Er bestaat een muts "voor afgeleide mensen" die je waarschuwt als het stoplicht van kleur verandert

Janine image
door Janine

13 Februari 2024

Er bestaat een muts "voor afgeleide mensen" die je waarschuwt als het stoplicht van kleur verandert

De voortdurende technologische evolutie van de afgelopen jaren heeft geleid tot een diepgaande transformatie van de samenleving in de zin van “smart”. Tegenwoordig wordt alles smart: huishoudelijke apparaten, accessoires en zelfs kleding. Onderzoek naar slimme kleding komt van ver en is zeker niet nieuw. Tot nu toe stonden fabrikanten echter voor grote uitdagingen: vezels moeten flexibel en rekbaar zijn, geleidend blijven en bestand zijn tegen jarenlang gebruik en wassen. Maar een recent onderzoek door een internationaal team heeft mogelijk een oplossing gevonden.

Hoe maak je slimme kleding?

Hoe maak je slimme kleding?

Pexels

Digitale technologie is ingebouwd in bijna elk voorwerp dat we tegenwoordig gebruiken, van smartphones tot wasmachines, van koptelefoons tot auto's. De mogelijkheid om slimme kleding te maken is daarom op zich niet zo revolutionair, ware het niet dat onderzoekers tegen technische uitdagingen aanlopen. Slimme kleding moet namelijk het beste van beide functies bieden, en niet het slechtste.

Er zijn eerdere pogingen geweest om vezels te maken die dit dubbele doel konden bereiken, maar die waren niet succesvol. Materialen met stugge omhulsels en geleidende kernen, vezels die afkoelen en samentrekken tijdens de productie en scheuren in de eindproducten hebben de ontwikkeling van slimme kleding vertraagd. Daarom heeft een team van Singaporese en Chinese onderzoekers geprobeerd om deze uitdagingen rechtstreeks aan te pakken met rigoureuze experimenten en de onderzoeksresultaten gepubliceerd in Nature.

De zoektocht naar de perfecte stof

De zoektocht naar de perfecte stof

Freepik / Zhixun Wang via Springer Nature

Om de perfecte stof te verkrijgen voor het maken van slimme kleding, analyseerden de onderzoekers eerst de eigenschappen van bestaande vezels en identificeerden ze mogelijke verbeteringsgebieden waarop ze hun onderzoek moesten richten. Ten tweede richtten ze zich op het materiaal dat wordt gebruikt om het glas van smartphones te maken en maten ze de schokbestendigheid ervan. Tot slot slaagde het team van onderzoekers erin een materiaal te verkrijgen dat mogelijk kan worden gebruikt om slimme kleding te maken.

Pm precies te zijn gaat het om een vezel die bestaat uit een halfgeleiderkern van silicium die wordt bedekt met gesmolten glas terwijl het wordt getrokken. Dit glas wordt vervolgens verwijderd door middel van graveren, terwijl een rekbare polymeercoating wordt aangebracht om de siliciumkern te beschermen. Het resulterende materiaal kan worden uitgerekt en gevouwen, maar ook in bestaande stoffen worden geweven, zonder zijn geleidende eigenschappen te verliezen.

De eerste “slimme muts” die waarschuwt wanneer verkeerslichten van kleur veranderen

De eerste “slimme muts” die waarschuwt wanneer verkeerslichten van kleur veranderen

Freepik

Onderzoekers hebben ook enkele prototypes gemaakt die de nieuwigheid van deze nieuwe stof en de mogelijke problemen die opgelost moeten worden, illustreren. Onder deze prototypes zijn een polsband die de hartslag controleert en een slimme muts die kleuren van verkeerslichten waarneemt interessant. Ze ontdekten ook dat de producten bleven werken na maanden van gebruik en veelvuldig wassen. Maar wat betekent dit allemaal voor slimme kleding?

De nieuwe vezels hebben het potentieel om de manier waarop we met onze kleding omgaan volledig te veranderen. Een muts die ons waarschuwt als het stoplicht op groen springt? Mogelijk. Een polsband die onze hartslag controleert? Ook haalbaar. Maar het idee is om dit potentieel uit te breiden naar complete kleding en niet alleen naar accessoires. Natuurlijk zullen de verbindingsproblemen tussen de vezels en de externe circuits moeten worden opgelost, maar het lijkt een kleine horde in een grote verandering, op weg naar de kleding van de toekomst.