Symfonieorkest speelt voor duizenden kippen: de reden is “wetenschappelijk” bewezen
Er wordt vaak gezegd dat muziek een universele taal is en daarom tot iedereen kan spreken. Het New Zealand Symphony Orchestra moet deze uitspraak letterlijk hebben genomen en kon dankzij samenwerking met een boerderij een stuk spelen voor duizenden kippen. Laten we eens kijken wat er gebeurd is.
Symfonieorkest speelt een compositie voor duizenden kippen
De voorbereiding is altijd hetzelfde. Ieder lid van het kleine orkest kleedt zich elegant, neemt zijn instrument mee en begint het te stemmen. Op een gegeven moment geeft een teken onder de muzikanten aan dat het concert kan beginnen. Alleen is er geen publiek: of beter gezegd: er is wel publiek, maar het zijn duizenden nieuwsgierige kippen. Het experiment is gebaseerd op het idee dat muziek goed kan zijn voor iedereen, ook voor boerderijdieren, alsook de samenwerking tussen het orkest en de scharrelkippenhouderij. Vervolgens voerden de muzikanten de originele compositie Chook Symphony nr. 1 uit, een stuk speciaal voor vogels gemaakt. De barokke invloeden werden gevolgd door meer eigentijdse en populaire tonen bij de scharrelkippen die ze - daar zijn we zeker van - op prijs stelden.
Muziek voor kippen: wat zegt de wetenschap?
New Zealand Symphony Orchestra/Youtube
Dat dieren positief op muziek kunnen reageren, is vooral in de wetenschappelijke gemeenschap bekend. In een onderzoek uit 2021 werden de effecten van muziek op boerderijdieren geanalyseerd, en in het bijzonder:
Barokmuziek, met een tempo van 60 slagen per minuut, verbetert het onthouden en leren aanzienlijk, dankzij de activering van zowel de rechter als de linker hersenhelft.
En het is precies deze bijzondere gevoeligheid voor de barok die Hamish Oliver, componist van Chook Symphony nr. 1, ertoe aanzette zich te laten inspireren door barokmeesters als Bach. Het stuk moest authentiek maar speels aanvoelen, met directe verwijzingen naar de boerderijwereld, en een rustgevend effect hebben op de scharrelkippen. Deze laatsten hebben bijvoorbeeld laten zien dat ze niet van te harde geluiden houden.
Een succesvol muzikaal experiment
Het New Zealand Symphony Orchestra zelf omschreef dit muzikale experiment als een wereldprimeur. En het was echt een primeur, want er zijn geen precedenten voor een symfonieconcert dat speciaal voor een kippenboerderij wordt uitgevoerd. De directeur van het orkest en de eigenaar van de boerderij zeiden tevreden te zijn over alle fasen van het experiment, van compositie tot uitvoering voor een uitzonderlijk publiek. En je zou zelfs kunnen zeggen dat Chook Symphony nr. 1 daadwerkelijk “sprak” met de vogels, die dichterbij kwamen zodra de muzikanten begonnen te spelen. We weten niet of de scharrelkippen net zoveel plezier hadden als de mensen, maar we hopen dat ze zich in ieder geval hebben ontspannen en naar goede muziek hebben geluisterd. Bovendien voor hen gecomponeerd.