Europa en Azië zijn niet fysiek gescheiden, maar we zien ze als twee verschillende continenten: waarom?
Hoeveel continenten zijn er op onze planeet en waarom worden Europa en Azië als verschillend beschouwd, ook al vormen ze één enkel territorium? Laten we samen de reden voor deze geografische verdeling ontdekken.
Hoeveel continenten zijn er in totaal?
MesserWoland and Petr Dlouhý/Wikinedia commons - CC-BY-SA-2.5
We weten dat Azië en Europa op papier één gebied vormen, zozeer zelfs dat ze, verwijzend naar vervlogen tijden, met één naam worden aangeduid: Eurazië. Waarom worden ze dan als twee aparte continenten beschouwd als er geen zee is die hen scheidt? Allereerst moet je bedenken dat de definitie van een continent niet zo eenvoudig is en voor verschillende interpretaties vatbaar is. Over het algemeen is een continent een aaneengesloten landmassa die op de aardkorst drijft en verbonden is met de locatie van tektonische platen. Volgens geologen is de lithosfeer verdeeld in twintig stijve platen. Niet iedereen is het echter eens over het werkelijke aantal continenten dat de aarde bevolkt.
Geografen zijn het hier niet unaniem over eens: volgens sommigen zijn er maar vier continenten, gebaseerd op de gebieden die op natuurlijke wijze door oceanen worden gescheiden. Volgens deze theorie bestaan de vier continenten uit Amerika, Antarctica, Australië en Afro-Eurazië. Dat klopt: sommigen geloven dat Afrika ook als één geheel met Eurazië moet worden beschouwd, omdat de twee gebieden met elkaar verbonden zijn door de Landengte van Suez, die, hoewel extreem smal, toch een verbinding vormt. Anderen daarentegen zijn van mening dat er in totaal zes continenten zijn, waarbij Azië, Europa en Afrika van elkaar worden gescheiden en de twee Amerika's als één gebied worden beschouwd. Sommigen houden alleen rekening met de dichtbevolkte continenten, waar Antarctica geen deel van uitmaakt, en schatten een totaal van vijf continenten.
Maar is er een universeel geaccepteerde en erkende opvatting?
Dit is wanneer Eurazië werd “verdeeld” in twee continenten
Freepik
De overheersende overweging is die waarbij de aanwezigheid van zeven continenten in de wereld wordt erkend, van oplopende grootte: Oceanië is het kleinst, gevolgd door Europa, Antarctica, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en tot slot Azië, het grootst. Deze verdeling houdt rekening met andere aspecten dan puur geografische, zoals verschillende sociale, historische en culturele identiteiten. Maar afgezien van het feitelijke aantal continenten op aarde, waarom worden Europa en Azië als verdeeld beschouwd, ook al presenteren ze zich als één continentale massa?
Deze vraag bestaat al heel lang en is juist geworteld in argumenten van historisch-politieke aard, aangezien de twee gebieden geen echte fysieke afbakening hebben. Deze idealistische scheiding stamt uit de oudheid: het gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus, toen de zeevaarders van Griekenland Eurazië begonnen te beschouwen als verdeeld in twee verschillende continenten, op kaarten die navigatie-routes zowel over zee als land vastlegden. In de loop der tijd hebben geografen echter moeite gehad om vast te stellen wat de grens “tussen de twee werelden” zou moeten zijn.
Wat is de grens tussen Europa en Azië?
Giorgi Balakhadze/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED
Over het algemeen wordt het Oeralgebergte beschouwd als de scheidslijn tussen Europa en Azië, de eerste naar het westen en de tweede naar het oosten, maar de rivier de Oeral, die zijn reis in de Kaspische Zee beëindigt, maakt deze scheiding niet duidelijk. Er werd dus voorgesteld om de Kaspische Zee zelf aan te duiden als een scheidend fysiek element, maar dit zou twijfels doen rijzen over veel staten, die op deze manier "in tweeën worden gesneden". Daartoe behoort Georgië, dat op dat moment net als Cyprus deel zou kunnen uitmaken van zowel Europa als Azië. Bovendien, hoewel de meeste Turkse plaatsen zich in Azië bevinden, plaatsen culturele en politieke gebeurtenissen het land onder de Europese staten.
Het kunnen vaststellen van een duidelijke grens tussen de twee gebieden roept talrijke twijfels en moeilijkheden op. Om deze reden wordt de verdeeldheid toegeschreven aan kwesties van historische, culturele en sociale aard: de identiteit van Europa en Azië is in feite heel verschillend en dit is precies de reden die hen vandaag de dag tot twee werelden op zichzelf maakt, ondanks hun territoriale eenheid. Er is echter geen definitief antwoord over hun grens. Europa strekt zich uit over 10.180.000 km² en omvat vijftig verschillende landen, ook al zijn sommige onderwerp van discussie. Azië heeft een oppervlakte van 44.579.000 km² en is samen met zijn 51 landen het meest bevolkte continent ter wereld. Tenminste, voorlopig: de platentektoniek en Pangaea herinneren ons eraan dat de continenten voorbestemd zijn om gedurende zeer lange geologische perioden te bewegen en uiteen te vallen, wat echter de huidige planetaire verdeling verder in twijfel zou kunnen trekken.