Niet iedereen kan zich bij het ontwaken herinneren wat hij heeft gedroomd: dit kan de reden zijn

Janine image
door Janine

29 Januari 2024

Niet iedereen kan zich bij het ontwaken herinneren wat hij heeft gedroomd: dit kan de reden zijn

Zou je willen dat je je dromen kon herinneren, maar kun je dat niet en weet je niet waarom anderen dat wel kunnen? Hier lees je waarom het droomuniversum bij het ontwaken niet voor iedereen hetzelfde is en wat de redenen voor deze verschillen zijn.

Waarom kunnen we niet allemaal herinneren wat we gedroomd hebben?

Waarom kunnen we niet allemaal herinneren wat we gedroomd hebben?

Pexels

Als je je dromen niet meer kunt herinneren als je wakker wordt, betekent dat niet dat je niet gedroomd hebt: dat is namelijk onmogelijk. Iedereen droomt, maar slechts enkelen slagen erin zich de beelden en details te herinneren die ze 's nachts “gezien” hebben. Deze droomervaringen zijn nodig voor onze geest om herinneringen te reorganiseren en vast te leggen in ons geheugen en om de gevoelens die we overdag ervaren te verwerken. Het niet kunnen herinneren van dromen wordt echter als heel normaal beschouwd en zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn: veel dromen die we 's nachts hebben, worden door de slaap zelf gewist: als de slaap niet wordt onderbroken, slaan onze hersenen ze niet op.

Op het moment dat we in slaap vallen, dwaalt ons brein af en activeert de Default Mode Network, die in werking treedt wanneer we ons in het verleden en in de toekomst wanen, wanneer we fantaseren in waaktoestand of wanneer we in slaap vallen. Bij mensen die zich hun dromen herinneren, zijn deze netwerken zelfs overdag bijzonder actief en verbonden, wat hen niet alleen in staat zou stellen om hun droomervaringen op te slaan, maar ook om te “dromen met hun ogen open” als ze wakker zijn. De wetenschap heeft het universum van dromen nog niet volledig begrepen, maar factoren die te maken hebben met persoonlijkheid, hersenstructuur en wat iemand gedroomd heeft, beïnvloeden het geheugen. In veel gevallen hebben deze nachtelijke episodes de neiging om “op te lossen” bij het ontwaken, vooral als we ons onmiddellijk op iets anders concentreren zonder er nog aan te denken.

Angstige en creatieve mensen dromen meer dan anderen

Angstige en creatieve mensen dromen meer dan anderen

Freepik

Volgens sommige innovatieve onderzoeken omvatten de persoonlijkheidskenmerken die de herinnering aan dromen kunnen bevorderen bijvoorbeeld een sterke angst, maar ook creativiteit, die tot nieuwe ervaringen heeft geleid, zoals uitgelegd door de neurowetenschapper Raphael Vallat, gespecialiseerd in onderzoek naar slaap en dromen aan de Berkeley Sleep and Neuroimaging Lab aan de Universiteit van Californië. In wezen hebben degenen die een levendiger herinnering aan dromen ervaren een artistiek karakter, terwijl degenen die zich ze niet herinneren volgens zijn metafoor eerder "ingenieurs" zijn.

Als het in feite de grijze stof is die het meest betrokken is bij intellectuele vaardigheden, dan is het de witte stof die de hoofdrol speelt bij droomactiviteit en zich bezighoudt met intracerebrale communicatie. Beide nemen ongeveer de helft van onze hersenen in beslag, hoewel de laatste minder bestudeerd is. Vallat ontdekte dat mensen die meer dromen en zich hun dromen meer herinneren, meer witte stof hebben in de mediale prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor het verwerken van informatie over zichzelf. Hoewel de redenen waarom sommige mensen zich dromen beter herinneren dan anderen niet volledig zijn geïdentificeerd, dromen vrouwen in de regel meer dan mannen en jonge mensen meer dan oudere mensen.

REM-slaap en methoden om dromen te onthouden als je wakker wordt

REM-slaap en methoden om dromen te onthouden als je wakker wordt

Pixabay

Droomactiviteit komt voornamelijk voor in de REM-fase, wanneer de hersenactiviteit vergelijkbaar is met die van wakker zijn, hoewel de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van herinneringen naar het langetermijngeheugen uitgeschakeld zijn. De gebieden die verantwoordelijk zijn voor het kortetermijngeheugen zijn daarentegen wel actief, maar binden zich slechts ongeveer dertig seconden aan herinneringen. Dit betekent dat we, om ons een droom te kunnen herinneren, specifiek uit de REM-slaap moeten ontwaken: anders gaan we door naar de volgende fase van de droom zonder deze in het langetermijngeheugen in te prenten.

REM-slaapjes tijdens de nacht zijn veelvuldig en komen ongeveer elk anderhalf uur voor. Ze hebben een variabele en toenemende duur, waarbij de eerste meestal maar een paar minuten duurt en de laatste wel twintig. Om deze reden zijn de laatste uren van de nacht het meest productief wat dromen betreft: hoe meer we slapen, hoe meer we zullen dromen, maar bovenal hebben we de mogelijkheid om ons de laatste droom te herinneren als we wakker worden.

Maar is er een manier om dromen beter te onthouden? Ja: op het moment dat je wakker wordt, is het eerste wat je moet doen terugdenken aan wat je hebt gedroomd en het proberen te herbeleven, zodat de herinnering gemakkelijker overgaat van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Om dit proces te vergemakkelijken, is het ook nuttig om het meteen op te schrijven in een notitieboekje of iets anders, zodat het niet vervaagt. Voordat je gaat slapen is het ook handig om ontspanningstechnieken te beoefenen en je brein de wens te suggereren om zich te herinneren wat je droomt, om hem zo op deze taak voor te bereiden.

Herinner jij je dromen of denk je dat je nooit droomt?