Experts onthullen of het hygiënisch is om dezelfde kleren buiten en binnen te dragen

Janine image
door Janine

27 Januari 2024

Experts onthullen of het hygiënisch is om dezelfde kleren buiten en binnen te dragen

Velen van ons hebben de gewoonte om van outfit te veranderen zodra we thuiskomen. Vaak doen we dit gewoon om ons comfortabeler te voelen. We zijn het er allemaal over eens dat een joggingpak comfortabeler is dan een spijkerbroek. Vandaag bekijken we echter of het veranderen van kleding ook noodzakelijk is vanwege hygiënische redenen.

Hoe vuil is onze kleding?

Hoe vuil is onze kleding?

Freepik

Elke keer dat we het huis verlaten, komt onze kleding in contact met oppervlakken waar bacteriën en ziektekiemen zich nestelen, die vervolgens ook op onze kleding terechtkomen. Deskundigen zeggen echter dat het geen ernstige bedreiging voor de gezondheid vormt. Het omkleden bij thuiskomst is een goede gewoonte, maar niet essentieel.

Het belangrijkste is echter om een goede algemene hygiëne te handhaven en kleding minstens één keer per week te wassen.

Hoe ziektekiemen en bacteriën elimineren?

Hoe ziektekiemen en bacteriën elimineren?

Freepik

Vooral in het winterseizoen, wanneer bacteriën en ziektekiemen meer circuleren en we meer tijd binnenshuis en in contact met andere mensen doorbrengen, is het belangrijk om de kleding die we gebruiken als we het huis uit zijn, te wassen en te ontsmetten. Als we erg vuile kleren hebben, zijn we vaak geneigd om meer wasmiddel te gebruiken, maar onderzoekers hebben verklaard dat dit geen verschil lijkt te maken voor het ontsmetten van de kleren. Het is beter om de wastemperatuur te verhogen.

In ieder geval lijkt drogen de beste methode om ziektekiemen en bacteriën te verwijderen. Een half uur in de droger lijkt bacteriën en virussen te kunnen verwijderen. Als je geen droger hebt, kan het een goed alternatief zijn om je kleding in de zon te laten drogen, omdat ultraviolette stralen de stoffen kunnen ontsmetten.

Soms kun je echter ook overdrijven

Soms kun je echter ook overdrijven

Pixabay

Hygiëne is ongetwijfeld heel belangrijk, we moeten proberen een goede persoonlijke hygiëne en orde te handhaven in de ruimtes waarin we leven. Sommige mensen zouden dit alles echter kunnen gaan ervaren als een reële toestand waarin de angst en obsessie met ziektekiemen en bacteriën wordt gedefinieerd als germofobie. In deze gevallen is er sprake van een overdreven en onredelijke angst voor ziektekiemen en bacteriën, is men doodsbang om oppervlakken aan te raken die besmet kunnen zijn of om langere tijd op een drukke plek te blijven.

Deze mensen brengen rituelen in praktijk om mogelijke besmetting te voorkomen, zoals het voortdurend wassen van hun handen. Op de lange termijn kan deze aandoening het sociale leven van de betrokkene negatief beïnvloeden; zelfs het simpelweg in een afgesloten ruimte zijn met veel mensen, zoals een restaurant of het openbaar vervoer, kan de fobie triggeren. Het is juist om aandacht te besteden aan hygiëne en ervoor te zorgen dat deze op de dagelijkse momenten nooit ontbreekt, maar zonder te overdrijven.