Wat moet je doen als je geld op straat vindt: in sommige gevallen is het houden een misdaad
Over straat lopen en iemands verloren geld op de grond terugvinden is voor sommigen een echte droom. Het idee om een onverwacht geschenk te ontvangen prikkelt ieders geweten, we kunnen het niet ontkennen, maar weten we zeker dat het goed is om het voor onszelf te houden? Hier gaat het niet alleen om discussies over de moraliteit van het gebaar, maar ook over het feit dat het niet legaal is om het ter plaatse gevonden geld zelf te houden. Laten we eens kijken in welke zin.
Wat te doen als je geld op straat vindt?
Pexels
In heel Europa zijn de regels het erover eens dat als je geld op straat vindt, je het noodzakelijkerwijs moet teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. De situaties variëren afhankelijk van het feit of er geld in een portemonnee wordt aangetroffen of zonder documenten waaruit blijkt wie de eigenaar is. In het eerste geval moet de portemonnee worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar, bijvoorbeeld door hem per post te versturen of persoonlijk te geven, of zelfs door hem naar de bevoegde autoriteiten te brengen. Zij zorgen voor het teruggeven van de verloren portemonnee.
In het tweede geval wordt de situatie ingewikkelder: hoe weet je wie de eigenaar is van dat bankbiljet dat op de grond ligt? Het proces is lastig, dat is waar, maar het blijft verplicht. In feite moet je het geld naar het bureau voor gevonden voorwerpen van de gemeente brengen, dat het zal registreren, met vermelding van de plaats van ontdekking, de datum en de omvang van de ontdekking. De gemeente zal dan een bericht uitbrengen, zodat de eigenaar zich kan melden en kan bewijzen dat het zijn geld is. Na een jaar, zonder dat er iemand komt opdagen of kan worden vastgesteld van wie het geld is, word jij de eigenaar.
Ontdekking en diefstal, beloning en misdaad
Pexels
Er wordt vaak gezegd dat het vinden van geld op straat en het teruggeven aan de rechtmatige eigenaar een beloning waard kan zijn. En dat is waar, maar onder enkele voorwaarden. In Nederland kan bijvoorbeeld iedereen die een portemonnee heeft gevonden en deze teruggeeft aan de eigenaar, 10% van de waarde van wat is gevonden vragen. Anders ligt de zaak voor degenen die besluiten het gevonden geld op de grond te houden of in ieder geval niet al het mogelijke te doen om de rechtmatige eigenaar te vinden en het over te dragen. In dit geval hebben we het over een overtreding, waarvoor een financiële boete staat voor de (on)gelukkige dief.
Waar het ter plekke vinden en houden van geld een misdaad is: het geval van Duitsland
Santeri Viinamäki/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0
Waar het ter plekke vinden en houden van geld een misdaad is, is Duitsland. Uiteraard gelden in het algemeen dezelfde principes als voor Nederland. Als je geld op straat vindt, moet je er alles aan doen om het direct of indirect terug te geven aan de rechtmatige eigenaar, met enkele verschillen:
- als de eigenaar zich niet binnen zes maanden meldt, gaat het geld terug naar degene die het heeft gevonden;
- als de eigenaar zich meldt, heeft degene die de vondst heeft gedaan recht op een beloning van 5% voor bedragen tot 500 euro en 3% voor hogere bedragen.
Als hij echter besluit het geld te houden, is dit in Duitsland een misdrijf dat in het wetboek van strafrecht wordt gemeld. De straffen kunnen variëren van boetes tot een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Kortom: een portemonnee of op de grond gevonden geld terugbrengen is altijd beter dan het voor zelf houden. En uiteraard ook eerlijker.
https://www.laleggepertutti.it/366405_cosa-fare-se-si-trovano-soldi-per-terra
https://finber.de/en/chto-delat-esli-nashel-dengi-ili-cennye-veshhi/