Postbode bouwt het “ideale paleis” met stenen en kiezelstenen verzameld tijdens 33 jaar werk: het ongelooflijke verhaal
Overal ter wereld staan vreemde en eigenaardige gebouwen, elk met hun eigen fascinerende geschiedenis. Er zijn werken bedoeld door de creativiteit van een architect, woningen gebouwd uit wrok en een paleis gemaakt van eenvoudige kiezels in de loop van 33 jaar. Dit is het verhaal van het Palais Idéal du facteur Cheval, het ideale paleis van postbode Cheval, gelegen in Hauterive, in Frankrijk.
Het Palais Idéal du facteur Cheval
Facteur Cheval/Youtube
We bevinden ons ten zuiden van Lyon, in de gemeente Hauterive, en Ferdinand Cheval is een postbode die een buitengewoon moeilijk leven heeft gehad. Op elfjarige leeftijd verloor hij zijn moeder, en acht jaar later zijn vader. Hij trouwt en krijgt een zoon, die hij een paar jaar later op jonge leeftijd verliest. Ferdinand Cheval is een postbode die jaar in jaar uit een heel bijzondere droom begint te ontwikkelen. Misschien om aan het lijden van het leven te ontsnappen, misschien om het in iets goeds te veranderen, besluit hij zijn ideale huis te bouwen. Of beter gezegd: een echt paleis.
Ferdinand verzamelt kiezelstenen tijdens zijn excursies of op zijn routes als postbode en begint aan dit Ideale Paleis te werken. De bouw begon in 1879 en duurde 33 jaar, wat resulteerde in een art brut meesterwerk wat door één persoon gemaakt is. De vormen van het Palais Idéal zijn zeer gevarieerd, met stijlen geïnspireerd op literatuur, natuur en beelden van verre oorden.
Het werk van Ferdinand Cheval van begin 1900 tot nu
Facteur Cheval/Youtube / Wikimedia Commons - Public Domain
Als je het vandaag de dag bekijkt, is het Ideale Paleis van Ferdinand Cheval een waar wonder van creativiteit. De bouwstijl is een mengeling van verschillende elementen die doen denken aan moskeeën, middeleeuwse kastelen, hindoetempels, enzovoort. Op de muren staan zinnen en gedichten die nogmaals laten zien wat de droom van Ferdinand Cheval was. Hij noemde het gebouw Palais imaginaire seul au monde. Een denkbeeldig paleis dat uniek is in de wereld: en als we ernaar kijken, kunnen we daar niet aan twijfelen.
Het werk werd voltooid in 1912, maar sinds de dood van Ferdinand in 1924 dreigde het ideale paleis in de vergetelheid te raken, verlaten en genegeerd. Het keerpunt kwam in 1969, toen de Franse regering het werk erkende en het tot historisch monument verklaarde. Vanaf dat moment werd het Palais Idéal du facteur Cheval een attractie voor de inwoners van Hauterive en de toeristen die het kwamen bekijken. Uiteindelijk werd in 2014 een aangrenzend museum geopend om het leven en de inspiratie van postbode Cheval, beeldhouwer en visionair, te vertellen.
Voorbij het ideale paleis: vreemde gebouwen in de wereld
Danny Alexander Lettkemann/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED
In de inleiding zeiden we al dat heel bijzondere gebouwen ook het gevolg kunnen zijn van de creativiteit van een architect of de boosheid van een burger. En aan voorbeelden geen gebrek. Het eerste is het zeer beroemde Dansende Huis in Praag, ontworpen door Frank Gehry en gebouwd tussen 1992 en 1996. Het is een gebouw met unieke rondingen geïnspireerd op twee dansende figuren, zozeer zelfs dat het werd omgedoopt tot "Fred en Ginger".
Het tweede voorbeeld is het Casa du Currivu of het Huis van de Wrok, gebouwd uit wrok in de bergen van Sicilië. Het is een van de smalste huizen ter wereld – het is ongeveer een meter breed – en werd in de jaren ’50 uit wrok gebouwd. Een burger wilde een extra verdieping bouwen en vroeg zijn buurman om toestemming, die weigerde uit angst zijn panoramische uitzicht te verliezen. Vervolgens wendde hij zich tot de autoriteiten, die de bouw toestond, maar volgens de voorschriften. Het resultaat? Een heel smal gebouw, gebouwd uit wrok, maar perfect om een verhaal over te vertellen.
Kortom, vreemde en bijzondere gebouwen kunnen om veel verschillende redenen ontstaan. Elk van hen vertelt een fascinerend verhaal, of het nu het Dansende Huis is of het Ideale Paleis van Cheval. Zeker, dit zijn constructies die je niet zo vaak ziet, en om deze reden zijn ze de moeite waard om te onthouden.