Waarom is het een traditie om popcorn te eten in de bioscoop terwijl je een film kijkt?
Zodra je een bioscoop binnenstapt, hangt er altijd iets in de lucht dat de plek meteen identificeert. Het gaat niet om de posters van nieuw uitgebrachte films, of om de stemmen van mensen die in de rij staan voor een kaartje, maar om de geur van vers gemaakte popcorn. Voor ons is het vanzelfsprekend om popcorn te eten in de bioscoop, maar waar komt deze traditie vandaan? In dit artikel zullen we bekijken waarom we popcorn eten in de bioscoop, en hoe het een integraal onderdeel van deze ervaring is geworden.
Popcorn vind je in de bioscoop... maar waar komt het vandaan?
Pexels
De geschiedenis van popcorn begint 7.000 jaar geleden, toen de maïsteelt begon in Midden-Amerika. Vooral Everta, een van de eerste maïsvariëteiten, is dankzij de hoge concentratie zetmeel de ideale keuze geworden voor het maken van popcorn. Zoals bekend exploderen maïskorrels wanneer ze worden blootgesteld aan hitte, waardoor de popcorn ontstaat die we tegenwoordig in de bioscoop gewend zijn te eten. En dat niet alleen.
De weg die popcorn naar de bioscoop bracht, is echter niet zo kort of direct als we zouden denken. Ten eerste moeten we een paar eeuwen terug in de tijd gaan. Volgens sommigen waren het walvisjagers die de eerste maïsplanten vanuit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten brachten. Al in 1848 werd het woord “popcorn” opgenomen in het Dictionary of Americanisms, een teken dat consumptie wijdverbreid was geworden. Je zou dan ook denken dat de door de Amerikanen zo gewaardeerde popcorn zich in de negentiende eeuw al in theaters en bioscopen had verspreid. Maar niets is minder waar.
Het ontstaan van een winnende combinatie
Pexels
Aanvankelijk was popcorn een tussendoortje dat mensen op kermissen of in het circus consumeerden. Aan het einde van de 19e eeuw maakte popcorn een grote sprong in kwaliteit en werd het de belangrijkste keuze op deze ontmoetingsplaatsen. Bovendien is hun karakteristieke geur, die we ruiken zodra we de bioscoop binnenkomen, een perfect marketinginstrument, dat mensen moeiteloos dichter bij elkaar brengt. En hoe zit het met bioscoop?
In het begin waren bioscopen plaatsen gericht op beschaafde en rijke mensen, voor wie het verboden was popcorn te consumeren. De situatie veranderde in 1927, dankzij de introductie van geluid, en in 1929, met de Grote Depressie, die van film een van de meest wijdverbreide vormen van amusement maakte. Het duurt slechts een paar jaar, door de transformatie van bioscopen tot populaire ontmoetingsplekken, om van popcorn een onlosmakelijk onderdeel van de ervaring te maken. Een rol die ze vandaag de dag nog steeds spelen.
Popcorn in de bioscoop vandaag: heeft het nog zin?
Freepik
Ondanks veranderingen op de bioscoopmarkt door de jaren heen blijft popcorn een essentieel onderdeel van de bioscoopervaring. Natuurlijk zijn de prijzen niet laag, een aspect dat gedeeld wordt met kaartjes voor een film, maar popcorn kun je niet opgeven. Deze snack vertegenwoordigt immers een belangrijke inkomstenbron voor bioscopen, dankzij de lage productiekosten en een hoge winstmarge. Alles goed dus? Niet echt, want popcorn is geen ideaal voorbeeld van “gezond voedsel” en velen zouden het graag door iets anders willen vervangen.
Er zal vroeg of laat een verandering komen, maar op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk: wat de keuze van de verschillende bioscopen over de hele wereld ook is, popcorn zal niet zo gemakkelijk uit de theaters verdwijnen. In feite vertegenwoordigen ze een economische hulpbron voor exploitanten, een onmisbare snack voor het publiek, een geur die je alleen al bij het ruiken doet denken aan het toverwoord: “bioscoop”.