Ook jij weet niet echt hoe paprikapoeder wordt gemaakt: zodra je waar het vandaan komt gaat er een lichtje branden
Paprika is een van de meest populaire kruiden in de keuken, of het nu pittig of zoet is, gebruikt in exotische gerechten of om traditionele gerechten te verrijken. Maar hoe wordt paprikapoeder eigenlijk gemaakt? Veel mensen denken dat er een echte paprikaplant bestaat, maar de realiteit is iets anders.
Wat is paprika en waar komt het vandaan
Pexels
In de inleiding zeiden we dat er volgens veel mensen een paprikaplant bestaat, waaruit het kruid wordt gewonnen. Een beetje zoals de chiliplant zou bestaan. De werkelijkheid is iets anders, zeiden we, omdat het in zekere zin waar is. “Paprika” is in feite een specerij die wordt verkregen door het malen van gedroogde paprika.
Paprika's werden door het Ottomaanse Rijk in Hongarije geïntroduceerd en werden aanvankelijk niet als specerij gebruikt. Toen de praktijk om ze te laten drogen en malen wijdverspreid werd, werd het resulterende poeder gebruikt als een geneeskrachtig middel, met effecten die nog steeds worden bestudeerd. Bovendien wordt paprikapoeder tegenwoordig verkregen uit verschillende soorten paprika's om verschillende soorten te verkrijgen: zoete, pittige of gerookte paprika.
Wat is het verschil tussen pittige paprika en zoete paprika?
Freepik
Het antwoord op de titelvraag lijkt maar al te voor de hand liggend, nietwaar? In werkelijkheid is dat niet echt het geval. We hebben gezien dat paprikapoeder wordt verkregen door het malen van gedroogde paprika’s. De gebruikte soort zal dus bepalend zijn voor het soort paprika: in veel delen van Europa is bijvoorbeeld de zoete variant de meest voorkomende variant. Maar waar is het verschil tussen zoet en pittig?
Dit verschil heeft een naam: capsaïcine. Capsaïcine is namelijk de chemische verbinding die verantwoordelijk is voor de kruidigheid van paprika en chilipeper. Zoete paprika wordt verkregen uit paprika's zonder zaden en interne filamenten, rijk aan capsaïcine. Om pikante paprika te verkrijgen, worden echter ook deze delen van de paprika gebruikt, waardoor ze heel pikant worden. Er bestaat echter ook gerookte paprika, verkregen door een droogproces door roken.
Paprika of chilipeper: vergelijkbare herkomst, verschillende bestemmingen
Pexels
Paprika wordt vaak verward met chilipeper, maar er zijn aanzienlijke verschillen tussen de twee specerijen, die zowel tot uiting komen in hun productie als in hun gebruik. Zoals we hebben gezien, is paprika een specerij die wordt verkregen door het drogen en malen van specifieke paprika’s (ook pikante) en kan zoet, pikant of gerookt zijn. Chilipeper wordt daarentegen verkregen door het drogen en malen van de pikantste soorten chilipeper. In de keuken heeft paprikapoeder een grote invloed op de smaak van voedsel, ongeacht de gebruikte variëteit. Chilipeper daarentegen voegt pittigheid toe zonder de reeds aanwezige smaken in het voedsel te beïnvloeden. Uiteindelijk is de keuze alleen een kwestie van smaak, omdat beide specerijen afkomstig zijn van zeer vergelijkbare planten, vaak dezelfde. Maar met weinig, doorslaggevende verschillen.