Schwarzeneggers verhaal over de strenge opvoeding van zijn kinderen zorgt voor twijfels bij experts
Iedere ouder kiest zelf hoe hij zijn kinderen opvoedt en kiest voor de onderwijsmethode die zij het beste en meest effectief achten: Arnold Schwarzenegger onthulde de zijne
Arnold Schwarzenegger en de rol van vader
Gage Skidmore/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0
Zachte of “harde” aanpak? Als je aan het personage van Arnold Schwarzenegger denkt, zou het antwoord spontaan kunnen komen: de bodybuilder heeft rollen in de bioscoop vervuld, zoals Terminator, die zeker geen zacht en kalm beeld oproepen. Zoals we weten, schuilt er echter achter elk personage een persoon, over wiens privéleven we heel weinig weten.
De voormalige gouverneur van Californië, geboren in 1947, besloot het te hebben over een specifiek gebied van zijn persoonlijke sfeer: dat van ouder, aangezien de acteur vader is van vijf volwassen kinderen. Katherine, Christina, Patrick en Christopher werden geboren uit de verbintenis met zijn ex-vrouw Maria Shriver, maar in 2011 erkende hij ook publiekelijk Joseph Baena, geboren uit de buitenechtelijke affaire met zijn huishoudster.
Hoewel zijn vijf kinderen nu volwassen zijn, waren ze ooit kinderen, en Arnold heeft besloten het opvoedmodel uit te leggen dat hij gebruikte om ze groot te brengen. Tijdens een televisieprogramma waarin hij te gast was om zijn nieuwe boek "Be Useful: Seven Tools For Life" te promoten, sprak hij over zijn rol als vader en hoe hij ervoor koos de opvoeding van zijn kinderen te beheren. "De manier waarop ze zijn opgegroeid, was toegeeflijk, maar ik denk dat ik naar Amerikaanse maatstaven waarschijnlijk streng was", vertelde hij de camera's, voordat hij dieper inging op de details.
Veel privileges, maar ook regels
Staff Sgt. Stacee McCausland/Wikimedia commons - Public Domain
Schwarzenegger zei dat zijn kinderen, toen ze klein waren en ondanks dat ze onbetwistbare privileges genoten, werd verteld om voor het huis en vooral voor hun ruimtes en hun spullen te zorgen. Het doel van Arnold was om zijn kinderen te onderwijzen over het belang van verantwoordelijkheid, het volgen van regels en de waarde van energiebesparing.
Uiteraard kwam het voor dat de kinderen, vanwege hun jonge leeftijd, enkele regels overtraden waarvan Arnold het op prijs had gesteld dat ze gerespecteerd zouden worden. Hij vertelde bijvoorbeeld hoe zijn zoon Patrick op 9-jarige leeftijd het opmaken van het bed aan de oppas delegeerde in plaats van het zelf te doen, zoals zijn vader had gevraagd: of toen zijn dochter haar schoenen overal liet rondslingeren, ondanks dat ze wist hoe en waar ze na gebruik moesten worden neergezet.
Wanneer zijn kinderen ongehoorzaam waren, paste Arnold consequenties toe, zoals het feit dat bepaalde privileges werden ontnomen of dat hen werd gevraagd specifieke taken uit te voeren. Zijn acties konden als op de grens van streng worden beschouwd, maar wat hem ertoe bewoog zo veeleisend te zijn tegenover zijn kinderen was altijd liefde en de wens om toekomstige volwassenen op te voeden die verantwoordelijk, autonoom en respectvol tegenover anderen zijn.
Bovendien was het belangrijk voor de voormalige gouverneur om de waarde van energiebesparing te onderwijzen, die actie ondernam, ook toen een van zijn kinderen na zijn vertrek het licht in zijn kamer aanliet. Zijn reactie? Elke keer dat het kind vergat het licht uit te doen, schroefde Arnold een gloeilamp los totdat de kamer helemaal donker was. Vanaf dat moment deed hij altijd het licht uit, beweert hij.
De ouderlijke benadering van Schwarzenegger, de mening van psychologen
State of California/Wikimedia commons - Public Domain
Zonder twijfel zijn de kinderen na de maatregelen van de vader gestopt met het herhalen van hetzelfde gedrag, maar na zijn verhalen hebben verschillende psychologen hun mening geuit. Is dit werkelijk een adequate aanpak van opvoeden of niet? Psycholoog Jen Hartstein zegt bijvoorbeeld dat "shocktactieken zeker de aandacht van je kind kunnen trekken. En het kan nuttig zijn bij het doorbreken van gewoonten."
Ze kunnen echter ook een aantal negatieve aspecten met zich meebrengen, zoals het opwekken van gevoelens van angst en wantrouwen, waardoor de ouder-kindrelatie in gevaar komt: "Als je kind bang voor je is of bang is dat het fouten heeft gemaakt, zal dit een negatief effect hebben op het vertrouwen, wat de basis is van een kind-ouderrelatie”, voegde Hartsein eraan toe, volgens wie deze “harde” methoden leiden tot een opvoeding die gebaseerd is op angst, in plaats van op steun.
Deskundigen stellen voor om alternatieve benaderingen te hanteren die minder drastische en schokkende onmiddellijke acties met zich meebrengen: het doel is niet om indruk op je kind te maken, maar om hem bewust te maken van wat er verkeerd is aan zijn gedrag. En dit kan veel meer tijd en doorzettingsvermogen vergen dan impulsief handelen met als enig doel onmiddellijk de aandacht en ondergeschiktheid van het kind te trekken.
Volgens de mening van kinderpsychologen helpen straffen kinderen in wezen niet bij het aanleren van nieuw gedrag en is positieve bekrachtiging, dat wil zeggen het prijzen van correct gedrag, nuttiger. Elke ouder kan echter zijn geduld verliezen en overdreven reageren als het kind herhaaldelijk ongehoorzaam is: op dat moment is het nuttig om hem te laten weten dat het ons spijt en dat hij zich bij ons veilig kan voelen.
Schwarzenegger voegde eraan toe dat hij een uitstekende band heeft met zijn inmiddels volwassen kinderen, die tegenwoordig grappen maken over de strikte regels die bestonden in het huishouden van Schwarzenegger en de vasthoudendheid van hun vader bij het handhaven ervan. In een fragment uit een interview van zijn zoon Joseph Baena stelt hij dat het enige tijd duurde voordat de relatie met zijn vader de goede kant op ging, maar hij stelt dat de relatie vandaag de dag geweldig is.
Wat vind je van zijn opvoedingstactieken?