Vreemde vondst op een strand: een gezin vraagt om hulp om te begrijpen wat het is
De meest merkwaardige ontdekkingen ontstaan niet alleen na campagnes van opgravingen of specifiek onderzoek. Integendeel, het zijn vaak toevallige ontdekkingen op onwaarschijnlijke plaatsen, zoals een familie overkwam uit Bremen, Duitsland, die een vreemde vondst deed op een strand in de Baltische Zee. En besloot de webgemeenschap te raadplegen om uit te zoeken wat het was. Laten we eens kijken of dat gelukt is!
Ze ontdekken een vreemd object aan de Oostzee en wenden zich tot de sociale media voor hulp
Brigitte Schneider/Facebook
De geschiedenis van ontdekkingen is niet nieuw met toevallige vondsten die veel meer implicaties hebben dan aanvankelijk werd gedacht. Alleen wendt men zich meestal tot deskundigen of misschien een museum op zoek naar een definitief antwoord. Deze familie uit Bremen, Duitsland, besloot een andere weg in te slaan. Nadat ze vreemde voorwerpen hadden gevonden in de Baltische Zee, vroegen ze de internetgemeenschap om hen te helpen erachter te komen wat ze zijn.
De moeder, Sarah-Lena, plaatste vervolgens foto's van de voorwerpen op Facebook, in een groep die gewijd was aan strandvondsten. En dat was de juiste beslissing: veel mensen reageerden op de post en toonden een ongewone interesse en ook verschillende goede alternatieven. Kortom: is Sarah-Lena erin geslaagd om erachter te komen wat zij en haar familie aan de Oostzee hebben gevonden?
Eenvoudig bot of fossiel uit het verleden: de discussie laait hoog op
Sarah-Lena Schlömer/Facebook
Steun vragen aan de groep speelde een sleutelrol in Sarah-Lena's onderzoek naar de toevallig gevonden voorwerpen. Zoals we al zeiden, lieten de antwoorden niet lang op zich wachten en toonden ze een grote interesse in paleontologie en mariene artefacten. Aanvankelijk vroegen sommigen zich af of die vreemde voorwerpen misschien van een zeeolifant waren, maar niemand anders was overtuigd van die hypothese.
Integendeel, er werden verschillende andere opmerkingen gemaakt ter ondersteuning van een andere optie, die waarschijnlijker werd geacht. De voorwerpen die Sarah-Lena vond in de Baltische Zee behoren tot een koraal dat zo'n 70 miljoen jaar oud is. Veel gebruikers hebben foto's van soortgelijke vondsten gepost, wat de hypothese bevestigt. Het koraal zou deel uitmaken van het geslacht Parasmilia en tijdgenoot zijn van de laatste dinosauriërs, slechts een paar miljoen jaar voor het grote uitsterven.
Een mariene habitat in het tijdperk van de dinosauriërs
5snake5/Wikimedia Commons - CC0 1.0 DEED
Als de hypotheses kloppen, en daar lijkt het tot nu toe wel op, dan zouden de twee mysterieuze objecten in werkelijkheid prehistorische fossielen zijn die toebehoorden aan een koraal dat groeide in de binnenwateren van het Boven-Krijt. In die tijd bestond een groot deel van de zeebodem uit kalkhoudende modder en koralen hadden een harde zeebodem nodig om de larven te laten verankeren. Hetzelfde kan gezegd worden over de Parasmilia excavata, waarvan de twee fossielen een voorbeeld vormen, en die een manier heeft gevonden om ons te bereiken in de vorm van een fossiel.
Uiteindelijk is het vinden van een fossiel aan de kust geen unieke gebeurtenis. Het gebeurt in de Oostzee, op Malta en op andere plaatsen in de wereld. Wat de interesse voor het onderzoek ook is, en die is er, het blijven sporen van een verleden dat zo ver weg is dat we ons er geen voorstelling van kunnen maken. Toch hebben dit soort fossielen ons bereikt, alsof ze ons een verhaal willen vertellen dat nu ver weg is, maar nooit helemaal verloren is gegaan.