In Egypte is het controversiële “renovatieproject” begonnen dat de piramide met granieten blokken bedekt

Janine image
door Janine

05 Maart 2024

In Egypte is het controversiële “renovatieproject” begonnen dat de piramide met granieten blokken bedekt

We kennen allemaal de piramides van Gizeh, buitengewone getuigenissen uit de oudheid en unieke wonderen van de antieke wereld die tot ons zijn gekomen. Naast een toeristische bestemming zijn de piramides historische monumenten die ook een belangrijke culturele rol spelen. Onlangs veroorzaakte het initiatief van de Egyptische regering om ze te renoveren, te beginnen bij de Piramide van Menkaoera, een sensatie. Maar waarom?

Egypte en de historische monumenten

Egypte en de historische monumenten

Pexels

De piramides van Gizeh zijn het embleem van Egypte, en hoe kunnen ze dat ook niet zijn? Dit zijn enkele van de oudste monumenten: de grote piramides waren bijvoorbeeld al oud in de tijd van de Romeinen, die veel dichter bij ons staan. Vandaag zijn de piramides van Gizeh de sleutel tot het toerisme in Egypte en dragen ze bij aan de rijkdom ervan.

Toch hebben Egyptische monumenten en historische sites de laatste tijd enige tegenslag te verduren gehad, hetzij als gevolg van publieke initiatieven of particuliere keuzes. De vernietiging van Darb 1718, een cultureel centrum voor Egyptische kunst in het oude gedeelte van Caïro en gesloopt om plaats te maken voor een weg, heeft tot discussie geleid. Ook werd gesproken over de controverse rond de moskee Abu al-Abbas al-Morsi in Alexandrië: een aannemer die belast was met de restauratiewerkzaamheden schilderde de eeuwenoude plafonds wit. Zonder enige toestemming.

De renovatie van de Piramide van Menkaoera

De renovatie van de Piramide van Menkaoera

Dr. Mostafa Waziry/Facebook

In een dergelijke context werd het nieuws over de start van een renovatie van de Piramide van Menkaoera, de derde van de Piramiden van Gizeh, duidelijk met enige ontevredenheid begroet. Het gaat om een ambitieus project dat tot doel heeft de oorspronkelijke staat van de piramide, bedekt met granieten blokken, te herstellen. Zoals normaal is, heeft de Piramide van Menkaoera in de loop van de millennia veel van zijn oorspronkelijke laag verloren, en dit renovatieproject wil graag de wijzer van de klok terugdraaien. Of vooruit, afhankelijk van je perspectief.

Een Egyptisch-Japanse missie heeft de leiding over het restauratieproject, waardoor de werkzaamheden het project van de eeuw vertegenwoordigen en een geschenk van Egypte aan de wereld. Kijkend naar de video van het werk dat al is begonnen, lijkt het er echter niet op dat mensen overtuigd zijn. Als dit voor de betrokken individuen, organisaties en werknemers het project van de eeuw is, zijn anderen van mening dat het absurditeit is. De piramide van Menkaoera was in het verleden dan misschien bedekt met granieten blokken, zo beweren ze, maar vandaag de dag is dat iets anders. En het moet als zodanig beschermd worden.

Is er een juiste manier om historische monumenten te renoveren?

De renovatie van de piramide van Menkaoera roept enkele vragen op over waar de grens moet worden getrokken tussen het behoud van een historisch monument en renovatie. Enerzijds zijn er eenvoudige consolidatiewerken die echter de invloed van de tijd niet veranderen; aan de andere kant is er de systematische wens om het monument in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Kortom: wat is de juiste keuze? Is er een juiste manier om historische monumenten te renoveren?

Het antwoord is niet eenvoudig en hangt af van verschillende factoren: de aard van het monument, zijn geschiedenis en zijn culturele betekenis. In het geval van de piramide van Menkaoera zijn voorstanders van mening dat de renovatie noodzakelijk is om deze te beschermen tegen erosie en toegankelijk te maken voor bezoekers. Critici beweren echter dat op deze manier een deel van de geschiedenis van de piramide zou worden uitgewist en daarmee ook een deel van de authenticiteit ervan.

Concluderend: de beslissing om een ​​historisch monument te renoveren vereist een doordachte aanpak, vooral als het project net zo ambitieus is als de Piramide van Menkaoera. We zullen er zeker meer over horen naarmate het werk vordert en misschien zullen we op een dag deze getuigenis van de oudheid precies zien zoals het er duizenden jaren geleden uit moet hebben gezien. Maar in een nieuwe context.