Wat betekent de houdbaarheidsdatum op flessen water? Dit is wat het echt aangeeft

Janine image
door Janine

01 Februari 2024

Wat betekent de houdbaarheidsdatum op flessen water? Dit is wat het echt aangeeft

Kan flessenwater echt verlopen? Dit is de reden waarom flessen ondanks hun inhoud een houdbaarheidsdatum hebben, en wat dat werkelijk betekent.

Water verloopt niet, maar plastic flessen wel

Water verloopt niet, maar plastic flessen wel

Pexels

Water is een van de elementen waar we ons op het gebied van conservering niet al te veel zorgen over hoeven te maken: in tegenstelling tot vlees, vis en zuivelproducten is het zeker niet de tijd die het ondrinkbaar of potentieel schadelijk voor het lichaam maakt. Velen zullen echter gemerkt hebben dat er op plastic flesjes die gekocht zijn in de bar of supermarkt een datum staat: het is de houdbaarheidsdatum, maar hoe kan dit? Kan water echt bederven na een bepaalde periode, die meestal varieert van enkele maanden tot twee jaar na verpakking?

In werkelijkheid is dit natuurlijk niet het geval: zoals we weten is water van nature geurloos, kleurloos en smaakloos, maar na de datum die op de fles staat vermeld, kunnen de zaken veranderen. De reden heeft op geen enkele manier te maken met de drank, maar met het plastic dat na verloop van tijd chemicaliën begint vrij te geven die de smaak en zelfs de geur kan veranderen. De vervaldatum is echter indicatief en het is mogelijk om het water in de flessen zelfs na de aangegeven datum te verkopen en te consumeren, als het op de juiste manier wordt bewaard. Anders kan het niet alleen de smaak veranderen, maar ook vervuild raken door chemische stoffen: door het verslechteren van de fles komen microplastics vrij in de transparante vloeistof, die in ons lichaam terechtkomen.

Kun je water drinken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken? Dat hangt af van hoe het bewaard is

Kun je water drinken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken? Dat hangt af van hoe het bewaard is

Pixabay

Sommige verbindingen kunnen schadelijker zijn dan andere, zoals ftalaten en antimoon, die minder aanwezig zijn in glazen flessen dan in plastic flessen. Het resultaat zal een smaak zijn die lijkt op die van chloor of medicijnen, wat erop wijst dat de aanwezigheid van deze stoffen moet worden vermeden. De meeste flessen zijn gemaakt van PET-plastic, polyethyleentereftalaat, dat hoge doses antimoon afgeeft, hoewel er niet genoeg sporen van in water worden gevonden om het giftig te maken.

De flessen moeten echter worden bewaard - bij voorkeur niet langer dan zes maanden - op geschikte plaatsen, uit de buurt van producten zoals chemische reinigingsmiddelen en oplosmiddelen, die door de verpakking heen kunnen dringen en het water kunnen verontreinigen. Als de flessen worden bewaard op koele, droge plaatsen uit de buurt van direct zonlicht, komen de chemicaliën die in het water vrijkomen niet boven potentieel gevaarlijke niveaus uit. Overmatige hitte kan het vrijkomen van deze stoffen bevorderen, wat nog een reden is waarom de juiste bewaring in een geschikte omgeving een belangrijke rol speelt. Het spreekt voor zich dat drinken uit een fles water waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken minder riskant is dan drinken uit een fles die nog binnen de houdbaarheidsdatum is maar lange tijd in de zon heeft gestaan, op de plank voor wasmiddelen of die in de auto is blijven liggen.

Daarom hebben waterflessen een houdbaarheidsdatum

Daarom hebben waterflessen een houdbaarheidsdatum

Freepik

Het zijn niet alleen chemische verbindingen en warmte die de smaak en gezondheid van water in plastic flessen in gevaar kunnen brengen, maar ook schimmels, virussen en bacteriën die tijdens de verpakkings- of transportfase worden opgenomen. In deze gevallen geldt dat hoe langer de fles gesloten blijft, hoe meer micro-organismen de tijd hebben om zich in het water te vermenigvuldigen. Op dat moment krijgt de drank een gemakkelijk te onderscheiden ranzige en muffe smaak. Als je het niet wilt weggooien, kun je het ook filteren met een speciaal apparaat of koken om de meeste verontreinigingen te verwijderen.

Om al deze redenen wordt vaak aangeraden om plastic flessen niet meerdere keren te hergebruiken, in plaats van ze opnieuw te vullen. Het beste is om ze te recyclen door ze in de daarvoor bestemde afvalbak te gooien, waaruit ze worden gehaald om nieuwe waterflessen te maken. Maar er is nog een reden waarom ze een houdbaarheidsdatum vermelden: veel bedrijven gebruiken dezelfde machines om waterflessen en andere dranken te maken, die in plaats daarvan een vaste houdbaarheidsdatum hebben, en het is niet de moeite waard om er een uitsluitend aan water te wijden. Bovendien is het een stempel die de productiedatum vermeldt en waarmee, indien nodig, eventuele verontreinigingen of productiefouten kunnen worden opgespoord. Bovendien moet water, omdat het een consumptiegoed is, volgens de wet ook een houdbaarheidsdatum hebben op het moment van verkoop, ook al verwijst het in feite naar het plastic en niet naar de drank.

Heb je je ooit afgevraagd waarom flessenwater een houdbaarheidsdatum heeft?