Hoe werken draadloze hoofdtelefoons? Alles wat je moet weten over deze handige apparaten

Janine image
door Janine

01 Februari 2024

Hoe werken draadloze hoofdtelefoons? Alles wat je moet weten over deze handige apparaten

De toenemende populariteit van smartphones heeft ook geleid tot veel meer praktische, nuttige en geavanceerde accessoires. Van deze laatste zijn de draadloze hoofdtelefoons, ook wel true wireless hoofdtelefoons genoemd, misschien wel de meest gebruikte. Dit zijn kleine, volledig draadloze oortjes waarmee we naar muziek kunnen luisteren, telefoongesprekken kunnen aannemen en spraakassistenten kunnen bedienen. Achter de ogenschijnlijke eenvoud van deze apparaten gaat een technologisch universum schuil dat het waard is om te verkennen. In het kort: hoe werken draadloze koptelefoons? En wat heeft Bluetooth ermee te maken? Laten we daar samen achter komen!

Wat zijn draadloze hoofdtelefoons en waarvoor zijn ze bedoeld?

Wat zijn draadloze hoofdtelefoons en waarvoor zijn ze bedoeld?

Pexels

Draadloze hoofdtelefoons, of TWS-oortelefoons, zijn de nieuwste toevoeging aan een lange reeks audioaccessoires. Het zijn kleine luidsprekers die doen denken aan de bedrade oortelefoons van vroeger, met het verschil dat er geen draden aan zitten, waardoor ze ook wel true wireless worden genoemd. De technologische innovatie van de afgelopen jaren heeft het dankzij een bijzonder interessante operatie ook mogelijk gemaakt om de kabel die de twee oortelefoons met elkaar verbond, te elimineren.

Het is geen mysterie dat true wireless hoofdtelefoons vandaag de dag de perfecte audio-accessoire zijn voor de smartphone, zelfs nog meer dan Bluetooth-hoofdtelefoons. Terwijl deze laatste de neiging hebben om het hoofd volledig te bedekken en vaak zwaar zijn, zijn draadloze hoofdtelefoons klein en licht. Je kunt ze dus gemakkelijk meenemen in je tas of zak en tegelijkertijd zijn ze behoorlijk duurzaam, waardoor ze perfect zijn voor een hele dag buitenshuis. Bovendien kun je er muziek mee luisteren vanaf je smartphone zonder snoeren te gebruiken, maar je kunt er ook mee telefoneren terwijl je je handen vrij hebt. Deze true wireless hoofdtelefoons lijken het perfecte accessoire, maar hoe werken ze?

Hoe werken true wireless hoofdtelefoons?

Hoe werken true wireless hoofdtelefoons?

Pexels

Op het eerste gezicht zien draadloze hoofdtelefoons er heel eenvoudig uit. Het zijn oortjes die zodra ze uit het hoesje worden gehaald onmiddellijk verbinding maken met de smartphone, bijna als bij toverslag. Het is natuurlijk iets ingewikkelder dan dat. Maar hoe werken true wireless hoofdtelefoons dan? De sleutel tot hun werking is de Bluetooth-technologie, een vorm van draadloze radiofrequentietransmissie die perfect is voor het verbinden van apparaten over korte afstanden. Precies, net als gewone Bluetooth-hoofdtelefoons en je telefoon. Maar er zijn twee draadloze oortelefoons: hoe werken ze?

Bij een normale Bluetooth-hoofdtelefoon is de verbinding tussen het apparaat en de telefoon, maar bij een true wireless headset wordt het ingewikkelder. In feite wordt er een eerste Bluetooth-verbinding tot stand gebracht tussen de smartphone en slechts één van de twee oortjes, die de “master” wordt genoemd. Vervolgens wordt een tweede verbinding tot stand gebracht tussen de twee oortelefoons om de uitgaande of inkomende audio te synchroniseren. De master-oortelefoon regelt alles. Hij beheert de verbinding met de tweede oortelefoon en zorgt ervoor dat je zonder vertragingen naar muziek kunt luisteren of kunt telefoneren.

Voor- en nadelen van draadloze hoofdtelefoons

Voor- en nadelen van draadloze hoofdtelefoons

Freepik

Het valt niet te ontkennen dat true wireless hoofdtelefoons uiterst comfortabel zijn. Ze bieden volledige bewegingsvrijheid en zijn ook perfect om mee te sporten. Naast comfort, ervan uitgaande dat ze niet uit je oor vallen, hebben deze draadloze oortelefoons ook verschillende geavanceerde functies voor dagelijks gebruik. Maakt de metro te veel lawaai? Er is ruisonderdrukking. Wil je je smartphone niet uit je tas halen? Je kunt de stemassistent activeren om te bellen. Wil je je smartphone en laptop samen gebruiken? Sommige modellen maken tegelijkertijd verbinding met beide.

Natuurlijk hebben true wireless koptelefoons, zoals elke technologie, ook een aantal nadelen:

  • ten eerste is de autonomie afhankelijk van de kleine batterijen in elke hoofdtelefoon en het oplaadetui: het is niet voldoende voor iedereen;
  • ten tweede hangt de geluidskwaliteit sterk af van hoeveel je uitgeeft, en deze headsets kosten meer dan normale Bluetooth-hoofdtelefoons;
  • tot slot kan de Bluetooth-verbinding onderhevig zijn aan verschillende storingen, maar dit geldt voor alle apparaten die met deze technologie werken.

Aan de andere kant leven we op plaatsen die gevuld zijn met radiogolven: als je erover nadenkt, is het al heel wat om zonder vertragingen naar muziek te kunnen luisteren terwijl je in een hogesnelheidstrein zit, in een tunnel en zonder snoeren. Dat is niet niks.