Maakt het hebben van een groot hoofd je intelligenter?

Janine image
door Janine

17 Januari 2024

Maakt het hebben van een groot hoofd je intelligenter?

We denken weleens, gekscherend, dat mensen met een groot hoofd ook intelligenter zijn. Maar zit er waarheid in deze algemene overtuiging? Veel studies hebben geprobeerd te begrijpen of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen de grootte van het hoofd en de intelligentie van het individu. Het is niet eenvoudig om tot een conclusie te komen, aangezien de factoren waarmee rekening moet worden gehouden talrijk zijn en veel van elkaar verschillen.

Maakt de grootte van de hersenen iets uit?

Maakt de grootte van de hersenen iets uit?

Pexels

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met groter dan gemiddelde schedels feitelijk grotere hersenen hebben. Maar betekent het hebben van grote hersenen een grotere intelligentie? Hoewel het nog steeds niet eenvoudig en duidelijk is hoe intelligentie precies moet worden gedefinieerd, lijkt het erop dat de hersengrootte dit op de een of andere manier beïnvloedt.

Er zijn onderzoeken gedaan naar broers en zussen die in dezelfde omgeving opgroeiden en de resultaten toonden aan dat degene met een groter hoofd beter presteerde op de IQ-test.

In andere onderzoeken lijkt het erop dat sommige DNA-gebieden gecorreleerd zijn met schedelgrootte en IQ.

Hoe wordt IQ berekend?

Hoe wordt IQ berekend?

Pexels

Verschillende factoren vormen samen het IQ van een persoon. Met intelligentie bedoelen we al die cognitieve processen die ons in staat stellen om te redeneren, concepten te begrijpen en te organiseren om op basis daarvan te reageren. Er zijn verschillende soorten intelligentie: linguïstische, logisch-mathematische, emotionele, interpersoonlijke en vele andere. Elk van hen heeft te maken met verschillende vaardigheden en aspecten van het leven van een individu; er kan gezegd worden dat ze aangeboren zijn, maar verschillende externe en omgevingsfactoren kunnen ze veranderen en ervoor zorgen dat het ene individu zich anders gedraagt dan het andere.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om verschillende testen te ontwikkelen om het IQ te berekenen, er zijn verschillende soorten, die elk resultaten geven die vervolgens in hun context moeten worden geplaatst met de groep waartoe het individu behoort. De tests bevatten vragen van verschillende soorten, van woordenschat tot logica, de scores worden opgeteld om een algemeen idee te krijgen van het IQ van het individu.

Hangt het alleen af van de grootte?

Hangt het alleen af van de grootte?

Pexels

Grootte is zeker niet de enige factor die iemands intelligentie bepaalt, er lijkt veel belang te worden gehecht aan synapsen, de verbindingen die neuronen met elkaar laten communiceren. Hoe complexer en verweven ze zijn, hoe hoger de intelligentie.

Wat de genetische factor betreft, zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat erfelijkheid noodzakelijkerwijs een rol moet spelen bij het leggen van de basis voor de vorming van een bepaald type hersenen. Dit wordt vervolgens echter grotendeels beïnvloed door de externe omgeving waarin het individu opgroeit; op basis van de ervaringen en emoties die het kind meemaakt, wordt zijn of haar intellect ook dienovereenkomstig gevormd.

Intelligentie blijkt een mix van verschillende factoren te zijn, er moet in dit opzicht nog veel ontdekt worden.