Is het beter om rijst te wassen voordat je het kookt? Niet iedereen is het daarmee eens
Het wassen van rijst vóór het koken is onderhand een vrij wijdverbreide praktijk, ongetwijfeld meer dan in het verleden. Omspoelen heeft verschillende voordelen, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Er zijn situaties waarin het beter is om rijst te wassen en situaties waarin het beter is om het te vermijden. Moet risottorijst bijvoorbeeld gewassen worden?
Wanneer je de rijst het beste kunt wassen
Josenildo do Nascimento Araujo/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED
Door de rijst te wassen, kun je een deel van het in de granen aanwezige zetmeel verwijderen, waardoor ze beter verteerbaar worden. Dit is een belangrijk aspect voor degenen die last hebben van gastritis of reflux, of misschien de inname van zetmeel willen beperken. Op zichzelf zijn er dus al goede redenen om rijst te wassen die betrekking hebben op de persoonlijke gezondheid en het welzijn, vooral als ze verband houden met voedselkeuzes.
Tegelijkertijd wordt het wassen van rijst echter vaak ook om puur culinaire redenen aanbevolen. Bij het bereiden van bepaalde gerechten – rijstsalades, basmatirijst met groenten, oosterse recepten – is het essentieel om de korrels goed te scheiden. Hoe? Door de rijst te wassen en een deel van het zetmeel te verwijderen, zodat ze niet aan elkaar plakken en beter van elkaar gescheiden worden. Verder wordt vaak aanbevolen om volkoren of halfvolkoren rijst ook te wassen, om eventuele onzuiverheden te verwijderen. En hoe zit het met risotto?
Is het beter om risottorijst te wassen voordat je het kookt?
Pexels
Hier verandert de situatie. Op de vraag of het beter is om risottorijst te wassen voordat je hem kookt, kan het antwoord sterk variëren. De gezondheidsredenen voor het wassen van rijst blijven bestaan, ook als het om risottorijst gaat. Bij risotto is het rijstzetmeel echter essentieel om het romige effect van het gerecht te verkrijgen: als je dat wilt, moet je de risottorijst niet wassen. Een soortgelijk argument kan ook worden aangevoerd voor pudding en paella: geschikte rijstsoorten zijn daarom degenen die het meeste zetmeel bevatten. Hierdoor krijg je een romigere consistentie. Als je de voorkeur geeft aan droge rijst, is het natuurlijk mogelijk om de risottorijst te wassen, maar we zullen liefhebbers van de traditie hun neus zien optrekken.
De kwestie arseen en goede gewoonten: is het wassen van rijst goed voor ons?
Pexels
Het omspoelen van rijst heeft, zoals we al zeiden, niet alleen culinaire gevolgen, maar ook gevolgen voor de gezondheid. Vaak wordt namelijk aanbevolen om de rijst te wassen om de aanwezigheid van verontreinigende stoffen zoals arseen te verminderen. Nu moeten we een mythe ontkrachten: het risico op toxiciteit door zware metalen in rijst is laag, maar bestaat wel. Deze stoffen dringen namelijk via het grondwater de planten binnen en blijven daar achter.
Om ongewenste inname te voorkomen, zelfs bij minimale hoeveelheden, is het daarom raadzaam om de rijst te wassen, ook bij risottorijst. Er zijn echter ook enkele goede praktijken waarmee je het arseengehalte kunt verlagen, zelfs zonder dat je de rijst noodzakelijkerwijs hoeft af te spoelen:
- gebruik een water-rijstverhouding van minimaal 4:1;
- laat de deksel tijdens het koken van de pan;
- blancheer de rijst.
Er is ook nog een andere goede praktijk die tegenwoordig gelukkig steeds populairder wordt: het kiezen van rijst op basis van de plaats en de teeltmethode. Het kopen van biologisch geteelde rijst kan zeker voor een lager arseengehalte zorgen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de rijst.