Volgens sommige experts zal AI de mens om een ​​heel eenvoudige reden niet snel vervangen

Janine image
door Janine

06 Februari 2024

Volgens sommige experts zal AI de mens om een ​​heel eenvoudige reden niet snel vervangen
Advertisement

Praten over kunstmatige intelligentie roept vaak emoties op als nieuwsgierigheid, ongerustheid en wantrouwen. Als de eerste twee verwijzen naar technologische vooruitgang en sciencefiction, is de derde emotie anders. Want we weten tenslotte dat kunstmatige intelligentie en robots mensen op de werkplek zouden kunnen vervangen. Maar hoeveel waarheid zit er in deze angst? Volgens een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology niet erg veel. Laten we eens kijken waarom.

Automatisering op het werk, tussen mensen en robots

Automatisering op het werk, tussen mensen en robots

Pexels

Kunstmatige intelligentie is de ware mantra van de moderne tijd, we kunnen het niet ontkennen. Het generatieve AI-onderzoek dat leidde tot ChatGPT en Bard is slechts de eerste stap naar grotere procesautomatisering. En dit geldt zowel voor zoekopdrachten op internet als voor de systemen die robots en machines in het algemeen animeren. Tegenwoordig versnellen steeds meer bedrijven de ontwikkeling van diensten op basis van kunstmatige intelligentie.

De twijfel is daarom legitiem: kunnen een voortdurende automatisering van bedrijfsprocessen en een toenemend gebruik van kunstmatige intelligentie in combinatie met robots de banen van mensen bedreigen? Het onmiddellijke antwoord zou ja kunnen zijn, maar niet iedereen denkt er zo over. Met name de studie Beyond AI Exposure van MIT analyseerde hoe kosteneffectief het werkelijk is om menselijke werknemers te vervangen door robots. Met verrassende resultaten.

Advertisement

Hoe kosteneffectief is het om menselijke werknemers te vervangen door robots?

Hoe kosteneffectief is het om menselijke werknemers te vervangen door robots?

Pexels

In hun onderzoek analyseerden onderzoekers van MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory de kosten-batenverhouding van de implementatie van kunstmatige intelligentie in verschillende industrieën en sectoren. Volgens het onderzoek kan tot nu toe slechts 3 procent van de taken die al door AI worden geassisteerd op een kosteneffectieve manier worden geautomatiseerd. Vertaald: het is niet kosteneffectief om menselijke werknemers te vervangen door AI-gestuurde robots. Tegelijkertijd zou slechts 23 procent van de werknemerscompensatie in deze activiteiten leiden tot een hogere kosten-batenverhouding als het geautomatiseerd zou worden door AI. Kortom, het is op dit moment extreem moeilijk om een balans te vinden tussen de voordelen van kunstmatige intelligentie en de kosten van de implementatie ervan. Maar in de toekomst?

Kunstmatige intelligentie zal werknemers niet vervangen... voorlopig

Kunstmatige intelligentie zal werknemers niet vervangen... voorlopig

Freepik

Volgens experts is dit een kwestie van tijd. Volgens de onderzoekers zouden de activiteiten die worden uitgevoerd door kunstmatige intelligentie kunnen stijgen van 3% naar 40% in 2030. Aan de andere kant weten we dat innovatie en technologische evolutie heel langzaam beginnen, maar streven naar exponentiële vooruitgang. De projectie van MIT hangt echter af van twee belangrijke variabelen: enerzijds een verlaging van de implementatiekosten en anderzijds een verbetering van de nauwkeurigheid van de systemen.

Kortom, de vervanging van werknemers door robots zal niet snel gebeuren, maar naar alle waarschijnlijkheid wel. Het zal veel waarschijnlijker zijn in sectoren als de detailhandel en de gezondheidszorg dan in de bouw en de mijnbouw, om twee voorbeelden te geven. Al met al kunnen we uitkijken naar een interessante ontwikkeling in de toekomst. Of een verontrustende, afhankelijk van je standpunt.

Advertisement