In de late Middeleeuwen sliepen mensen in kasten: hoe deden ze dat?
Wist je dat mensen in de Middeleeuwen in bedden sliepen die in houten kasten waren geplaatst? Dat klopt: dit is waarom deze praktijk toen heel gewoon was.
De bedstee van de late Middeleeuwen
MOREAU Henri/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED
In de Middeleeuwen, een periode ruwweg tussen 500 en 1500, waren praktijken en gebruiken in zwang die ons vandaag de dag misschien bizar voorkomen. Een van die gewoonten had te maken met slapen: veel mensen sliepen in kasten. Hoewel het voor ons misschien heel vreemd lijkt om ons voor te stellen dat we ons tijdens de nachtrust in een meubelstuk opsluiten, was het in die tijd helemaal niet ongewoon: maar hoe is deze gewoonte ontstaan en waarom? De bedstee ontstond in de late Middeleeuwen, hoewel hij in sommige streken tot in de 20e eeuw werd gebruikt, vooral in de noordelijke delen van Europa waar de winters bijzonder koud waren en nog steeds zijn.
Deze bedsteden werden gemaakt van brandhout, waren zeker geen symbool van adel en werden gebruikt door de minder rijke sociale klassen uit die tijd. De landen waar deze bedden het meest voorkwamen waren Nederland, Schotland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, en ze werden gemaakt in kasten waarvan de deuren 's nachts dicht gingen. Sommige konden van binnenuit worden afgesloten met een hangslot of grendels.
Dit is waarom mensen in de late Middeleeuwen in kasten sliepen
Wolfang Sauber/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED
In sommige gevallen hadden ze meerdere verdiepingen en waren ze uitgerust met planken en rekken om verschillende voorwerpen op te slaan. Waar werden ze voor gebruikt? De reden is te vinden in de warmte die ze konden bieden: omdat het kleine ruimtes binnenin de meubels waren, konden ze warmte opvangen tijdens koude en bijzonder gure seizoenen. Ze boden waarschijnlijk ook een veiliger toevluchtsoord tegen mogelijke indringers of wilde dieren tijdens de nacht.
Natuurlijk was het niet mogelijk om liggend te slapen, zoals we dat tegenwoordig in moderne bedden doen: mensen die in de Middeleeuwen in bedsteden rustten, waren gedwongen om een zittende houding aan te nemen, met hun rug tegen de binnenkant van de kast: zeker niet het toppunt van comfort, maar dit bespaarde nuttige ruimte, aangezien families erg groot waren, en beschermde tegen het bijgeloof dat liggend slapen tot het einde van het bestaan kon leiden.
Ze kwamen veel voor op boerderijen en werden vaak in de keuken of schuur geplaatst, omdat er vaak niet genoeg ruimte was voor een echte slaapkamer. Men gelooft dat boeren, voordat ze op jacht gingen, hun kinderen in deze kisten legden om ze veilig te houden tijdens hun afwezigheid. Comfort was voor deze mensen een luxe en ze waren gewend zich te behelpen, waarbij ze de voorkeur gaven aan praktische zaken.
Wanneer werd met het gebruik van de bedstee in de Middeleeuwen gestopt?
Moreau.henri/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED
Hoewel het warmte bood en de ruimte optimaliseerde, was deze oplossing zeker niet erg hygiënisch. Hoewel het op het platteland nog steeds veel gebruikt werd, veranderde dat in de stad in de 19e eeuw, toen de komst van het bed zoals we dat nu kennen leidde tot een radicale verandering in de slaapgewoonten, dankzij de zachte matras en de mogelijkheid om liggend te slapen.
Toen de bedstee eenmaal werd gearchiveerd als houten slaapstructuur, kwam hij weer in zwang als meubelstuk, zelfs in de ruimere en comfortabelere woningen met verschillende slaapkamers. Veel ambachtslieden bewerkten ebbenhout om deze bedsteden te maken, waardoor ze het uiterlijk kregen van grote ladekasten of dekenkisten. Het laatste land dat deze bedsteden achterwege liet, was Schotland, waar ze tot de 20e eeuw bleven bestaan. Slechte hygiëne en nare geuren zorgden er echter voor dat de bevolking het opgaf en voor gezondere oplossingen koos. Matrassen gemaakt van bladeren en stro werden namelijk een verzamelplaats voor insecten zoals vlooien en bedwantsen, die zich verspreidden en tot infecties en ziekten leidden.
Hoewel er tegenwoordig verschillende verwarmingsopties beschikbaar zijn, zijn bedsteden in Noord-Europa echter niet helemaal verdwenen: in sommige studio-appartementen zijn ze nog steeds behoorlijk populair, zowel vanwege de ruimte als de privacy. Kun je je voorstellen dat je in zo’n bed slaapt? Heb je er ooit van gehoord?
Andere bizarre gewoonten en gebruiken in de Middeleeuwen
Bedsteden waren niet de enige gewoonten uit de Middeleeuwen die ons vandaag de dag misschien bizar lijken: denk bijvoorbeeld aan schoenen met extreem lange tenen die de sociale klasse weerspiegelden, de zogenaamde "poulaines", of het gebruik van vogelkooien als stijlvolle accessoire. Bovendien werd een vooruitstekend voorhoofd beschouwd als een symbool van schoonheid en vrouwen schoren hun haar bij de voorste haarlijn om het langer te laten lijken. Om nog maar te zwijgen van de eetgewoonten: het was bijvoorbeeld gebruikelijk om zwanen te koken en in hun veren te hullen voordat ze op tafel werden gezet.
Had jij in deze historische periode willen leven?