervan? De prijzen voor de Cybertruck beginnen bij $60.990 (€56.000) voor de instapvariant met tweewielaandrijving. De AWD-configuratie, met twee motoren van 600 pk, kost daarentegen $79.990 (ongeveer €73.000). Wat vind jij van dit elektrische en futuristische pareltje?