Kunstsneeuw: hoe het wordt geproduceerd - en vooral tegen welke 'prijs'
Het is gebruikelijk dat skigebieden hun toevlucht nemen tot kunstsneeuw bij gebrek aan natuurlijke sneeuw. We horen er vaak over, misschien in nieuwsberichten waarin ook de opwarming van de aarde wordt genoemd, maar weinigen zijn geneigd zich in de materie te verdiepen. Kortom: wat is kunstsneeuw en hoe wordt het geproduceerd? En is het duurzaam? Laten we het samen uitzoeken!
Wat is kunstsneeuw?
Roy Egloff/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED
Laten we beginnen met het ontkrachten van een mythe. Kunstsneeuw wordt gedefinieerd als kunstsneeuw vanwege de manier waarop het wordt geproduceerd en de specifieke structuur van de watermoleculen. Maar er is alleen water bij betrokken. In feite is kunstsneeuw een speciaal soort sneeuw dat wordt geproduceerd bij warme winters, sneeuwtekorten of andere behoeften. Het wordt geproduceerd met alleen water, naast natuurlijk de energie van machines, en op verschillende manieren. Aan de ene kant is kunstsneeuw daarom vaak de enige redding voor de economie van toeristische resorts, omdat het hen in staat stelt warmere skiseizoenen te starten in de bergen. Aan de andere kant is kunstsneeuw een van de symbolen van klimaatverandering: een door de mens gemaakte productie om een natuurlijk gebrek te compenseren. Goedschiks of kwaadschiks.
Hoe wordt kunstsneeuw gemaakt?
MattiPaavola/Wikimedia Commons - CC0 3.0 DEED
Als het waar is dat kunstsneeuw uitsluitend uit water bestaat, varieert de manier waarop deze wordt geproduceerd. Ten eerste wordt water uit rivieren of aquaducten gehaald, waardoor de beschikbaarheid afneemt, maar de onderliggende watervoerende laag wordt aangevuld. Wat de productie betreft, zijn er tegenwoordig twee verschillende systemen:
- Lage druk. Het water wordt verneveld door sproeiers en weggeschoten door een ventilator, waardoor het alleen kan bevriezen als de buitentemperaturen het toelaten. Ze moeten minimaal in de buurt van 0°C zijn.
- Hoge druk. Het water wordt verneveld door compressoren en vervolgens uit het kanon geschoten: het water komt uit de sproeiers en heeft de neiging uit te zetten en de temperatuur te verlagen. Het is een systeem dat veel meer energie verbruikt, maar ook betrouwbaarder is bij hogere temperaturen.
Als er kunstmatige sneeuwkanonnen in de buurt van waterkrachtcentrales worden geplaatst, vindt de productie plaats met behulp van energie uit hernieuwbare bronnen. Dit gebeurt echter niet altijd en velen vragen zich af of kunstsneeuw wel duurzaam is.
Kunstsneeuw en duurzaamheid: problemen voor het ecosysteem
pxhere
Zoals we al zeiden, bestaat kunstsneeuw uitsluitend uit water en bevat het geen enkel additief. Vergeleken met natuurlijke sneeuw is kunstsneeuw echter dichter en heeft deze niet de traditionele zes hoeken. Ondanks deze verschillen zijn er echter ook enkele zorgen met betrekking tot de duurzaamheid van kunstsneeuw:
- verbruik van hulpbronnen, aangezien kunstsneeuw aanzienlijke hoeveelheden water en elektriciteit vereist;
- geluidsimpact op nachtelijke fauna door sneeuwkanonnen;
- groter risico op erosie door het smelten van kunstsneeuw;
- groter risico voor planten, omdat kunstsneeuw minder zuurstofdoorlatend is.
Kortom, kunstsneeuw biedt kansen voor skigebieden, lokale economieën en wintervakantiegangers. Als gevolg van kunstmatige processen heeft het echter gevolgen voor het milieu en het ecosysteem, alsook voor ieders leven.