Is het echt gevaarlijk om je smartphone 's nachts op te laten laden? De waarheid

Janine image
door Janine

14 Februari 2024

Is het echt gevaarlijk om je smartphone 's nachts op te laten laden? De waarheid

Er zijn veel twijfels over de veiligheid van het opladen van onze smartphones terwijl we slapen, en de kwestie heeft vooral betrekking op batterijen. Maar hoeveel waarheid schuilt er in de mogelijke gevaren van deze gewoonte?

's Nachts je smartphone opladen, ja of nee?

's Nachts je smartphone opladen, ja of nee?

Freepik

Batterijladers zijn een essentieel en onmisbaar hulpmiddel geworden in een steeds digitaler tijdperk: we moeten niet alleen onze mobiele telefoons opladen, maar ook onze computers, tablets, draadloze koptelefoons en alle elektronische apparaten die we gebruiken. Er hangt echter al jaren een sfeer van verbijstering over het 's nachts opladen van onze geliefde smartphones, wat volgens velen niet aan te raden is. Maar is dat echt zo? Overdag kunnen we de telefoon in de oplader stoppen als de batterij bijna leeg is en de stekker eruit halen als de batterij weer 100% is, maar 's nachts is dit niet het geval: we kunnen geen alarm instellen om ons eraan te herinneren de stekker eruit te halen, waar we de volgende ochtend voor zorgen.

Dit roept natuurlijk nogal wat twijfels en vragen op, variërend van bezorgdheid over de veiligheid van zowel onszelf als het apparaat. Door dit te doen, wordt de mobiele telefoon blootgesteld aan een grotere lading dan nodig is, wat meestal ongeveer een uur duurt, afhankelijk van de staat van de batterij. Kan dit de batterij beschadigen of andere problemen veroorzaken? Hierover bestaan tegenstrijdige meningen, maar de meeste experts lijken het eens te zijn over het antwoord.

Smartphone 's nachts opladen: zijn er risico's voor de batterij?

Volgens experts is de nieuwste generatie mobiele telefoons voldoende geavanceerd om overladen te voorkomen. Er zitten zelfs extra beschermende chips in die, wanneer de lithium-ion batterij de 100% bereikt, het opladen van het apparaat onderbreken. Dit is echter niet helemaal goed nieuws: als je de telefoon 's nachts in het stopcontact laat zitten, zal deze, nadat hij zijn maximale lading heeft bereikt, langzaam beginnen te dalen en zal de batterij opnieuw van stroom worden voorzien om weer op 100 procent te komen. Dit kan de algehele levensduur van de telefoon verkorten. De ideale oplossing is om te kiezen voor een slim stopcontact waarmee de automatische uitschakeling kan worden geprogrammeerd.

Een andere tip van experts is om het hoesje van de telefoon te verwijderen als je de telefoon 's nachts oplaadt, omdat de compenserende ladingen warmte kunnen produceren. Als dit niet mogelijk is, plaats dan geen voorwerpen of andere apparaten op de opladende telefoon, zodat deze kan “ademen” en niet het risico loopt oververhit te raken en de batterij te beschadigen. De grootste angst heeft juist te maken met het risico van verbranding en dus brand, dat door oververhitting ontstaat. Als we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, komt dit zelden voor: afgezien van ernstige fabrieksproblemen, waarvan we niet op de hoogte kunnen zijn, is het onwaarschijnlijk dat het gebeurt. Sommigen raden aan om de mobiele telefoon op een metalen standaard te plaatsen, die helpt om warmte af te voeren en onaangename gevolgen te voorkomen. Onthoud in elk geval dat batterijen na verloop van tijd onvermijdelijk eroderen en dat ze op een gegeven moment, ondanks voorzorgsmaatregelen om ze te beschermen, moeten worden vervangen.

Voorzorgsmaatregelen voor het 's nachts opladen van je smartphone

Voorzorgsmaatregelen voor het 's nachts opladen van je smartphone

Pexels

Een veelgehoord idee is om de telefoon koud te houden, heel koud, om de batterij te beschermen. Fout: lithium-ion batterijen zijn niet bestand tegen extreme temperaturen, dus een koude telefoon die 's nachts wordt opgeladen verkort alleen maar de levensduur van de batterijen en alle andere interne onderdelen van de smartphone. Hetzelfde gebeurt natuurlijk als je de telefoon in de hete zon laat liggen of in omgevingen met temperaturen boven de 35°. Dus niet opladen als het te warm of te koud is.

En hoe zit het met de batterijkabel die moet worden gebruikt om 's nachts op te laden? Het belangrijkste is dat deze gecertificeerd is, maar niet noodzakelijkerwijs door de smartphonefabrikant zelf, in tegenstelling tot wat velen misschien denken. Een universele kabel voldoet prima en wordt ondersteund door de meeste mobiele telefoons van de nieuwste generatie, zolang hij maar niet van slechte kwaliteit is. We weten waarschijnlijk al wat je volgende vraag zal zijn: maar als de batterij nog niet leeg is voor het slapengaan, kan ik hem dan toch opladen? Nogmaals, het idee om je telefoon pas op te laden als hij helemaal leeg is, is verkeerd. Het is beter om hem niet helemaal te laten ontladen en te voorkomen dat hij 0% bereikt, omdat moderne lithium-ion batterijen uiteindelijk sneller consumeren dan verwacht. Dus als je telefoon op 40% staat, kun je hem aansluiten en vervolgens gaan slapen. Om de batterij langer mee te laten gaan, is het ideaal om hem tussen de 30 en 80 procent te houden.

Laad jij je smartphone gewoonlijk 's nachts op of vermijd je dat liever?