Heb jij blauwe ogen? Volgens de wetenschap doe je het in deze situatie veel beter dan anderen

Janine image
door Janine

15 Februari 2024

Heb jij blauwe ogen? Volgens de wetenschap doe je het in deze situatie veel beter dan anderen

Mensen met blauwe ogen kunnen beter zien in het donker of bij weinig licht. Dit wordt ondersteund door een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Liverpool John Moores University door Dr. Kyoko Yamaguchi, die onderzocht waarom blauwe ogen zo vaak voorkomen in Noord-Europa. Met onverwachte resultaten en uitnodigende hypotheses, vooral vanuit evolutionair oogpunt.

De interesse in blauwe ogen in Noord-Europa

De interesse in blauwe ogen in Noord-Europa

Pexels

Zodra ze naar Noord-Europa verhuisde, merkte dr. Kyoko Yamaguchi meteen wat een eenvoudig cultureel verschil leek. De gebouwen waren veel schemeriger verlicht dan ze gewend was, waardoor het moeilijker was om te zien en te lezen. Daarom rees de vraag: wat als het niet alleen om culturele verschillen ging, maar ook om biologische en genetische redenen?

Er zijn immers veel meer mensen met blauwe ogen in Noord-Europa dan in andere delen van de wereld. En genetisch gezien stammen ook de mensen met blauwe ogen in Noord-Amerika af van mensen die uit Noord-Europa kwamen. Volgens de theorie van Dr. Yamaguchi kunnen mensen met blauwe ogen een voordeel hebben bij weinig licht. Maar waarom?

Het onderzoek naar de evolutionaire voordelen van blauwe ogen

Het onderzoek naar de evolutionaire voordelen van blauwe ogen

Pexels

Om deze theorie te bewijzen voerden Yamaguchi en studente Faith Erin Cain een experiment uit. Eerst rekruteerden ze 40 mensen van Europese afkomst, van wie de helft bruine ogen had en de andere helft blauwe ogen. Nadat de vrijwilligers 30 seconden in het donker hadden gezeten, verhoogden de onderzoekers geleidelijk de helderheid van de kamer totdat de deelnemers een reeks letters op een muur op drie meter afstand konden lezen.

De resultaten bevestigden de theorie van Yamaguchi. Mensen met blauwe ogen hadden gemiddeld minder fel licht nodig om de letters op de muur te kunnen lezen dan deelnemers met bruine ogen. Uiteraard is 40 personen geen grote of representatieve steekproef. Niettemin bieden de door Kyoko Yamaguchi verkregen resultaten interessante inzichten die met verdere experimenten kunnen worden getest.

Degenen met blauwe ogen zouden beter kunnen zien in het donker

Degenen met blauwe ogen zouden beter kunnen zien in het donker

Pexels

Er zou daarom een ​​vorm van aanpassing aan de donkere hemel kunnen bestaan ​​achter de grotere verspreiding van blauwe ogen in Noord-Europa. Als de ontdekking bevestigd zou worden, zou dat dus verklaren waarom blauwe ogen zo vaak voorkomen in dat deel van de wereld. Kortom: mensen met blauwe ogen kunnen beter zien in het donker, of in ieder geval bij weinig licht. Het gaat echter niet alleen om voordelen: bij blauwe ogen is er ook een grotere gevoeligheid voor intens licht, waardoor ze minder aan de zon moeten worden blootgesteld.

Kortom, er zijn veel mogelijkheden om te onderzoeken en vragen om antwoorden op te vinden. Het kleine onderzoek van Kyoko Yamaguchi is slechts de eerste stap voor onderzoek op grotere schaal. De hoop is om te kunnen begrijpen wat het verband is tussen biologie, genetica en menselijke evolutie, in relatie tot geografie. En om de redenen achter de blauwe ogen van een aanzienlijk deel van de mensen te begrijpen.