Waarom is er in winkels altijd achtergrondmuziek?
Winkels en supermarkten hebben altijd verschillende marketingtechnieken gebruikt om ons meer te laten kopen. Enkele voorbeelden zijn de schikking van producten in de schappen, de kleuren die voor verschillende afdelingen worden gebruikt, prijsstrategieën... en achtergrondmuziek. Dat klopt: zelfs de muziek die we horen als we binnenkomen is een marketingtool om de verkoop te verhogen. Maar hoe is dit mogelijk? Laten we eens kijken waarom er in winkels altijd muziek op de achtergrond te horen is en wat dat betekent.
Zorgt muziek er echt voor dat we meer kopen?
Pexels
Om te kunnen zeggen dat een marketingtechniek werkt, moet deze de koper overtuigen om meer te kopen zonder dat het voor de hand liggend is. In de meeste supermarkten volgen de indelingen en kleuren een nauwkeurig plan dat als enig doel heeft om te verkopen, zonder dat we het ons realiseren. Achtergrondmuziek draagt ook bij aan dit effect; deze wordt vooral gebruikt in kleding- en technologiewinkels, maar is vrijwel overal aanwezig.
Het luisteren naar een afspeellijst terwijl je kleding past of een elektronisch apparaat bedient is niet toevallig, maar weerspiegelt de poging om de hele ervaring onderscheidend en speciaal te maken. In één woord: branding, waardoor we ons verbinden met het merk. Of ons in ieder geval die indruk geven. Het idee om muziek te gebruiken om meer te verkopen is gekoppeld aan de wens om op dat moment aangename sensaties te creëren. Met het resultaat dat we allemaal kennen en dat de winkel verwacht.
Waarom is er in winkels altijd achtergrondmuziek te horen?
Diligent/Wikimedia - Public Domain
Dat muziek een grote invloed heeft op de winkelervaring is niet alleen een idee van een academicus of marketinggoeroe. Integendeel, het is een echte verkoopstrategie, die ook werd besproken in een studie van de Bocconi Universiteit in Milaan, die probeert te begrijpen waarom er altijd muziek op de achtergrond is in winkels. Volgens de onderzoekers kan muziek in de winkel de gemiddelde omzet verhogen met 2% tot 10%. Niet slecht voor een kleine winkel, laat staan een grote supermarkt of technologie keten. Maar waarom zorgt muziek ervoor dat we meer kopen? Volgens de onderzoekers van Bocconi zijn er hoofdzakelijk twee redenen:
- aan de ene kant omdat muziek onze tijd in de winkel verlengt, omdat een aangenaam liedje ervoor zorgt dat we willen blijven tot het eindigt;
- aan de andere kant omdat het de stemming van het personeel in de winkel verbetert door hun werk aangenamer te maken, en meer gemotiveerde werknemers verkopen meer.
Iets langer in de winkel blijven kan leiden tot meer last-minute aankopen terwijl je door de afdelingen of gangpaden dwaalt. Tegelijkertijd zal tevreden personeel geneigd zijn om de producten van de winkel beter te verkopen. In beide gevallen heeft muziek concrete effecten.
Muziek in winkels: een toenemend belang
publicdomainpictures.net
Zoals het onderzoek van de Bocconi Universiteit van Milaan benadrukte, is achtergrondmuziek in winkels dus niet alleen maar “achtergrond”. Integendeel, het is in staat om de winkelervaring te beïnvloeden als onderdeel van marketing, samen met de andere strategieën die in de inleiding zijn genoemd. Dit betekent dat we, als we een speciaalzaak of een supermarkt binnenstappen, niet moeten denken dat er iets aan het toeval wordt overgelaten. Alles wordt ook berekend vanuit het oogpunt van muziek. Van het volume tot de muziekkeuze en tot in de kleinste details, elk aspect wordt bestudeerd en geperfectioneerd voor één enkel doel. Om de klant een onvergetelijke ervaring te bezorgen en natuurlijk om de omzet te verhogen.