Ontgrendel uw smartphone door te ademen: de nieuwe herkenningssensor arriveert
We hebben verschillende opties voor het vergrendelen en ontgrendelen van onze smartphones, maar nu hebben we misschien een compleet nieuwe: onze adem. Dit is hoe en waarom.
Onze ademhaling is anders dan die van anderen
Pexels
We weten hoe belangrijk het is om onze smartphone te vergrendelen: in geval van verlies kan dit onze privacy en gevoelige gegevens beschermen, maar het kan ook voorkomen dat bekenden toegang hebben tot onze telefoon als we hem onbeheerd achterlaten. Om dit te doen, zijn er verschillende opties: numerieke pincode, regelreeksen, vingerafdruk en gezichtsherkenning. Er is echter een ongelooflijke nieuwe methode op komst: onze adem.
Dat klopt: blijkbaar is onze adem net zo uniek als onze vingerafdrukken en daarom zou het geschikt zijn om ons apparaat te beveiligen. Als je denkt dat iedereen op je smartphone kan ademen om hem te ontgrendelen, heb je het mis: de telefoon zal zijn onnavolgbare adem herkennen. Onderzoeker Mahesh Panchagnula van het Indian Institute of Technology Madras ontdekte geheel toevallig dat geen twee ademhalingen hetzelfde zijn. Het onderzoek had eigenlijk een ander doel: begrijpen of door het onderzoeken van iemands ademhaling bepaalde ademhalingsproblemen konden worden opgespoord.
Kunstmatige intelligentie onderzoekt de ademhaling van 94 deelnemers aan een onderzoek
Freepik
Het team betrok vierennegentig deelnemers en registreerde met behulp van een luchtdruksensor tien verschillende uitademingen van elk van hen, verzameld in het apparaat dat tot tienduizend keer per seconde atmosferische variaties kan registreren. Vervolgens werden de resultaten voor analyse doorgegeven aan een model met kunstmatige intelligentie. Bij het observeren van de verzamelde gegevens realiseerden de onderzoekers zich dat de ademtest niet alleen nuttig zou kunnen zijn om mogelijke problemen met de luchtwegen op te sporen, maar ook om mensen te identificeren door zich te richten op de stroming van de uitgestoten lucht in plaats van op de samenstelling ervan.
De luchtstroom bleek uniek te zijn omdat deze bij ieder van ons wordt bepaald door de morfologie van de neusholte, de keelholte en het strottenhoofd. Aangezien de luchtwegen van verschillende mensen niet identiek kunnen zijn, spreekt het voor zich dat de luchtstroom ook individueel en onnavolgbaar zal zijn. Op dit punt heeft Panchagnula zijn onderzoek erop gericht om dieper op dit aspect in te gaan, waarbij hij de AI traint om de verschillende uitademingen te herkennen. Hierdoor was het mogelijk om te controleren of elke nieuwe ademhaling bij een specifieke deelnemer hoorde, met een nauwkeurigheid van 97%.
Onze unieke adem kan worden gebruikt om de smartphone te ontgrendelen
Freepik
Een volgende test met een hogere moeilijkheidsgraad bracht het percentage op ongeveer 50%. De test vereiste dat de AI de adem van een bepaalde persoon identificeerde zonder deze eerder te hebben geregistreerd en deze vervolgens toewijst aan een van de twee voorgestelde personen. Het succespercentage was één op twee. In feite zou adem dus gebruikt kunnen worden als biometrische herkenning bij het gebruik van smartphones.
Biometrie is de technologie die gebruikt wordt om een bepaalde persoon te identificeren. Op dit moment gaat het om Touch ID, dat wil zeggen het scannen van vingerafdrukken dat voorbestemd is om overtroffen te worden, stemherkenning, gezichtsanalyse en zelfs het scannen van de iris. Dit zijn echter niet de enige biometrische kenmerken die ons uniek maken en blazen op de smartphone om herkend te worden door het apparaat is misschien geen ver vooruitzicht. Maar net als elk ander niet repliceerbaar systeem zal niemand toegang kunnen krijgen tot een mobiele telefoon als de persoon overlijdt, tenzij er systemen beschikbaar worden gemaakt om dezelfde ademhaling te simuleren.
Maar hoe betrouwbaar is dit systeem eigenlijk? Voordat deze nieuwe sensor in de technologie, maar bijvoorbeeld ook in voertuigen, kan worden geïntegreerd, zullen er talloze tests en verificaties nodig zijn om mogelijke problemen of “interferentie”, veroorzaakt door mensen die naast ons ademen, te begrijpen en uit te sluiten. Hoe dan ook, het vooruitzicht is zeker interessant, nietwaar?